23 април 2011

Дъмпингови оферти за апартаменти в Банско

източник: Политика.bg
Собственици на ваканционни апартаменти в Банско се опитват да намерят купувачи за тях с дъмпингови цени. Това сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg.
Така обзаведен едностаен от 33 квадрата вече може да се купи в курорта за 9890 евро. Най-високата оферта от сегмента е за имот от 38 кв. м, за който се искат 45 600 евро.
До 15 000 евро са една четвърт от офертите за гарсониери в курорта. За времето от пролетта на 2009 г. досега жилищата в най-големия ни зимен център са поевтинели почти наполовина. Най-голям – 54 процента, е спадът на средните офертни цени при едностайните. От април 2007 г. натрупаното поевтиняване достига 84 на сто, сочи още статистиката.
Презастроеното градче в подножието на Пирин близо 3 години вече изпитва последиците на кризата. Ваканционните имоти бяха първият сегмент от пазара, който усети удара на финансовите сътресения в големите държави. Следствието бе, че ирландците и англичаните, които с масовите си покупки помпаха цените, изведнъж от инвеститори се превърнаха в продавачи. На практика цените на имотите в момента са на нива отпреди 5 и повече години. От април 2009 г. досега средните офертни цени на двустайните в най-големия ни зимен курорт са паднали с 40 процента, а за последните 4 години снижението е общо с близо две трети. Близо една пета от предложенията са с цени до 20 000 евро.
Сега най-евтино - за 16 000 евро, 262 евро/кв. м се продава готово обзаведено жилище от 61 квадрата на първи етаж. Над 5,8 пъти повече пари - 88 700 евро, се искат за най-скъпия имот от сегмента в курорта. Апартаментът от 74 квадрата е обзаведен.
24% е поевтиняването при тристайните в Банско за последните 24 месеца, сочи статистиката. Сега офертите са в широки граници от 277 до 1196 евро за квадрат. Най-евтиният имот от сегмента се продава за 17 990 евро, а най-скъпият - за 106 400 евро. Над една трета от офертите са с цена до 25 000 евро.
За периода от април 2009 г. досега къщите в планинския курорт са поевтинели с цели 57 на сто въпреки слабото предлагане. В момента в градчето се продават около 15 имота от сегмента. За най-евтината къща се искат 85 000 евро, а за най-скъпата - 567 000 евро.
.
Очакванията за руски бум остават мечта
Ски курортът Банско стои като символ на края на горещите пазари на ваканционни имоти в Източна Европа за чужденци - често британски и ирландски инвеститори, които търсеха приходи от отдаване под наем или просто бърза печалба от повишаващите се цени. Засега очакванията, че руснаците ще заместят англичаните и ирландците, не се оправдават. Причината е липсата на средна класа в Русия, която да предпочете да инвестира в по-евтини ваканционни дестинации като България. Богатите братушки влагат парите си в уредени държави като Франция, Испания и Германия.
Според imot.bg сега в Банско са обявени за продажба стотина гарсониери, около 200 двустайни и 60 тристайни апартамента. Няма оферти за недостроени жилища.


Моят коментар:
На фона на всичките опити за продажба на имоти, даже и на загуба, е учудващо желанието на няколкото "инвеститора" за застрояване на още части от НП Пирин.
Въпреки ниските цени, мисля, че тези апартаменти ще си останат непродадени. Причината е проста - те са излишни. Докато природата там съществуваше, беше примамливо да имаш "къщичка в гората". Вече природата е унищожена, а вместо мечтаната къщичка предлагат гарсониера в голяма сграда. Кой ще се навие? За какво му е? Да преспива за максимум седмица през зимата, когато ходи на ски? Ами то и сняг вече няма. Ще дойде време, когато най-изгодното решение за тези сгради ще е да бъдат съборени.
А Банско? Ще остане като пример за некадърна местна власт, злоупотреба и корупция. Банско ще бъде запомнен и с многото фалирали собственици, и с местните жители с разбити мечти.

20 април 2011

Конкурс за асистент по ботаника

източник: Аграрен университет - Пловдив
Аграрният университет – гр. Пловдив, обявява конкурс за академичната длъжност „асистент” по 01.06.03 Ботаника.
Конкурсът е със срок 1 месец от датата на обявяване, считано от 15.04.2011.
Документи, се подават в Личен състав, тел. 032/654-323

19 април 2011

Протестен поход от Свищов до Белене – 25 април

източник: БелеНЕ!, 16.04.2011

Виж, скъпи сънароднико какво става,
Свидетели сме на това, как една малка група от хора, известна като ядрено лоби ни пробутва своята свидна рожба АЕЦ „Белене”.
Виж как пред очите ни по най-нагъл начин се опитват да ни излъжат за пореден път. И това ще е лъжата на века. Искат благословията ни да прахосат над 20 млрд лева. Това е цената, която ни обещава:
Не само нашето бъдеще, а и това на нашите деца и внуци да е бъдеще на бедняците и просяците на Европа. България да се превърне в абсолютния аутсайдер за бъдеще, което е необозримо. За да се доберем до това мрачно бъдеще с безподобна арогантност ни карат платецът да сме самите ние, защото тези милиарди ще излязат от нашия джоб. Световната история не познава случай, при който палачът да иска от жертвата доброволно да му плати със свои средства за мръсната работа, която върши. В самозабравата си искат от нас и тази стъпка.
А ако ни сполети това, което се случи вече в Чернобил и Фукушима, просто няма да има бъдеще. Вероятността това да се случи в един от най-сеизмичните райони на Европа, какъвто е площадката между Свищов и Белене е грамадна.
Братя и сестри българи,
Съгласни ли сте с нашите пари да платим охолството на шайка бандити и не само това. С тези пари те ще превърнат себе си и потомците си в бъдещия елит на милата ни родина. Проклятието на мръсните пари няма да падне върху тях, а върху нас. Ограбвайки бъдещето на нашите деца те гарантират това на своите. Ако ние ще кътаме със сетни усилия някоя пара, за да ги инвестираме в образованието на скъпите ни рожби, техните потомци ще се раждат в орбита, която никога няма да бъде достигната от нашите, колкото и кадърни да са.
Скъпи приятели,
Приемате ли да живеете в тази бъдеща тъжна България? Идете в Козлодуй и се огледайте. Нещастен град. Това ли искаме да е нашата съдба? Това ли ще е наследството, което ще оставим след себе си?
Българи,
За да я има България, за да сме независими, за да задържим бъдещето в наши ръце, кажете НЕ на АЕЦ „Белене”. И проклет да е този, който посмее да я построи!

Сдружение „Земя завинаги” Свищов
Комитет за еколого-икономическа защита на Свищовски регион
Фондация за околна среда и земеделие
НД „Екогласност”
Коалиция БелеНЕ!

ОРГАНИЗИРАТ ПРОТЕСТЕН ПОХОД ПОД НАДСЛОВ:

Паметта за Чернобил и ужасът от „Фокушима” ни дават последен шанс да кажем
СТОП НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!

25 април
Сборен пункт – 11 часа на паркинга зад Стопанска Академия „Д.А.Ценов” – Свищов
11.30 часа на ЖП гара Ореш, от където автоколоната ще тръгне към обекта АЕЦ Белене.

06 април 2011

Депутат от ГЕРБ е готов да унищожи Национален парк Пирин в името на търговията с недвижими имоти

Вижте това:
Каква е ползата, че парк "Пирин" е в ЮНЕСКО
Накратко: В скандално интервю за вестник "СЕГА", Любен Татарски, който беше кмет на Разлог, а сега е депутат от ГЕРБ, заявява, че не признава закрилата на ЮНЕСКО над Национален парк Пирин, нито признава самия национален парк.
Това е ГЕРБ, дами и господа - поредното лице на родната мафия.