30 октомври 2009

Дни на Рила в "Халите"

източник: forthenature.org
В петък, събота и неделя (30 и 31 октомври и 1 ноември) между 10.00 и 20.00 ч. в Халите в София "Граждани за Рила" ще поддържат информационен щанд, на който можете да се подпишете на подписките за Рила, Витоша и горите, да си вземете информационни материали, да си закупите картички и тениски, с които да подпомогнете кампаниите за запазване на природата на Коалиция "За да остане природа в България", от която са част и "Граждани за Рила". Ще предлагаме три вида тениски за Рила и три вида тениски за Коалицията. Също така, в Халите може да разгледате фото изложбата "На кого е мила Рила?".

29 октомври 2009

EK с ново екопредупреждение към нас

източник: vesti.bg
29.10.2009 17:51
Комисията започна наказателна процедура срещу България заради системната й неспособност да осигури защита за местообитанията на птици

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради системна неспособност на страната ни да осигури подходяща защита за местообитанията на птици.
Днес ЕК изпрати първо предупредително писмо до българските власти.
Комисията е получила няколко оплаквания за продължаващо строителство на туристическа и градска инфраструктура, както и на вятърни мощности за производство на електроенергия в обитавани от диви птици райони у нас.
ЕК преценява, че страната ни систематично нарушава ангажиментите си да опазва местата, предназначени за защита по Директивата за птиците.
България не оценява правилно кумулативните последици от одобрените планове и проекти върху околната среда, заяви говорител на комисията.
Страната ни има два месеца да отговори на днешното предупреждение. Ако не го направи или ако отговорът не удовлетворява ЕК, ще бъде отправено ново - вече под формата на т.нар. "обосновано мнение".
Ако и на него българското правителство не отговори в рамките на два месеца или отговорът е незадоволителен, ЕК може да започне наказателно дело срещу страната ни в Съда на Европейските общности в Люксембург.
България заема само 2,5% от общата площ на ЕС, но на българска територия се срещат близо 70% от защитените видове птици в Европа и около 40% от европейските защитени местообитания.
В началото на месеца ЕК отправи общо четири писмени предупреждения срещу България за недобра защита на природата.

26 октомври 2009

Мутрите от "Витоша ски": Дайте каквото искаме или проваляме ски-сезона

Наглярите от "Витоша ски", които планираха незаконно застрояване на Природен парк "Витоша", обявиха, че ще провалят ски-сезона, като не изпълняват концесионните си задължения. Изнудват държавата да им разреши да бетонират планината.
Ето и няколко статии по темата:

Новера 2: Витоша ски изнудва държавата!

Витоша - новият Слънчев бряг - 2 част | България | Deutsche Welle | 24.10.2009

Без ски на Витоша ли?

Пускам ви линк към тях през "свежо" - ако сте съгласни с текста, дайте им по един глас.

23 октомври 2009

Месец на Рила

източник: forthenature.org

Здравейте, с най-голямо удоволствие ви каним на откриванията на двете фото изложби за Рила в София:
- петък от 11.00 ч. в метростанция Софийски университет, входа откъм Орлов мост, ще свири група Ша-ша (Светослав Колев-Цвъри и Гергана Добрева)
- събота от 18.00 ч. в Халите - ще има музика и акробатично шоу на Бенита Примо

Заповядайте!

Пълна програма за месеца на Рила

През идния месец артистични събития на оживени локации в столицата ще продължат започналата с фотоизложба пред Народния театър инициатива „Месец на Рила”. Тя се организира от „Граждани за Рила”. Докато плановете за застрояване на Рила продължават да застрашават неоценимата й природа, творците ще се опитат със силата на изкуството да привлеката вниманието на минувачи и посетители. В изявите си те противопоставят красивото на незаконното и безценното на продажността, задават въпроси и търсят решения за това, което се случва в района на Седемте рилски езера.

Втората част на фотоизложбата „На кого е мила Рила?” ще се открие на 23 октомври от 11.00 ч. в метростанция „СУ Св. Климент Охридски”. Това ще е първата културна проява в новата станция и е с официалното партньорство на Столична община. Над 40 фотографии ще бъдат разположени във входа откъм Орлов мост. Те разкриват необятната красота на планината и предизвикателствата пред всички нас да я запазим чиста и свята.

Третата част на фотоизложбата стартира на 24 октомври от 18.00 ч. в Централни хали. В центъра на събитията ще бъде специално разработен пърформанс на акробатката Бенита Примо и гайдарят Захари Димитров. В рамките на един месец посетителите ще могат да разгледат 24 широкоформатни фотографии от Рила, както и да се информират за проблемите с незаконното строителство на обекти от проекта за ски курорт „Супер Паничище” на територията на Национален парк „Рила” на специалния информационен щанд на „Граждани за Рила”.

График на проявите в „Месеца на Рила”:

23.10. – 23.11.2009 Фотоизложба „На кого е мила Рила?” в Метростанция „СУ Св. Климент Охридски” (вход откъм Орлов мост). Откриване на 23.10 в 11.00 ч.

23.10.2009, 19:30 ч. Представление куклен театър за възрастни „В края на ноември” в Театър Ателие 313. Представлението е част от Месеца на Рила и ще бъде посветено на кампанията за запазване на планината.

24.10 – 24.11.2009 Фотоизложба „На кого е мила Рила?” в Централни хали. Откриване на 24.10 в 18.00 ч.

30.10.2009, 19:30 ч. Представление куклен театър за възрастни „Маските в мен” в Театър Ателие 313. Представлението е част от Месеца на Рила и ще бъде посветено на кампанията за запазване на планината.

13.11.2009, 19:30 ч. Представление куклен театър за възрастни „333 волта любов” в Театър Ателие 313. Представлението е част от Месеца на Рила и ще бъде посветено на кампанията за запазване на планината.

14.11.2009, 19:30 ч. Творческа среща в Театър Ателие 313 - поети, художници, танцьори, музиканти, актьори, кинематографисти търсят и създават пространство за провокации и импровизации

20.11.2009, 19:30 ч. Представление куклен театър за възрастни „Магьосникът от Оз” в Театър Ателие 313. Представлението е част от Месеца на Рила и ще бъде посветено на кампанията за запазване на планината.

Организаторите благодарят на спонсора Магазин „Стената” и на партньорите Столична община, Коалиция „За да остане природа в България”, Магазин за художнически материали „Слънчоглед”, Екологично сдружение „За Земята” и Фондация Terre Humaine, Швейцария. Организаторите изказват специални благодарности към акробатката Бенита Примо, която разработи пърформанс за откриването на изложбата, както и на Театър Ателие 313 (www.atelie313.com), който посвети почти цялата си програма за един месец на планината Рила и така стана съпричастен към гражданската кампания за нейното запазване.

--
Кампания "За да остане природа в България!"

21 октомври 2009

Криворазбраната циЛИвилизация в родните мутроинвестиции

През последните години, в които бяхме в онези вечни "условия на преход", които никога не са ни пускали, се случиха доста странни неща.
Получи се нещо като в романа "Планетата на маймуните".
Например, слагайки край на комунистическите времена (не че са свършили де), унищожихме транспортната си инфраструктура. България се отказа от пътническото корабоплаване - както по Дунав, така и по море. 34-те скоростни кораби тип хидрофойл (известни с имената "Комета" и "Метеор"), които се използваха за масов транспорт, бяха превърнати в скрап. В момента цената на един такъв кораб "на старо" е около 200000 евро. От целия пътнически флот остана само един кораб за круизи в Свищов. Морските и речните гари бяха закрити, а сградите им - разграбени. Така беше ликвидиран най-евтиният и чист транспорт.
Българите, родени през 80-те години на 20-ти век не могат да повярват, че преди 20 години тези скоростни кораби на подводни криле бяха част от обществения пътнически транспорт. В Русия и Гърция същите тези кораби продължават да са най-достъпният и икономичен начин на придвижване.

След ликвидацията на корабоплаването дойде ред на железопътния транспорт. БДЖ се постара да ликвидира всичко, което служи за свързване на населени места. Изпариха във въздуха се цели линии, например тази от Оряхово до Червен бряг, от Пазарджик до Варвара, от Бургас до Поморие. Спряха превозите от Ямбол до Елхово, от Вакарел до Чукурово, от Драгоман до Калотина, от Горна Оряховица до Елена. Малки линии бяха, но връзката беше удобна. В нормалните държави по тези линии се пускат икономични едновагонни мотриси (на много места наричани с думата рейл-бус), но не и у нас. У нас се натоварват пътищата, а линиите се "поддържат" в условия на нерентабилност.
Някак не изглежда логична и ликвидацията на жп линии и даже цели гари в градовете. В нормалните градове вътреградските железопътни линии се използват за градска железница, а не се разпродават "на парче" за застрояване. София в момента е претоварена, с постоянни улични задръствания, на метрото все още се строи първата линия, а една доста удобна околовръстна железопътна линия е ликвидирана.
Докато се ликвидираха тези две инфраструктурни системи, България цоцаше пари за проекти по транспортната инфраструктура. Няма лошо, но ако претеглим какво е направено, и какво е ликвидирано, хич няма да се зарадваме на резултата. Имаме няколко асфалтирани пътя, които са претоварени от задръствания и катастрофи заради липсата на алтернативен транспорт. Дали всички щяха карат колите си, ако имаха по-лесен начин за придвижване?
Някой може да каже че преувеличавам. Ами опитайте се да стигнете с обществен транспорт от Пловдив до София (или обратно) през нощта. Няма да можете, а разстоянието между двата града е само 150 км! В коя друга държава е така?

Ето така се използват по-малко натоварените линии в Чехия и Англия.

Нищо не пречеше да се инвестира в тази транспортна инфраструктура. И в корабния и в железопътния транспот. Само трябваше да има ясни условия и честни публични търгове.
В какво инвестират нашите знатни "честни" бизнесмени? Нашите глупаци инвестират в абсолютно ненужни и ненадеждни неща. Единият прави серийно на конвейер незаконни голф-игрища. Друг серийно застроява защитени територии. Трети се е специализирал в незаконната сеч. Четвърти - в незаконни лифтове. Хотелджии от тях колкото щеш. До тук свършва и инвеститорското мислене в главите на нашите родни парвенюта. И когато тази природна тъпота на мутрите се подхранва от природната тъпота на онези които сме сложили да управляват, става наистина като в "Планетата на маймуните".

19 октомври 2009

лЕвровизия 2010

В надпревара между лигави меки китки и разпадащи се естрадни фосили за конкурса на Евровизия беше избран ... някакъв Миро.
Чудех се кой ли е този, и се сетих - натрапват мяченето му по еднотипните радиостанции.
Не знам, толкова ли нямаме музиканти, че избраха точно това? Защо винаги, когато става въпрос за музикални конкурси, избират или нафталини, или омазнено мячещи типове?
А в същото време в България се прави истинска музика и имаме много кадърни музиканти. Имаме, ама журито не знаят - те не слушат "Гараж" по Z-Rock.

11 октомври 2009

Европа ни наказва, а ние напук приемаме отново престъпни закони

Пиша отново за готвения нов закон за лова. В него, по настояване на Емил Димитров (депутат от ГЕРБ), ще бъде удължен ловния сезон до толкова, че няма да оцелее никакъв водоплаващ дивеч.
За да не се вижда какво искат ГЕРБ, точно стенограмата от обсъждането в Комисията по земеделие и гори липсва в сайта на Парламента.
Това се случва в момент, в който България е подведена под отговорност за унищожаването на природни ресурси като Иракли, Пирин, Странджа, и за неадекватното природозащитно законодателство. В същото време нашите депутати гласуват закон, в който отново се нарушават европейски директиви.
Какво ще получим в крайна сметка от ГЕРБ - законност и сигурност, или нови мръсни игрички на наш гръб???

08 октомври 2009

Околна среда: България получава четири отделни предупреждения за неспазване на законодателството за опазване на природата

източник: Портал на Европейския съюз

IP/09/1484
Брюксел, 8 октомври 2009 г.

Европейската комисия изпраща на България четири писмени предупреждения, отнасящи се за четири отделни случая на неосигуряване на адекватна защита на природното си наследство. Три от предупрежденията се отнасят за защитените зони, а четвъртото засяга действащото законодателство. Районите включват планината Пирин, където е изграден голям ски център; община Царево в южната част на страната, където голяма защитена зона близо до Черно море е под заплаха, както и строителните дейности около бреговете на река Вая в защитената зона на Емине—Иракли в близост до Черно море. Четвъртото предупреждение е свързано с липсата на цялостно съответствие с европейските изисквания на българското законодателство за защита на природата.
Европейският комисар по околната среда Ставрос Димас заяви: „Въпреки че заема само 2.5 % от общата площ на ЕС, в България се срещат близо 70 % от защитените видове птици в Европа, и около 40 % от европейските защитени местообитания. Това изключително природно разнообразие трябва да бъде защитено, тъй като законодателната защита е единственият сигурен начин да се запази бъдещото икономическо и социално благоденствие. Очаквам от България да съгласува своето законодателство с европейските изисквания, и преди всичко да осигури нейното правилно прилагане на практика, в реалните случаи.”

Четири писмени предупреждения, отнасящи се до недостатъците в законодателството
Комисията получи няколко оплаквания, отнасящи се до текущи туристически и скиорски строителни дейности в ски центъра Банско, който се намира в защитени райони на Пирин планина, известни със своите забележителна флора и фауна. Някои от посочените строителни дейности са били разрешени от националните власти преди да се направи каквато и да е подходяща оценка на тяхното въздействие и кумулативни ефекти върху защитените видове и местообитания. Подобни оплаквания бяха получени за липсата на оценка за въздействието върху защитените райони, които са част от благоустройствения план на община Царево в Югоизточна България – друг важен район за туризъм, където местообитанията и видовете в крайбрежната зона се изложени на голям риск.
Третото предупреждение засяга по-съществен въпрос, свързан с българското законодателство за околната среда, което все още не е напълно съгласувано с Директивата за местообитанията — ключов документ на законодателството на ЕС за защита на флората и фауната. Съгласно Директивата, държавите-членки се задължават да оценяват влиянието на всички планове и проекти, които могат да имат значително въздействие върху защитените зони, независимо от тяхното местоположение. Практическите последици от недоброто въвеждане на директивата станаха очевидни след разрушаването на важни местообитания вследствие на строителни работи по поречието на река Вая в защитената територия Емине—Иракли, което е предмет на четвъртото писмо, изпратено от Европейската комисия. Във връзка с всеки от тези случаи Комисията е изпратила на българските власти първо писмено предупреждение, с цел да се вземат мерки по тези въпроси. Сега българските власти имат два месеца за отговор.

Специални защитени територии и специални защитени зони
Европейската природа е защитена чрез два ключови законодателни документа — Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. Съгласно Директивата за дивите птици, държавите-членки се задължават да определят подходящи места за Специални защитени зони (СЗЗ) за опазването на дивите птици. Определянето на Специалните защитени зони трябва да се основава на обективни и проверими научни критерии.
Съгласно Директивата за местообитанията, държавите членки изготвят списък на територии от значение за Общността (ТЗО) на тяхната територия, които могат да дадат значителен принос за съхраняване на типовете местообитания и видове в Европа. След като тези територии се публикуват в списък на Общността, държавите-членки разполагат с шест години да съгласуват своето законодателство, така че да превърнат териториите от значение за Общността в правилно управлявани специални защитени зони (СЗЗ). Специалните защитени зони и териториите от значение за Общността образуват заедно мрежата от защитени зони Натура 2000, която представлява най-важният инструмент на ЕС за съхраняване на естествените местообитания и на растителните и животински видове в тях.

Правна процедура
Член 226 от Договора за създаване на Европейската общност дава на Комисията правомощия да предприема правни действия срещу държава-членка, която не спазва своите задължения.
Ако Комисията прецени, че би могло да е налице нарушение на правото на ЕС, което предполага откриването на процедура за нарушение (infringement procedure), Комисията изпраща „Официално уведомително писмо (Letter of Formal Notice)“ (първо писмено предупреждение) до съответната държава-членка, с искане тя да представи своите забележки до определена дата, обикновено в срок от два месеца.
В зависимост от отговора или от липсата на отговор от съответната държава-членка, Комисията може да вземе решение да изпрати „Аргументирано становище (Reasoned Opinion)“ (второ и окончателно писмено предупреждение) до държавата-членка. В този документ ясно и окончателно се посочват причините, поради които Комисията счита, че е налице нарушение на правото на ЕС и се призовава държавата-членка да изпълни изискванията в рамките на определен период, обикновено два месеца.
Ако държавата-членка не спази изискванията на Аргументираното становище, Комисията може да реши да заведе дело пред Съда на европейските общности. В случай, че съдът установи нарушение на Договора за създаване на Европейската общност, от съответната държава-членка се изисква да предприеме необходимите мерки, за да спази изискванията.
Член 228 от Договора за създаване на Европейската общност дава на Комисията правомощие да предприеме действия срещу държава-членка, която не се е съобразила с решение на Съда на Европейските общности. Също така, съгласно този член Комисията може да поиска от Съда да наложи финансова глоба на съответната държава-членка.
Актуални статистически данни за нарушенията като цяло са достъпни на следния електронен адрес:
http://ec.europa.eu/environment/legal/implementation_en.htm

Подписка срещу бракониерските мераци на новите ни депутати

Здравейте, приятели,
отново се готвят промени в Закона за лова. Законът отново се прокарва в противоречие на европейските нормативи и светкавично - без обсъждания и консултации дори със засегнатите министерства. Моля запознайте се с казуса и подкрепете подписка срещу предлаганото удължаване на ловния сезон за водоплаващ дивеч: http://forthenature.org/petitions/11/

След като изпратите петицията се отваря прозорец, който дава електронните адреси на институциите и ви подканва да изпратите петицията и от своята поща до адресатите. Молим ви да направите и това, защото това е единствения начин петицията ни наистина да достигне до пощите и да засипе отговорните институции, а не да бъде блокирана по адрес на сървъра, предмет на писмото и т.н. критерии!

С уважение,
Коалицията "За да остане природа в България"

06 октомври 2009

„Месец на Рила” докарва планината в София

източник: forthenature.org

С фотографии, пърформанси и музика Рила слиза при софиянци.
След като софиянци масово започнаха да се качват на Рила, и най-високата планина на България реши да слезе в града.
Това се случва благодарение на „Граждани за Рила”, които поздравяват столичани с „Месец на Рила” – време, изпъстрено със събития – от фотография, през концерти до акробатично представление, чиято цел е да освежи представата за планината и да покаже по всякакъв начин какво не бива да се случва там.


Откриването на „Месеца на Рила” ще бъде на 7 октомври от 18.30 ч. пред Народния театър, където от петък насам минувачите могат да видят провокиращи надписи като „рециклираш ли си редовно възгледите?”. Летящ старт на събитието ще даде специално създаденият по повода пърформанс на акробатката Бенита Примо.
Експозицията пред Народния театър „Иван Вазов” представя фотографии от първия по рода си поход „Обичам Рила, ходя пеша”, който се състоя през месец август и по време на който 80 души изминаха пеша над 90 километра за 4 дни. Така ентусиастите доказаха, че не е необходима употребата на незаконен и опасен по технически причини лифт като този, който докарва на Седемте рилски езера дневно по 3000 туристи.
На 23 октомври в присъствието на представители на Столична община и дипломатическите среди с музикален съпровод ще бъде открита пък първата изложба в новата метростанция „СУ „Св. Климент Охридски””. Тя ще използва по нетрадиционен начин пространството в новата придобивка на столичани за подредбата на снимките. Изложбата ще представя фотографии от конкурса „Крайезерни безумия”, както и други фотографии.
„Изкуство за Рила” е третото от поредицата събития и ще събере артисти – музиканти, актьори, жонгльори, куклени театрали, за да покажат, че подкрепата за Рила може да даде всеки по свой начин. То ще се състои отново в метростанцията в седмицата след 1 ноември.
На 24 октомври пък ще бъде официалното откриване на третата част на фотоизложбата в Халите.
Слизането на планината се налага като крайна, но не и неприятна мярка, за да бъдат чути и нейните нужди. Съвременният човек експлоатира природата и гледа на нея като на дойна крава, забравяйки зависимостта си от нея. След пускането на незаконния лифт от х. „Пионерска” до х. „Рилски езера” посещаемостта в един от символите на страната се увеличи неимоверно, което предизвика за първи път замърсяване на някои от езерата. Недобросъвестните и несъзнателни туристи изхвърлят в девствения парк всякакви ненужни тям отпадъци, което прави положението още по-сериозно.
Цялата инициатива се осъществява с подкрепата на Столична община, печатница „Атера дизайн”, магазин за художнически материали „Слънчоглед” и с десетките доброволци на „Граждани за Рила”.

За контакти:
Магдалена Славова, „Граждани за Рила”, тел. 0896 628 958
Вера Петканчин, „Граждани за Рила”, тел. 0899 38 58 59

02 октомври 2009

Нова функция в mGeoNavigator


Новата версия на интелигентната туристическа карта mGeoNavigator поддържа два екранни режима - на височина и на ширина. Картата съдържа вече 24157 географски обекта и може да се изтегли от тук.
Условията на ползване остават същите - безплатна за всички които пазят природата, но забранена за лица от хотелския, имотния, политическия и курортния бизнес.
Версиите от тук нататък изискват минимум MIDP 2.0.

Кой скалъпва новия закон за лова

В блога "Малко мисъл, малко идеи" можете да разберете кой е вносителят на промените в закона за лова.
Емил Димитров е собственик на две ловни стопанства. Прочул се е с една доста интересна далавера, свързана с контрабандно внасяне на елен с последвала ловна измама.
(вижте тук целия текст)

01 октомври 2009

Куцо и сакато ще прави ОВОС без конрол

източник: Дневник.bg

Нови предпоставки за упорочаване на процедурите по ОВОС се готвят в предвидените поправки в наредбата за ОВОС, приети днес от Министерския съвет.
Съкращава се срокът на решенията по оценките до 45-дневен.
Експертите по ОВОС вече няма да се регистрират от екоминистерството. Това означава на практика, че всеки който има диплома за еколог в джоба си, ще може да бъде вербуван за ОВОС-менте. Не вярвам, че в самото министерство ще може да се оцени качеството на докладите, въпреки удвоеното време за тази цел.
Чудя се защо не промениха така наредбата за ОВОС, че да не позволяват на инвеститорите да си избират експертите. Би трябвало да е точно обратното - името на ОВОС-експерта да се научава в последния момент, за да се избегне корупцията.
Друга диващина пък е, че финансираните от ЕС проекти ще могат да получат разрешение от МОСВ след приключване на строежа, а не преди започването му. По този начин например ще могат да се правят нови сметища.

цялата статия - тук