30 юни 2009

Зелените са първата и за сега единствената партия, която предостави предизборната си програма за отворено редактиране

И това се случи - партия отвори предизборната си програма за допълване и редактиране от избирателите! Всеки може да отвори програмата, да я прочете и да внесе своите редакции. По този начин партията ще работи наистина по начина, който е наложен от избирателите, и наистина ще е партия, създадена от избирателите си.
Можете да прочетете, редактирате и допълните програмата от тук.
И не забравяйте, че най-важното условие, за да заработи тази програма, е да гласувате в неделя!

Комунистите откачиха - блокирам вече пети домейн!

Извинявам се, ако посетителите на блога ми виждат негативни по смисъл реклами от БСП, от типа на "Костов е виновен", "Недей да гласуваш за Бойко щото Костов е виновен а той е гадняр" и т.н.
Когато видя подобни реклами, ги блокирам, но в случая са наляти страшно много пари за негативна кампания срещу Костов и Борисов. Не мисля, че комунистите имат право на това. Първо - това е некоректно и показва клеветническия характер на типовете с червено самосъзнание. Второ - Костов не е направил нищо, за което да бъде подведен под отговорност. За разлика от комунистическата сган, Костов не участваше в заменки, не влезе в голфаджийски далавери, не раздае плажовете и планините на мафията.
Не пиша това, за да защитавам Костов или Борисов. В този блог съм показал съвсем ясно, че ще гласувам за Зелените, но се чувствам длъжен да покажа неодобрението си към крайно некоректната агитация, която провежда БСП.
Има предположения, че БСП правят това с ясната цел да изгубят изборите. Причината е, че така опоскаха държавата, че се очертава кошмарна криза, несъизмерима със световната. Единственият начин да оцелеят, е да избягат от отговорност, като излязат в опозиция. Новото правителство ще е в бедствената обстановка на национална криза с неовладяема инфлация. Върху новото правителство ще се стовари отговорността за попарата, която надробиха БСП, ДПС и НДСВ. Няма нищо по-изгодно за БСП от опозицията.
В момента БСП хвърля огромни средства за да загуби. По улиците на града се разкарват коли с мегафони, от които крещят "Гласуваш ли за бойко, печели Костов". Google е насвяткан с реклами, гласящи: "Костов ще ти вземе парите чрез Бойко", при това така мултиплицирани под всевъзможни адреси, че е ужасно трудно да бъдат премахнати. БСП даже си позволява да притеснява хората по домовете им, като им пуска записи по телефоните.
Това е - БСП се заземява като "градивна и критична" опозиция на тези, срещу които провежда кампанията си.
Пак повтарям - не пиша това от симпатии към ГЕРБ или към Синята коалиция. Аз си имам вече решение да гласувам за Зелените. Иска ми се на тези избори всеки да си гласува за който е решил, без да се влияе от психиката на "полезния вот" или от апатията.

29 юни 2009

Bulgaria POI 2009-06 - нова версия на леката карта за GPS

Нова версия на леката карта на България за GPS Garmin е с около 17500 географски обекта. Както и в предишните версии, картата се чете на кирилица от компютъра и има леко копие (под 1 MB) за GPS приемника.
По неизвестни причини това копие не се разпознава от версии на MapSource, по-нови от 6.11.3. Ако някой открие причината, нека да остави коментар.
свалете картата от тук.

Цеко Минев отново безчинства във Витоша

Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” откри на сайта на фирма „Витоша ски” АД, че е обявено началото на обществени консултации на доклада по екологичната оценка на специализиран подробен устройствен план на туристическа и ски зона "Алеко" (http://www.skivitosha.com - Съобщение за провеждане на консултации най-долу на интернет страницата).
„Витоша ски” АД подлага на обществено обсъждане екологичната оценка на подробен устройствен план, чието задание не е одобрено от Столична община. Така инвеститорът няма право да проектира, а на екологична оценка се подлага един несъществуващ според закона проект.
Коалицията „За да остане природа в България” се обърна към Министерството на околната среда и водите с искане за незабавно спиране на тази процедура пред подчинената им Регионална инспекция по околната среда и водите в София. Ако министерството не прекрати това действие на „Витоша ски”, което опорочава процедурите за екологична оценка и оценка за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000", природозащитниците ще поискат Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България за неспазване на европейските директиви.
(целият текст - тук)

27 юни 2009

Огнян Минчев: Доган е душманин на хората, които гласуват за него

Не е вярно, че нищо не зависи от депутатите. Скандалното е, че Ахмед Доган разпределя всичко. Когато ясно се каже, че ни крадат и изнудват, ние се обиждаме. Това каза политологът Огнян Минчев в сутрешния блок на БНТ „Денят започва”.
прочетете целия текст тук

26 юни 2009

Доган в с. Кочан: Депутатите нямат власт - властта е в моите ръце!



"В мен е концентрирана властта, не във ваште депутати! Искам да го знаете това!"

Без повече коментар.
Айде пак не гласувайте и на тези избори!

23 юни 2009

Шествие с лъжици в София - 2 юли

източник: forthenature.org

Eлате на шествие, да вдигнем шум отново: 2 юли 2009 г. от 17.30 ч.
Четири години ви сърбахме попарата. Сърбайте си я сега сами!


Кога: 2 юли 2009 от 17.30ч.
Начало: Пилоните на НДК
Край: Градинката на Св. Климент Охридски

Носете си лъжици и инструменти за вдигане на шум!!!

Оставете Рила и Иракли на мира!
Изпращаме управляващата коалиция с наказателен вот.



НАШИТЕ ИСКАНИЯ
Повече от три години се борим с отиващото си правителство да свърши нещо елементарно – да спре незаконното строителство на Иракли и Рила, да запази един от последните девствени плажове по Черноморието, да запази един от символите на България – района на Седемте рилски езера, да прояви малко морал. Въпреки подкрепата на стотици хиляди граждани, на известни български творци и интелектуалци, журналисти и дори някои политици, българските институции отказват да се задействат поради управляващите ги инвеститорски интереси. Опасявайки се, че следващото управление може да продължи да подлага българската природа на системно унищожение, ние повтаряме своите конкретни искания:

Спиране от експлоатация на незаконните ски лифтове на Паничище и Картала в Рила и рекултивация на засегнатите терени за сметка на инвеститорите (онлайн подписка на http://forthenature.org/petitions/10/). Двата лифта неправомерно навлизат на територията на Национален парк „Рила” и са части от проекти за нови незаконни ски курорти в Рила. Лифтът на Паничище е изграден върху действащо свлачище и опасен за всички ползватели.

Спиране на строителството на напълно незаконния комплект Riverside village на Иракли, събаряне на построеното досега и пълна рекултивация на терена, включително на унищоженото от офшорния инвеститор Swiss Properties устие на река Вая. Swiss properties нямат нито един изряден документ и нито едно ненарушено постановление за спиране на незаконната строителна дейност.

Няма да се откажем от конституционно гарантираното ни право на здравословна и благоприятна околна среда (чл. 55 от Конституцията на Република България). Ще продължим да настояваме и действаме за прекратяване на мегаломанските посегателства над българската природа, след като няма държава и държавници, които да изпълнят конституционните си задължения да осигурят разумното
използване на природните богатства и ресурсите на страната (чл. 15 от Конституцията на Република България).


Кампания "За да остане природа в България!"
http://forthenature.org/

16 юни 2009

Следизборното послание на БСП: "Благодарим ви за подкрепата! Сваляме заплатите и пенсиите!"

След резултата от изборите за Европейски парламент, комунягите разбраха, че няма да спечелят вота за Народното събрание. И започнаха да стягат капани. Един от най-големите капани е замразяването на бюджетните заплати. Спекулирайки с изявлението, че свалят заплатите на министрите, БСП срамежливо пропускат факта, че министрите няма да усетят разликата. Разликата ще бъде усетена от хората на бюджетни заплати: учители, лекари, учени, полицаи, пожарникари и т.н. Понеже бюджетните заплати са критерий за цялата икономика, автоматично се намаляват пенсиите, социалните помощи, субсидиите. От там намаляват и заплатите в частния сектор.
Каква е реакцията на обществото? Ето каква: Хиляди протестираха пред Министерския съвет.
В отговор на общественото недоволство, властващите са подготвили за гласуване нов закон, който да забранява протестите.
А сега да видим... На парламентарните избори пак ли ще гласувате за БСП? Комунистите гласуват даже и мъртви. Ако и този път живите нормални хора не се разходят до избирателните секции, отново тези мъртъвци ще спечелят.

15 юни 2009

Предизборен дебат на екологична тема - на 16.06 в НБУ

Източник: forthenature.org

На 16 юни 2009г. от 11.20 ч до 13.20 ч в зала 310, Корпус I, на Нов български университет ще се съберат представители на претендиращите за нашето доверие политически партии, за да дискутират по темата «Екологичната политика на следващото управление». Поканата към политическите партии беше отправена от неправителствените организации от Коалиция „За да остане Природа” и Департамент Политически науки на Нов български университет. За момента потвърдиха участие следните партии: БСП, Герб, Синята коалиция, ПП Зелените, НДСВ и евентуално ДПС.

Още преди изборите за Европейски парламент коалиция "За да остане природа в България" изпрати на всички политически партии списък с 10 точки, обхващащи най-належащите и болезнени проблеми в екологичната сфера. Можете да видите 10-те точки на в този файл. Освен резюме на по-съществените проблеми на природозащитата, 10-те точки съдържат и ясни и конкретни стъпки и предложения на експерти за разрешаване на проблемите.

Очакваме да видим какви ангажименти ще поемат българските политици, както и да чуем какви са техните приоритети за опазване на природата в програмите им. Коалиция "За да остане природа в България" кани всички на дебата.

13 юни 2009

Нова версия на mGeoNavigator - 17384 географски обекта

В новата версия на mGeoNavigator-BG (2009-2.2) са добавени нови обекти и са направени корекции на някои грешки от предишната.
Картата е предназначена за туристи и може да се използва на всеки телефон. Няма нужда от GPS.

Програмата е тествана успешно на 34 модела телефони. Може да се изтегли от тук.

Ако имате информация за точки, които не са включени в картата, можете да ги добавите като коментар в тази страница.

10 юни 2009

Зелените събраха депозита и за парламентарните избори!

Сега всеки, който е решил да гласува за Зелените, може да помогне с реклама. Как? Лесно - ако имате блог или сайт, можете да закачите банери, които да изтеглите от тук:
http://www.bulgariangreens.org/downloads/drawings.html
На сайта им има също така плакати и брошури.
Ако участвате по форуми, можете да пускате линк в края на изказванията си.
Има цял месец - при коментиране на политика обяснявайте на събеседниците си защо ще гласувате за Зелените.
Много хора в България не знаят за съществуването на тази нова партия. Причината е проста - Зелените не разполагат с тонове пари, с които да плащат за реклама. Не могат да платят за билбордовете на мафията, не могат да кихнат на телевизиите и радиостанциите на Гергов (повечето в България), не се занимават с телефонен тероризъм (рутинна практика на БСП), нямат рудодобивни предприятия с крепостни миньори (каквито има Ковачки), не разполагат с екскурзианти от турция или с гласопродавачи от Столипиново.
Зелените разполагат единствено с подкрепата на гласоподавателите. А в този случай партията е такава, каквато я направят същите тези гласоподаватели. Случва се нещо, което чакахме да се случи от 1989 г. насам - поява на истинска създадена от обществото политическа партия. Ето я - все още непопулярна, но 100% истинска.
Струва си да я направим популярна, не мислите ли?

Съмнително е как 650 000 гласуваха в последните два часа

Вижте това интервю с шефа на агенция Скала: Да вземеш властта сега е на баир лозе
... има свободна ниша за девети играч. Вижте резултата на партия "Зелени" в София - той е по-висок от този на коалиция "Напред". Биха Любен Дилов в столицата, а кампанията им се състоеше от няколко събирания по градинките. Сигурно има още много недоволни хора, те търсят нов избор, но дали ще се появи политически субект, който да го реализира, не се знае. Но нишата съществува. >>>

Днес Зелените имат последен шанс да си купят правото на избори

Както вече стана ясно, 18 450 души гласуваха за Зелените. На фона на общата маса избиратели това е нищо, но трябва да се отбележи факта, че Зелените се появиха като партия преди няколко месеца. Изборният депозит беше събран от дарения и Зелените нямаха нито стотинка, за да участват в медийната предизборна война. Видяхме и как телевизиите умишлено пропускаха тази партия. Сега идват парламентарни избори и отново държавата изцежда партиите, като ги изнудва за поредните 50000 лева. Зелените са събрали до момента 33090 лева. До края на работния ден трябва да съберат още 17000. Кой може да помогне?
Дори и да не влязат в Парламента, Зелените трябва да участват на изборите. Има много хора, които биха гласували за такава партия. В България конституционните права принадлежат на мафията. Кой може да помогне на Зелените да си купят трохи демокрация?
Ако някой може да помогне - да продължи тук.

08 юни 2009

СПАСЕНИТЕ 153 КОСТЕНУРКИ ОТНОВО НА СВОБОДА

източник: Зелени Балкани

На 10 юни 2009 г. в района на Източни Родопи, Резервата “Вълчи дол” конфискуваните през миналата седмица 153 костенурки ще бъдат пуснати отново на свобода от екипа на Спасителния център на “Зелени Балкани”. Костенурките преминаха кратък курс на рехабилитация и обща укрепителна терапия. За момента са напълно годни да бъдат върнати в естествената среда на живот.
Събитието ще се състои в Резерват “Вълчи дол”, в района на яз. Студен кладенец. Екипът на Спасителния център, работи в тясно сътрудничество с Фондация “Геа Челониа” (специализирани в отглеждане и разпространение на двата вида сухоземни костенурки) и РИОСВ – Хасково.
За всички които желаят да присъстват на събитието нека заповядат в сборен пункт в центъра на с. Поточница, Област Кърджали в 10.30 ч., от където екипите ще стартират превозването на костенурките до подходящите места.

Кратка предистория:
На 3 юни 2009 късно вечерта след съвместна акция на Районно Управление – Раковски и РИОСВ – Пловдив в Спасителния център на Зелени Балкани бяха настанени 153 сухоземни костенурки от двата вида шипоопашата костенурка (Eurotestudo hermanni) и шипобедрена костенурка (Testudo graeca). На втория ден след задържането на извършителите Пловдивският Окръжен съд взе решение и осъди на 1 година условно, 3 години изпитателен срок, 1000 лв. глоба за всеки от нарушителите и конфискация на превозното средство. >>

Зелени Балкани благодарят на всички спомогнали това да се случи и най–вече на Окръжна прокуратура – Пловдив за светкавичната реакция, която спомогна за своевременното връщане в природата на конфискуваните животни.

07 юни 2009

Честити ви избори - с комунисти в европарламента

Ето и най-вероятният до момента резултат от изборите: по социологически проучвания.
Осем представителя на властващата у нас комунистическа коалиция ще са в Европейския парламент. Така ще им е още по-лесно да ни мачкат. Пуснахме комунистическа сган в Европейския парламент. Изпълнихме желанието на мафията. Как? Някои от нас не гласуваха, други послушно пуснаха бюлетината на Ицо Кюмюра. Така че - българските представители в Европа са избрани от издишащи пенсионери, турски екскурианти и неграмотни циганета.
На всички които не гласуваха (по съвест) - честити ви евродепутати.
За гласувалите по съвест - поздравления! Може политическата сила, за която пуснах бюлетина, да няма и процент, но съм доволен от себе си. На следващите избори ще гласувам по същия начин и се надявам всички, които днес се излежаваха в къщите си, да се разходят до избирателните секции и наистина да гласуват по неочакван за социолозите начин.
Само с избори можем да победим мафията. Няма друг начин!

06 юни 2009

Да развалим плановете на Мафията - утре 7 юни!

Утре са изборите. Както винаги, големите политически сили вече са си изтъргували послушен електорат, който да ги избере. Вече сделките са ясни. Това е възможно, защото в България хората не искат да гласуват.
Само че, ако гласуваме плановете на мафията няма да успеят. Просто ще се получи непредвиден за нашите политикомутри резултат. Как можем да им попречим?
Много просто. Всеки от нас утре трябва да се разходи до избирателната секция и задължително да гласува за който си иска. Без директиви, без прогнози. Просто така да си гласува.
Ако не знаете за кого - в моя сайт предлагах вариант. Ако не ви харесва моя избор, гласувайте за някой друг. Можете просто да си изберете номер по комарджийски, или да пуснете глас за най-нелепата според вас политическа сила. Но, каквото и да решите - направете го! Само по този начин ще започнем да живеем в нормална държава.
Разходете се утре и гласувайте. Наистина е важно!

ЗЕЛЕНИТЕ сложиха точка пред Министерски съвет и Народното събрание

видео 1
видео 2
видео 3

От няколко дни из София се търкаля една голяма зелена... точка. Децата си играят с нея, възрастните я пипат за късмет. Тя поражда много въпроси – какво е това, защо е, откъде идва, накъде отива... Вчера (четвъртък, 4 юни) на обяд, точката намери изречението си. Нощта преди това в предизборния щаб на ЗЕЛЕНИТЕ се рисуваха букви, на следващата сутрин около 50 души се събраха, подредиха и потеглиха към Министерски съвет, минаха през подлеза и в точно определен момент се наредиха в една редица и се превърнаха в изречение: ”Сложи точка. Избери ЗЕЛЕНИТЕ! № 12”. За радост на нашите приятели журналистите и много туристи, второто изречение се подреди пред Народното събрание 15 минути по-късно: “Сложи точка. Гласувай за ЗЕЛЕНИТЕ! № 12”.


Точката е голяма и кръгла. Точката е Зелена. Точката слага край на безобразията в държавата, на безчинствата и измамите, на съсипването на най-ценното богатство на България – нашата уникална природа, на лишаването от право на глас на хората на България – право на глас за тяхното здраве, за техните пари, тяхната работа, за тяхното бъдеще.

ЗЕЛЕНИТЕ слагат точка. Защото не искаме да боледуваме от мръсния въздух, да пием вода от отровените реки, да не знаем какво ядем и пием, да не знаем защо боледуват децата ни, да не знаем рисковете за здравето си, за бъдещето си, да не знаем къде отиват парите ни, да не можем да говорим свободно – в Интернет, да изразяваме несъгласието си по улиците. Защото искаме да бъдем себе си, да сме тук и да се реализираме. За да сме щастливи в България.

Да защитим природата на България! Да върнем държавата на гражданите!
За да останат хора в България!
За да имаме право на глас и след изборите...
Сложи точка. Гласувай за ЗЕЛЕНИТЕ с номер 12!

www.zelenite.bg

05 юни 2009

Европарламентът готви директиви за шпиониране на интернет

В духа на модата за шпионирането и тормоза над обикновените хора, европарламентът готви нова директива, която да ни пречи да ползваме интернет. Според тази директива, всеки който има компютър ще бъде следен. Освен това имат идея всеки да е принуден, ако иска да ползва интернет, да инсталира шпионски софтуер на компютъра си. Готвените директиви са нелогични и в абсолютно нарушение на основните човешки права. В наши дни всички далекосъобщения представляват част от интернет, и фактически подобни разпоредби ще направят подслушването и следенето задължителни. Ако това не ви харесва, можете да подпишете Отворено писмо за НАШИТЕ права в Интернет.
Това е още един пример колко е важно да изберем правилни хора за Европейския парламент. Всеки от нас трябва да гласува тази неделя. Омръзна ми от некадърни политици, нека този път да изберем нормални хора!

Предизборно

Повикване по домашния ми телефон: "Добър ден, обаждаме се от предизборния щаб на БСП, правим социологическо проучване, имате ли време...."
Няколко минути по-късно, отново на стационарния ми телефон: "Добър ден, обаждаме се от предизборния щаб на Новото време, правим социологическо проучване, имате ли време..."
НЕ. НЯМАМ ВРЕМЕ!
От кога партиите имат право да притесняват избирателите на домашните им телефони?

01 юни 2009

Андрей Ковачев с бюлетина 12

източник: "Граждани за Рила"

ПОДКАНВАЩО ПИСМО ОТ ФЕН КЛУБА на
Андрей Ковачев
( a . k . a . Ендрю) - човекът, който и досега спасяваше българската природа, ще ни липсва, ако отиде в Брюксел, но се налага

За ТВОЙ евродепутат
от листата на ЗЕЛЕНИТЕ
бюлетина No 12
предай нататък!


Рила, Иракли, Странджа, Камчия, Пирин и всички други застрашени места се нуждаят силно от европейски депутат с лична кауза да ги защити. Почти всички успехи на българското природозащитно движение, тези години, малко или повече се крепяха и на активната подкрепа на зелени европейски депутати от другите страни. Депутатите, които преди ни подкрепяха в Европейския парламент, няма да са вече там, а и е крайно време български депутат да защитава интересите на българската природа - другото е парадокс.

Предлагаме ти да гласуваш за Андрей, защото той е човекът, за когото опазването на тези и други места е лична кауза от почти 20 години. Истината е, че българското природозащитно движение ще се чувства осиротяло без един от най-активните си и отдадени хора, но трябва да правим и жертви в името на българската природа. Твоята природа. Андрей е и един от малкото хора в България, който е експерт с нужния натрупан опит в Европа:

http://www.bulgariangreens.org/kandidat-deputati-za-evropejski-parlament-na-zelenite/#Andrej


И сега - най-интересното: сещаш се и сам, че всичко това ще има смисъл, ако препратиш нашата подкана на онези светли умове около теб, които все още не са изгубили надежда, че "адекватен" и "съвестен" могат да стоят пред думата "депутат"

Дата: 25.05.2009

Писмото се подкрепя лично от:
Борис Бъров – работи в BirdLife International , един от основателите на Коалиция «За да остане природа в България»
Веселина Кавръкова – програмен директор на WWF , един от основателите на Коалиция «За да остане природа в България»
Надежда Максимова – Инициатор на кампанията „Да спасим Иракли”, координатор кампанията „За да остане природа в България”
Тома Белев – член на управителния съвет на Зелени Балкани, един от основателите на Коалиция «За да остане природа в България», директор на Природен парк «Витоша»
Константин Иванов – ПР въвWWF, ПР в Коалиция «За да остане природа в България»
Йорданка Динева – един от участниците в кампаниите “Да спасим Иракли” и Граждани за Рила, работи в Българска фондация Биоразнообразие като координатор Коалиция «За да остане природа в България»
Елица Стоянова - участник в Коалицията "За да остане природа в България", администратор на сайта на Коалцията, програмист
Николай Николов - участник в кампанията "Граждани за Рила", програмист
Вера Петканчин – Граждани за Рила, Коалиция «За да остане природа в България»
Стефан Аврамов – експерт защитени територии и видове, работи в Българска фондация Биоразнообразие, участник в Коалиция «За да остане природа в Балгария»
Живко Богданов – координатор «гори» във WWF, участник в Коалиция «За да остане природа в Балгария»
Филка Секулова – работи в ЕС «За Земята», един от основателите на кампанията «Спасете Пирин»
Константин Дичев – Граждани за Рила, ескперт по гори
Андрей Ралев - дългогодишен колега на Андрей Ковачев в Сдружение за дива природа "Балкани", един от основателите на Коалиция за да остане природа в България.
Александър Дуцов - Председател на управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани", един от основателите на Коалиция за да остане природа в България.
Янина Палкова - доброволец в кампаниите за опазване на природата