23 април 2009

Община Смолян спира „Супер Перелик” заради заплаха от наказателна процедура на Европейската комисия

източник: forthenature.org
София, 23 април 2009 – Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” научи, че общинският съвет в Смолян е решил да отмени собственото си решение за общия устройствен план на Спортен и туристически център ”Перелик”, познат още като „Супер Перелик”.
Причината за отмяната е писмо от Европейската комисия, в което се казва, че планът е приет без задължителната екологична оценка през 2007 г., а това е основателна причина да се започне наказателна процедура срещу България.
повече - тук

Честито на всички, които се бяха подписали срещу този вандалски проект.
В случаи като този се вижда колко е важно да има адекватен обществен натиск и колко е голяма ползата от обществените организации.
Подозирам, че в най-скоро време ще четем подобни новини за общините Сапарева Баня, Банско, Царево, Несебър и Созопол. С други думи: Днес в Смолян, скоро и в други градове!

21 април 2009

Далаверите на "Кметъла" лъссснаха на голо

Вижте тази статия:
Инвеститорският бум докара екоинспекция на Калиакра
Абе Кметъл, нали уж всичко ти беше "законно" и ветрогенераторите в резервата Калиакра според теб не бяха в нарушение? Е, ако не са, защо тогава ще ни наказват точно заради тези перки? Доколкото си спомням, и "екологична" писта за формула 1 беше запланувал, точно на Калиакра, нали? Ами ако те почнат и за Бейликайряка, колко години ще ти трябват, за да излежиш голф-игрищата на Гергов? Колко "щипна", Цонко?

Какво са голф-игрищата? Инвестиции? Друг път! Вижте историята на брега край Каварна и какво остана от него след "инвестициите" на родната мафия:
Там трева не расте (или каква ни е ползата от голф игрищата)

19 април 2009

ЗАКОНИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ - БЕТОНИРАХА И ПОЛИТИЧЕСКОТО СТАТУКВО

Бетонът още е пресен, можем да го разрушим!

Източник: www.bulgariangreens.org

На 31 март българският парламент повиши депозита за участие в евроизборите от 15 000 на 50 000 лв. Повишението на депозита за участие в националните избори от 20 000 на също 50 000 лв вече е факт. И докато всички медии коментираха разпалено други промени в изборното законодателство, никой не обърна внимание на тази простичка, но ефективна тесла. Изобретателните ни депутати хвърлиха прах в очите на обществото със скандалната поправка за 8 % избирателен праг за коалиции – поправка, която отзивчивият ни президент със сигурност ще спре. За депозитите обаче – ни гък.
Промените съзнателно се направиха в последния момент преди изборите: и този парламент спази традицията изборното законодателство да се пипа в дванайсет без пет, според ситуацията на момента.
Едно бегло сравнение с другите страни-членки на ЕС по отношение на закона за явяване на европейски избори показва, че в момента най-бедната страна в ЕС изисква най-високия депозит. А в повечето страни от ЕС такъв депозит изобщо няма. Приложена отдолу към това писмо е таблицата с депозитите в различните страни.
Хайде замислете се сега, как би могла една нова, сега сформирана партия, която не разполага нито с държавна субсидия, нито с тежки спонсори, нито с черни каси, да събере тези 100 000 лв. за участие в двата избора. Според духа на изборното ни законодателство тази сума трябва да бъде събрана чрез малки граждански дарения. Възможно ли е това? Да, възможно е! Ако се събудим и всеки от нас направи каквото трябва, за да има за кого да гласуваме!
В България съществува една-единствена партия, която действително събира средствата си по този начин, и това е партия ЗЕЛЕНИТЕ. Поради естеството на нашите каузи и поради факта, че сме решили да правим нещата така, както трябва да се правят, ние не разполагаме с олигарси и олигарсите не разполагат с нас. Българската олигархия обаче измисли добър механизъм да изхвърли от политиката не само ЗЕЛЕНИТЕ, а изобщо всички потенциални нови партии, алтернатива на статуквото, които биха могли да застрашат начина, по който тя феодализира страната. Схемата е проста: имаш пари – имаш гласове; нямаш пари – нямаш гласове, защото не те пускат на избори. Особено тъжно е, че предложенията за тези увеличения бяха внесени не от партиите, които обикновено асоциираме с олигархията, а от онази, която се нарича Съюз на демократичните сили.
ЗЕЛЕНИТЕ събираме подписите, необходими за да ни допуснат до изборите на улицата и пред нашите щандове често има опашки от желаещи да се подпишат. Това явно се забеляза. Има ли у нас друга партия, която няма проблем да събере подписите в своя подкрепа, но не разполага със 100 000 лв.? Няма. Подписите, които събираме ежедневно, са достатъчно свидетелство за обществена подкрепа и сериозни намерения. Общ депозит от 100 000 лв. обаче е равносилен на имуществен ценз и лишаване от право на глас.
Може да не харесвате ЗЕЛЕНИТЕ. Може да сте сигурни в желанието си да гласувате за друга партия или в това да не гласувате изобщо. Но дайте си сметка по какъв начин се нарушават с този депозит от 100 000 лв. вашите граждански и избирателни права. Това е опит на олигархията, бетонирала Черноморието и планините, да бетонира и политическото статукво в нашата страна. Да премахне от корен възможността за гражданска партия, несвързана по никакъв начин с нейните схеми. Да сложи точка на надеждата за промяна.
Препратете това писмо на своите приятели, добавете го във форумите, в които пишете, защото медиите не говорят за това посегателство срещу демокрацията. Ако искате да помогнете на единствената партия с истинска кауза в България да се яви на изборите, направете своето лично дарение от поне 10 лв.

Каузата на ЗЕЛЕНИТЕ -
Да защитим природата на България!
Да върнем държавата на гражданите!
За да останат хора в България!

www.bulgariangreens.org

Приложение:
Сравнение с депозити изисквани по закон за изборите в другите Европейски страни
Австрия -- 3600 евро
Белгия -- Няма
България -- ~ 25 000 евро
Великобритания -- 5000 лири на регион
Германия -- Няма паричен депозит – но има някакви допънителни условия
Гърция -- 2934.70 евро
Дания -- Няма
Естония -- 5 минимални заплати (1390 евро) на кандидат
Ирландия -- Няма
Испания -- Няма
Италия -- Няма
Кипър -- 470 евро
Латвия -- 1300 евро
Литва -- 20 средни заплати (~11 000 хил евро)
Люксембург -- Няма
Малта -- 90 Евро
Полша -- Няма
Португалия --(няма информация)
Румъния -- Няма
Словакия -- ~1750 евро(50 000 крони)
Словения -- Няма
Унгария -- Няма
Финландия -- Няма
Франция -- Няма паричен депозит, но има някакви допънителни условия
Холандия -- 11500 евро за непредставените партии в настоящия европарламент
Чехия -- ~600 евро(15 000 крони)
Швеция -- Няма
Източник: http://www.europarl.europa.eu/elections2009/countries/default.htm?language=BG

17 април 2009

ЗЕМЛЯНИТЕ ЩЕ ПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА В ОТГОВОР НА МАРСИАНСКИТЕ АТАКИ СРЕЩУ ОКОЛНАТА СРЕДА

СТУНДЖИ И ЕЛИЦА, Уикеда, Леб и вино, Теди Кацарова и Мерудия ще докажат,
че 22-ри април е ден като всеки – ден на Земята


Нa 22-ри април - един ден от всичките 365/6 в годината на Земята, всички земляни празнуват землянския си произход и се радват оосбено много, че не са от Марс и разполагат с благата ИМЕННО НА ТАЗИ ПЛАНЕТА – въздух, вода, растителност и разнообразни животинки.

Централното землянско управление (ЦЗУ), кани всички, които са се самоопределили като земляни, да празнуват, обичат и се радват всеки ден, но по наши сведения радостта ще ескалира особено на 22-ри април. Това се явява завършек на един съвестен априлски землянски месец на неуморни пролетни почиствания (http://mesecnazemiata.blogspot.com/) и най-официалният от Дните на Земята.

Всички марсианци, които нямат нашите землянски нужди от въздух, вода и почва и биоразнообразие, могат все пак да се чувстват поздравени, докато ние празнуваме с обич и красота Землянския си празник:

* 11.00 часа в градинката на Народното събрание всички земляни могат да посетят изложба на снимки на фотографите Евгени Динев, Валери Христов и Минко Михайлов, организирана от PhotoSynthesis, мястото за фотография, хора и идеи; ученици от Художествената гимназия и студенти специалност „плакат” в Художествената академия „ЗЕМЯТА. Нищо повече. Нищо по-малко”. Множество информационни материали и щандове за това как можем да живeем в хармония с природата – по по – землянски ще пресрещнат всеки, объркал се да мине през градинката в този ден. Във виртуалното протранство пък ще има откриване на изложбата «Oтражения» на Александър Иванов на www.photosynthesis.bg.

* Велосипедираните Земляни ще могат да се насладят на традиционно мощно critical mass - шествие в защита на чисто землянската ни нужда от въздух. Следете за подробности тук: criticalmasssofia.blogspot.com

* в 18.30 часа всички съвестни земляни, осъзнали, вече че със сигурност факта, че не могат и не искат да са марсианци, се събират пред Храм-паметника „Александър Невски” за най- дългото хоро в защита на землянските си нужди с музика на живо и събирачите на културни и музикални традиции - „Леб и Вино”; концерт-купонът ще продължи с участието на Елица и Стунджи, Уикеда, Мерудия и Теди Кацарова, които ще заковат землянските ни корени във въздуха и надеждата, че всеки ден си е наш - на земляните и не, не си го даваме за марсиански интереси!

Земята е на земляните, марсианците - на Марс!

П.С. ЦЗУ (централното землянско управление) благодари на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, които посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по проект «За да остане природа в България» ни удариха едно финансово рамо за озвучаване, установяване и разпространяване на позитивно землянски мисли и чувства за Деня на Земята!

14 април 2009

Светкавична акция - блокаж пред Парламента днес от 18.30 часа

Колко струва демокрацията в България?
Елате на светкавична акция - блокаж пред Парламента днес от 18.30 часа (събиране около Коня и тръгване в 18.45)
Най-бедната страна в Европа ще има най-високата цена за участие в демокрацията!
Най-бедната страна в Европа ще има най-високата цена за участие в демокрацията!
Не е редно гражданските права да зависят от пари. Но в България това е на път да се случи. Днес в парламента се гласуват поправките на изборния закон, с който прагът да участие в изборите за Народно събрание се вдига от 20 на 50 хиляди лева.
Това е насочено изцяло срещу малките партии без едри спонсори и е поредното орязване на граждански права в България и убиване в зародиш на гражданското общество. Откровена и цинична подкрепа на политическата олигарсия!!!

Свободата не се дава – трябва да си я поискаме.

10 април 2009

Незаконният лифт на Паничище трябва да бъде спрян

Въпреки, че вече е на 100% доказано, че лифтът на Паничище е абсолютно незаконен, той в момента работи. Съоръжението е построено на територията ан Национален парк Рила, върху свлачищен терен и не е минало технически преглед.
Участвайте в петицията за спиране на незаконния и опасен лифт.
Петицията е на адрес: forthenature.org/petitions/10
На същия адрес има указания как да изпратите и писмо до премиера. Той не че ще чете писмата, но поне ще се трупат писма с точно определено съдържание. Може пък някой от съветниците му да се усети, че прекалено много сме тези, които искаме законът да бъде спазен. Участвайте - само така можем да спасим Седемте Рилски езера.
продължете тук

08 април 2009

Почистване в Природен парк „Сините камъни”

Нека почистим „Хайдушката пътека”- ПП „Сините камъни” в Седмицата на гората на 11 април 2009г.

Място на акцията: гр. Сливен ПП „Сините камъни”

Сборен пункт: Обръщалото на тролеите в началото на Хайдушката пътека, до информационния център на ПП ”Сините камъни”
Час: 9.00


Българско дружество за защита на птиците ви кани на 5-тото традиционно почистване на емблематични места от ПП “Сини камъни”. Акцията ще бъде на 11 и 12 април 2009 г. Сборният пункт на участниците е Обръщалото на тролеите в началото на Хайдушката пътека, до информационния център на ПП ”Сините камъни” на 11 април 2009 /събота/ от 9.00 часа.

Освен почистването се предвижда и наблюдения на местната орнитофауна!

Спането е осигyрено!
Тъй като почистването започва в 9 сутринта, за тези, които пристигат отдалеч, има осигурени места за спане. За пристигналите на 10.04 - ще се спи в града в местни доброволци, а на 11.04 на заслон в планината.
Традицията повелява – вече 5-та поредна година фенове и доброволци от всяка възраст и от всеки край на родната ни страна да идват на почистването – ЗАПОВЯДАЙТЕ И ВИЕ!!!
Всички граждани на Сливен, ученици и други обичащи планината са добре дошли... Очакваме ви!

ВАЖНО – носете си шалтета, спални чували и палатки, ако ще спите горе.
Чувалите и ръкавиците за почистването са осигурени от БДЗП Бургас.


За контакти Николай Долапчиев metalu@abv.bg

02 април 2009

СВЕТКАВИЧЕН ФЛАШ-МОБ ЗА РИЛА!

Елате на флаш моб (светкавична акция - блокаж) за Рила
в петък, 3 април, от 17,30 часа на площад Македония в София - бул. Христо Ботев 47
(до сградата на ДНСК, която издава финалното Разрешителното за ползване на лифта до 7-те Рилски Езера)

Носете плакати, свирки, тъпани, по двама приятели, домашни любимци и роднини.

За тези, които не са в София: нека прекъснем работата си за 5 мин в знак на подкрепа. Можем да протестираме онлайн на сайта feelfriendly.com и да съобщим на плакат/лист хартия, че 5 мин протестираме за Рила.

Скандалият лифт на Паничище е запланувано да бъде открит в събота, 4 април 2009 г., въпреки че е незаконен и разположен на действащо свлачище.
Обектът е построен без нужната оценка за въздействие върху околната среда и част от него се намира в границите на Националнен парк "Рила", за което собственикът му би трябвало да получи договор за концесия от държавата. Притежатели на съоръжението са община Сапарева баня и "Рила спорт", които имат проект за изграждането на мащабен ски курорт над Паничище.

В момента тече процедура по приемането на готовия строеж на лифта, уточниха природозащитниците. За целта е сформирана Държавна приемателна комисия (ДПК), в която основна роля има Дирекцията за национален строителен контрол(ДНСК). Въпреки че процедурата по приемането на лифта не е завършена, лифтът вече вози и деца. Съоръжението обаче не е преминало през технически тест.