29 август 2008

Държавата демонстрира корупционна наглост - ново строителство в Рила

След като работата с новите "супер курорти" доста се разсмърдя, и след като стана ясно, че територията на Супер Боровец и Супер Паничище е придобита от инвеститорите чрез серия от измами, се оказа че е дадена зелена светлина на скандално незаконния проект "Супер Боровец". Това ще смачка и без това презастроения Боровец. В направените промени в управителния съвет на "Рила - Самоков 2004" лъсва кой на кого и какви пари е прехвърлил. Почти половината от дружеството е собственост на оманския султан (Карпуз ли се казваше, не помня), още толкова на мафията Екуест, а Главболгарстрой и община Самоков (значи пак Главболгарстрой) са с по-скромно участие.
И така... изглежда, че Рушвет Чакъров е разрешил забучването на коловете на още един незаконен лифт - от Самоков до Маркуджиците. След това - изсичане и застрояване по план, изкореняване и настилане с чимове, асфалт и преливащи кофи за боклук, чалга и гнили кебапчета. Ядрото на курорта щяло да е Бели Искър. При този план на рекордно застрояване с неизвестна канализация и бъкни с отрови голф игрища, е уместно навреме да го преименуват на Кафеви Искър. А същият този искър, дори и под името "Кафеви" ще продължи да снабдява София с питейна (???) вода. То дали ще остане вода за реката е също въпрос, понеже на мафията тази вода ще и трябва за изкуствен сняг и за поливане на чимовете.
Ама много инфантилни управници имаме! В нормалните държави властите дават мило и драго, за да запазят планините като защитени територии. Нашите полуидиотчета, вместо да се понаучат от колегите си на запад, превръщат всяка планина която видят в пързалка. Имат интерес - Карпуз ще даде парички на ДПС, Симеон Пешов от руската мафия - ясно на кого, за Екуест май вече всички се досещаме. Така де, те и тримата партийни лидери бяха награбили лопати за първата копка.
Според бумащината на малоумните ни политици този "курорт" може да е напълно законен и природосъобразен, но общественото мнение е друго. Това личи в петициите, в които почти всеки срещнат български гражданин постави подписа си. Както и да го клинчат, Супер Боровец е незаконен.
Чудя се, дали ще доживея времето, когато България ще се управлява от кадърни и грамотни политици? От политици, които са чели достатъчно книжки? Едва ли. За съжаление, българската политика от 1944 г. насам показва, че вероятността това да се случи е нищожна.

28 август 2008

Critical Mass - петък, 29.08, в София, на езерото Aриана

получих в пощата си това съобщение:

Ето че отново дойде последният петък на месеца и е време да излезем с колелета по централните улици, като сдружена групичка да покараме!

Затова се срещаме в 18.30ч. утре петък - 29.08. на езерото Ариана и от там, към 19ч. - потегляме!

Канете приятели на колела, скейтове, ролери и всякакви подобни превозни средства, и моля ви разпространявайте надълго и на широко това съобщение!

колоездачите


струва си да се учaства!

25 август 2008

Летен доброволчески лагер Драгоман (1-14.09.2008)

източник: forthenature.org

Ако не знаете защо са ценни и интересни влажните зони или напротив, вече знаете, 100 на 100 ще искате да се включите в „Летния доброволчески лагер на Драгоман”, организиран от Сдружение за дива природа „Балкани”.

Къде: Драгоманското блато и хълма Чепън - 40 км от София
Кога: 1 – 14 септември 2008
Кой: 12-15 участника над 16 г

Дейности:
- Опръстеняване на птици и наблюдение на есенната миграция
- Реконструкция на опознавателния маршрут и дървените съоръжения в Драгоманското блато
- Маркиране на опознавателен маршрут на хълма Чепън
- Работа по Природозащитния Център за Влажните зони
- Дни за екскурзии, природозащитни беседи, игри

Цели:
Драгоманското блато се намира в западна България близо до границата със Сърбия. Заобиколено е от варовикови възвишения, от които най-значим е хълма Чепън – дом за много редки и реликтни видове растения.
След 30те години на 20-ти век водите на блатото са били изпомпвани, което е довело до унищожаването му. След преустановяване на отводнителните дейности, активната работа на СДП БАЛКАНИ доведе до продължително възстановяване на влажната зона. Досега, тук са наблюдавани 220 вида птици, от които 125 гнездят. През 2006 г. тук е формирана изцяло нова чаплова колония - сега е най-важното място за гнездене на голямата бяла чапла (Egretta alba) в цялата страна. В момента Драгоманското блато е единствената влажна зона, която е на път да се възстанови изцяло.
Този лагер е продължение на дейностите на СДП БАЛКАНИ по изучаване, възстановяване и устойчиво използване на природните ресурси в района. През есента, редица интересни птици използват блатото за почивка и хранене по време на дългото си пътешествие към Африка. По време на лагера ще се проведе наблюдение и опръстеняване на птици, които имат за цел да бъде изучена миграцията и поведението им.
През 2004 г е изградено дървено мостче през блатото, но вследствие покачване нивото на водата, в момента е наводнено. Мостчето ще бъде реконструирано с помощта на местни жители и доброволци. Ще бъде създадена и 13 километровата пътека на хълма Чепън, която преминава през разнообразни местообитания – пасища, скали и гори. Ще бъде избран, маркиран и почистен най-подходящият маршрут.
От 2008 г БАЛКАНИ разполага със сграда в град Драгоман (на 2 км от блатото) в която ще бъде създаден Природозащитен Център за Влажните зони. По време на лагера ще започне ремонт и приспособяване на сградата. Ще бъдат обсъждани идеи за развитието на центъра.

Записване:
За участие моля потвърдете на е-мейл: natura2000@balkani.org или телефони 0885285659 и 0887628318 като отговорите на следните въпроси:
- Кои дати можете да участвате (минимумът е 5 дни!)
- Имате ли палатка, спален чувал и шалте?
- Вегетарианец ли сте?
- Телефон за контакт

Разноските:
СДП Балкани покрива разходите по престоя по време на лагера и транспорта от гр.София до гр.Драгоман. Подробностите по транспорта ще се уточнят с желаещите. Преимущество ще имат записалите се по-рано.

21 август 2008

Нов православен храм - християнски жест или дългосрочна инвестиция?


В Пловдив си имаме една традиция. Тя тази традиция е много стара - още от времето когато са продали Марково Тепе във вид на павета. Всеки нов кмет, който докопа властта, хвърля око на трите хълма, които в наши дни са защитени територии - Джендемтепе, Бунарджик и Сахаттепе. И, естествено, пробутват идеен проект за съсипването на най-ценната от тях - Джендемтепе. Този хълм само заради факта че е в града не е резерват, а е защитена местност. Строителството там е забранено. Причината е, че на това тепе се срещат ендемични видове, които не се срещат никъде другаде в света! Някои от тях са представени от съвсем малко екземпляри. Всяка нова постройка или дори тухла там може да доведе до унищожаването на уникални растителни и животински видове.
То кви ли не идеи бяха за съсипването му. През комунизма искаха да правят увеселителен парк - отървахме се само с детска железница, която за малко не унищожи на 100% единственото находище на подуточашково клинавче - от него са останали само няколко туфи. После някакъв умник беше хвърлил око да прави лифт до върха. След това пък цъфна проект за паметник на втори Альоша - Симеон Велики. Сега новата мода - църква с асансьор до нея (най-вероятно асансьорът е частен с такса).
Изграждането на храм в защитена територия е начин да бъде разрешено строителство на място, където това не бива да става. В случая се търси обществено одобрение, което всички сме свикнали да даваме, когато се говори за православие. Има много примери за това в цялата страна (достатъчно е да си спомним какво се случи с Клептуза).
Ако наистина бяха чисти помислите на т.нар. "инициативен комитет", защо не построят църква на Св. Ерм в регулацията на града, някъде в индустриалните зони? Или долу, в подножието на Джендемтепе - до Коматевския възел? Какво пречи на нашата община да промени турските имена на тепетата в православни, например цялото тепе да се казва Св. Ерм, а църквата да е близо до тепето, но не и да нарушава статута му на защитена територия? Какъв е смисълът от църква на върха на тепето, при положение че в Пловдив едно цяло гробище е без църква?
Сигурен съм, че от "инициативния комитет" вече са разграфили Джендемтепе на парцели за застрояване. Предполагам, бутнали са и някой лев на нашия кмет Славчо Атанасов, за да има стимул в "благородното дело".
Изобщо строителството на църкви в защитените територии е доста вредно явление и няма нищо общо с християнството. Възможно ли е един храм да е християнски, ако вместо да проповядва обич към Бог (или иначе казано - към природата), да руши това, което е създадено от Бог? Колко православен може да е един такъв храм? Точно колкото онова теке, дето ДПС си го построиха на връх Свобода! Интересно, с какви очи владиката ще освети храм, който реално не е християнски, а е храм на безграничното сребролюбие?

Скандални промени в Закона за лова нарушават европейското законодателство, демократичните норми и създават условия за корупционни практики

източник: forthenature.org

На първо четене са приети, почти "на тъмно" изменения в Закона за лова, които директно са насочени за заграбване и унищожаване на последните наши природни ресурси. Прие се: да се удължи ловния сезон за водоплаващи птици с един месец (вместо да се реши проблема с бракониерството), дивечовъдните участъци да могат да преминават в частни ръце и да има само една ловна организация, която всичко да решава - монопол.
Всичко това e решено при затворени врати и без дискусии...
Скандални промени в Закона за лова нарушават европейското законодателство, демократичните норми и създават условия за корупционни практики.

Очаква се второто четене на измененията в Закона да е през септември. До тогава трябва да покажен несъгласието си за готвените промени, за да спрем окончателното му приемане!

Въпреки че нашите управници не обръщат внимание на гражданския контрол, той все пак работи. Доказателство е всичко, което се случи до сега.
За тази цел е започната подписка - участвайте и този път. Подписките са единственият начин да бъдем чути. Не пропускайте тази възможност.

16 август 2008

в-к "Сега": "За бога, братя, не снимайте красивите места в България!"

Във великолепна статия на в-к "Сега" се разказва за разсипването на природата в България.
" ...българското общество през последните десет години демонстрира брутална непоносимост към красивите места в своето отечество. Голяма част от този национален ресурс беше лекомислено и необратимо погребана за вечни времена сред архитектурен кич и бетон. Образите на това лекомислие са пръснати из цялата страна и точно те заслужават да бъдат снимани и показани."
В статията са изброени унищожените туристически места като Банско, Несебър, Созопол, Слънчев бряг, Златни пясъци, намеренията за унищожаване на Странджа, Иракли, Кара дере.
"За да се запазят красивите места в България, те трябва да бъдат обгърнати в конспирация. Трябва да останат скрити за инвеститорите. Да не се знае за тях."
Прочетете цялата статия тук - струва си.

15 август 2008

Гражданско присъствие в Рила - 22 август, 12 часа

източник: forthenature.org

„Граждани за Рила" и Коалиция „За да остане природа в България" организират гражданско присъствие в Рила на 22 август от 12 ч., което ще изрази несъгласието ни с продължаващото изграждане на незаконен лифт – част от ски курорта „Паничище-Езерата-Кабул".
Въпреки че Министърът на околната среда и водите изрази несъгласие с Подробния устройствен план на Паничище и отхвърли частта му, която предвиждаше заграбване на 24 дка от територията на Национален парк „Рила", продължава незаконното строителство на лифт и ски-курорт в Националния парк.
къде и кога:
22 август 2008 г., 12.00 ч.
до началната станция на незаконния лифт хижа Пионерска - хижа Рилски езера

Всички отговорни институции са поканени на проверка на място на началната станция на лифта в същия ден и час. Изпратени са покани до всички отговорни представители на изпълнителната и съдебната власт, както и до всички депутати. Представители на медиите са добре дошли.
След приключването на акцията на строителната площадка на начална станция на лифт х.Пионерска - х.Рилски езера, всички ще се отправят към бариерата, обозначаваща входа на НП „Рила", покрай пилоните на незаконния лифт и изсечените просеки за бъдещи ски писти от незаконния курорт „Паничище-Езерата-Кабул".
(тук целият текст)

С ВЪЗДУХ И ПРОСТОР :: Летен природо-активен лагер

източник: ЗА ЗЕМЯТА и A SEED Europe

Ако сте гладни за нова и различна информация,
жадни за чисти изворни води,
за срещи и беседи с приятни хора сред природата,
подправени с леки артистични прояви:


ЕЛАТЕ НА ЛЕТНИЯ ЛАГЕР на ЗА ЗЕМЯТА, A SEED EUROPE, TERRA MILENIUL и ECO SENSE!!!
Между 27 и 31 август, в с. Паничище (Сапарева Баня) ще се проведе лятната природа- активна среща на За Земята (с участници и от други Балкански държави).

Подробности:
Палатков лагер, полева кухня, полеви условия, компостни тоалетни, звездно небе и приятна гледка. Храната ще бъде вегетарианска и е осигурена на място. Не е необходимо да се записвате, а си носете: палатка, спален чувал, шалте, прибор, канче, топли дрехи, дъждобран и светлина! Може и нещо за рисуване. Вход - свободен!!

Разположение:
Поляната зад хотел Панорама, с. Паничище. До село Паничище се стига от
Сапарева баня, с маршрутка или на стоп.

За повече информация пишете на:
info@zazemiata.org
Телефони за връзка:
+ 885 849 111
+ 896 104 600

Меню
Вторник, 26 Август
!!!!!!!!Подготвителен лагер!!!!!!!
Молим за вашата помощ при изграждането на компостни тоалетни, полева
кухня и други интересни обекти на поляната.

Сряда, 27 Август
Въвеждане в обстановката на лагера 'с въздух и простор'**
Златодобив в Румъния и България. Проблеми, заплахи, разрешения. (Фиданка Бачева, За Земята, България; Йоана Сиута, Terra Mileniul,
Румъния)
Политическата ситуация в Македония (Юлиана Даскалов, Eco Sense, Македония)
Международна вечер

Четвъртък, 28 Август
Икономическата глобализация, корпорациите, международните банки (Десислава Стоянова, CEE Bankwatch; Филка Секулова, A SEED Europe)
Нано-технологиите ...нашествието им сред нас (Драгомира Раева, European Environmental Bureau)
Устойчив транспорт (Велоеволюция, България; Eco Sense, Македония)
Енергия от слънцето (Тодор Славов, За Земята)
Консумацията и ние – интерактивна работилница и прожекция на филма “The story of stuff”

Петък, 29 Август
Акции и гражданска активност (Ваня Бонева, За Земята; Филка Секулова, A SEED Europe)
Биоземеделие и природни методи на залесяване (Кун де Райк, WWF-DCP,България)
Проблемите на океаните и морета (Димитър Беров, БАН)
Какво ще стане със Странджа? - последни новини и дискусия (Йорданка Динева, Стефан Аврамов, БФБ)
Нови ски курорти в Пирин и Родопите – представяне и дискусия (Йорданка Динева, Стефан Аврамов, БФБ)
Дивите животни и българския закон за лова (Стефан Аврамов, БФБ)

Събота, 30 Август
Работилници за РИЛА
Екологична икономика за начинаещи. Икономическата стойност на екологичните щети от строителството в планините. (Филка Секулова, A SEED Europe)
Учението на Ганди в контекста на екологичните каузи и борби в България. (Прожекция на филм и дискусия)

Неделя, 31 Август
Форум-театър за РИЛА
Еко и устойчив туризъм в България (Любомир Попйорданов, Одисея Ин)
Арт-пленер за РИЛА (Сапарева Баня)


A SEED Europe
IFIs Campaign Co-ordinator
Tel:+ 31 20 668 22 36
Plantage Doklaan 12A
1018 CM Amsterdam
The Netherlands
www.wbbeurope.org

ES Za Zemiata
Tel/Fax:+ 359 2 943 11 23
Sofia 1000 p.b.975
Bulgaria
www.zazemiata.org

14 август 2008

Предприемчиви мутри са обявили плаж "Силистар" за частен.

Звучи абсурдно, но това се случва. Мутри прибират такса за плаж на Силистар, въпреки че нямат никакво право за това. Твърдението им, че плажът е "частен" противоречи на Конституцията, според която всички плажове са изключителна държавна собственост. Плажът е защитена територия от 1992 г. и не се допуска ограничаване на достъпа на посетителите му, дори и под предтекст, че някои от съседните земи са частни.

ARD-TV снима поредица за екологичните проблеми у нас

Източник: НетИнфо
В поредица от три филма ще разглеждат проблема с тежките замърсявания от минната индустрия в района на Средна гора, замените на земи и гори, многобройните незаконни кариери, презастрояването по морето.
Филмът ще се снима от германският медиен гигант ARD-TV съвместно с Федерацията на природозащитните сдружения "Зелени Балкани".
(тук повече)

12 август 2008

Иракли и Паничище - две различни посоки.

Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Бургас засекрети информацията за инвестиционните намерения, които подлежат на екологични оценки, и изиска процедура по Закона за достъп до обществена информация. Като причина беше посочено "разпореждане от София", макар да се оказа, че такова нареждане няма. Причина за затруднения достъп до информация са възраженията на инвеститори, според които директорът на РИОСВ Симеон Симеонов нямал право да съобщава данни за техните строежи. (още тук)
Значи - според РИОСВ нямаме право да знаем как ще бъдем ограбени с незаконние строежи по морето.

Добрата новина е за Рила - МОСВ са спряли реализацията на ПУПа на Сапарева Баня заради навлизане в Национален парк Рила. (още тук)
Кметът Сашо Иванов обаче не е очаквал такова развитие на нещата. От неговата гледна точка, незаконното строителство в Рила се узаконява с неговия подробен устройствен план. Имал е впечатлението, че "всичко е уредено отгоре". Да ама не - понякога дори Милен Велчев не може да уреди всичко. Хубавото е, че гражданският натиск работи.
Ето един бисер от Сашо Иванов: “Както винаги съм казвал, ние нямаме намерение да застрояваме парка и сме първите, които ще скочат срещу това. Бих искал да успокоя хората в Сапарева баня, които са се разтревожили от това съобщение, че няма никакви проблеми за големия ни проект за ски центъра и той въобще не е внасян за разглеждане”.
Смешното е, че големият проект за ски-центъра е на територията на Националния парк. Коловете на лифта са монтирани незаконно в националния парк, прокараният незаконен път навлиза в националния парк, и даже прословутата бариера е свидетел за това. Просеките за ски-пистите са на теиторията на националния парк. Всичко това се случи със съдействието на същия този кмет, който даже изпрати въоръжени мутри при протестиращите природозащитници на границата на националния парк. Да напомня ли, че един от скандалите в проекта "Супер паничище" е намерението за изкуствено езеро?

10 август 2008

"Супер Перелик" е незаконен - пука ли и на Любка Качакова?

Вижте на какво са направили Перелик:
http://forthenature.org/gallery/87

Не им пука изобщо. Имат си политически чадър от НДСВ - самата Любка Качакова от МОСВ дълбае там.

А въпреки частичния успех с Рила миналата седмица, Продължава незаконното движение на МПС в Национален парк „Рила”
Изглежда бариерата е само за "отбиване на номера" ....
Независимо от обещанията на полицията да има денонощен пост на бариерата на входа на НП “Рила” по пътя х.Пионерска-х.Рилски езера, в момента там няма никакви полицаи и безконтролното навлизане на МПС на територията на парка продължава. Бариерата е заключена, но превозните средства я заобикалят от едната страна и се качват отново до х.Рилски езера. Около 13:00 ч. на 7.08.2008 г. пред хижата е имало паркирани 10 коли с номера: КН 4030 АР; КН 0821 АЗ; СК 2467 Х; КН 2841 АР; КН 2754 АГ; КН 2650 Н; СА 2136 ...; КН 9976 ...; и един чуждестранен джип (номерата не са пълни, защото са погнали свидетеля).
На бариерата между 13:20 до 14:50 ч. са били засечени превозни средства с регистрационни номера КН 4687 АР, возещ туристи и багаж към Новата хижа, КН 3238 АС, свалящ туристи надолу, Е 9395 ВР - тъмнозелен джип, КН 3698 АТ - тъмнозелен джип. Освен това движение на МПС има и по пилоните на лифта.
„Граждани за Рила” ще уведоми отговорните за присъствието на полиция на бариерата регионални подразделения на МВР – РПУ-Дупница и ОДП-Кюстендил. >>>

А в същото време ДПС правят опити за унищожаване на Национален парк Централен Балкан. Как? Готвят се да преместят дирекцията, сиреч да направят нова дирекция. Защо? Защото този национален парк е сертифициран за добро управление, а за мутрите това не е удобно. В Рибарица са започнали строеж на огромен незаконен курорт "Марина Дор", заради който вече са изсекли 150-годишни букови гори, направили са незаконна корекция на реката и са унищожили крайречната растителност.

Усещате ли, че оставаме не само без държава, не само без територия, не само без среда на живот, но и без елементарните права, които би трябвало да имаме?

06 август 2008

Краси Гергов си призна - "не разбирам от туризъм"

"Напускам председателския пост в Борда по туризъм, тъй като съм вече изчерпан и не се чувствам компетентен да работя в тази сфера", обяви вчера Красимир Гергов само няколко месеца, след като пое поста ...
(щракнете тук за цялата статия)
Ами той винаги е бил некомпетентен - вижте какво направи с местата, които имаха най-висока туристическа стойност! Топола се превърна в ж.к. Голфаджийският му терор е из цялата страна, и то точно на места, които бяха туристически дестинации преди появата му! Той вече няма и нужда да е в борда по туризъм - награбил е цялото северно Черноморие и е съсипал почти целия му бряг. Взел си е сам всичко.
Този тип ми е адски противен, но този път съм напълно съгласен с него - Гергов не е компетентен да се занимава с туризъм! За наше огромно съжаление обаче, той си го призна твърде късно. Жалко за Калиакренската степ.

Включете се в бригадата на Българско дружество за защита на птиците на Атанасовското езеро, край Бургас.

Тя ще се проведе от 21-ви до 30-ти Август!
източник: Българско дружество за защита на птиците
Още в края на 80-те години тук са започнали първите природозащитни дейности на Българско дружество за защита на птиците– строеж на изкуствени острови за гнездене на птици, маркиране границите на резервата и др., които продължават и до днес. Тук на “Точката” са започнали своя път най-добрите орнитолози на България, следейки мигриращите ята на щъркели, пеликани и грабливи птици от 1978 г. насам. Тук е едно от местата, които всеки природолюбител трябва да посети и да остави своя принос в опазването на придодата на България
Когато преди повече от 29 години на поляната пред Кочинката се е заформил малък лагер от 2 палатки и място за огън, никой не можел да предположи, че до 2008 стотици млади хора ще са минали през малката поляна и с гордост ще казват, че са издържали Школата на Атанасовско езеро.
Вие също може да станете част от тази история, ако участвате в традиционната природозащитна бригада на Българско дружество за защита на птиците, която тази година ще се проведе от 21 до 30 август.

Основните дейностипо време на бригадата:
- Ремонтиране на изкуствените островни платформи и доукрепване на изкуствения остров в резервата;
- Наблюдаване на есенната миграция на птиците от “Точката”;
- Подобряване на условията за гнездене на дъждосвирцови птици в резервата
- Обучение в полеви практики за наблюдение и изследване на птици и други елементи от биоразнообразието.
- Всяка вечер ще се представят лекции на природозащитна тематика и ще се прожектират природозащитни филми.

Условия за участие:
- Тази година в Бригадата ще се включат 25 доброволци, младежи над 18 г.,.
- Такса за участие в бригадата – 20 лв. за целия период - осигурява се храна, топла вода и места за разполагане на палатки;
- От участниците са палатката, спалния чувал, бинокъл, определител, репелент срещу комари, пътните до и от Бургас, желанието за работа и доброто настроение. Допълнителен бонус са музикалните инструменти.
- Ще се лагерува в полеви условия. Добре е да предупредите предварително, ако нямате палатка.
- Всеки желаещ попълва талон за участие, който може да бъде изтеглен сайта на дружеството http://bspb.org/show/976-33- и изпратен на адрес: bourgas@bspb.org , като попълнените талони изпращайте не по-късно от 15 август. Отговор ще получите до 19 август.
- Ние ще изпратим информация до всеки, заявил желание за участие, дали е в списъка на одобрените, както и подробности за провеждането на бригадата;

Нещо друго?
- Ако имате въпроси, можете да се свържете с офиса на Българско дружество за защита на птиците в Бургас, тел. 056/841 268;
0887794455 – Валентина Ангелова; 0886 615 656 – Ивайло Димчев; e-mail: bourgas@bspb.org

Очакваме ви !

05 август 2008

Частичен успех с Рилските езера

По информация от присъствали на акцията миналата неделя, на пътя към хижа Пионерска вече е сложена бариера, която е заключена и пропуска само колата за зареждане на хижата. За момента проблемът с незаконното навлизане на превозни средства в Националния парк е решен. Това се постигна след като коалицията от природозащитни организации наперави акция в помощ на парковата охрана и полицята. Естествено, има и редовни нарушители, например Иван Момчилов, който беше размахал преди време картечен пистолет, но вече и за тях е трудно - полицията започна да си върши работата.
Превозвачите не губят кой знае колко, защото превозват туристите до бариерата - не се налага да си трошат колите за жълти стотинки. От друга страна бариерата е добър ориентир и от нея до хижата се върви пеш съвсем малко.
На гражданския контрол от тук нататък ще помагат и няколко европейски телевизии. На нарушителите няма да им е лесно.
От тук нататък обаче всеки от нас, който има път към Рила, трябва да пази това място като собствения си двор. При всяко видяно нарушение (движение на превозни средства, сеч, строителство, лов или просто изхвърляне на боклук) можете да се свържете с парковата охрана. Още по-ефективно ще е, ако потърсите помощ от някоя от истинските природозащитни организации или от коалицията "За да остане природа в България". На тях дължим факта, че в Национален парк Рила законите отново са в сила.

03 август 2008

ПРОТЕСТ НА „ЗЕЛЕНИТЕ"

04.08.2008 г., 9:00 ч. пред Министерския съвет
ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ – ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ!

източник: партия "Зелените"

На 4 август 2008 г. партия „Зелените" организира протест по повод неадекватните действия на правителството на тройната коалиция във връзка с докладите на Европейската комисия и ОЛАФ за България.
Протестът започва в 9:00 ч. на Ларгото пред Министерския съвет.
„Зелените" идентифицирахме 35 пряко отговорни членове и служители на кабинета, заради чийто действия институциите на ЕС бяха принудени да заявят в прав текст, че България е проблемна страна с ендемична корупция. Твърдим, че скоро ще последват санкции, свързани с финансирането на оперативните програми (2007 – 2013 г.).
Ние очакваме не само оставки, но и пълно разследване на използването на европейските средства след 1990 г. Вместо това сме свидетели на панически опити да се имитира активност, на постоянно променящи се сигнали от страна на правителството и отделни министри да изградят фасада от предложения, които да уверят българските граждани, че се търсят ефективни и работещи решения. Един от директно обвинените в покровителство на хора, източвали пари от еврофондовте – президентът Първанов – мълчи.
Всичко това показва, че както официалните структури – президент и правителство, така и тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС са въздух под налягане.
„Зелените" призоваваме българските граждани – в понеделник, 04.08.2008 г. от 9:00 часа:
ДА СПУКАМЕ БАЛОНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!


За повече информация:
Петко Ковачев, 0888 420 453, beroesz@yahoo.com
Христо Генев, 0878 201 843