22 май 2013


Монсанто бяха изгонени и забранени от Австрия, България, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Япония, Люксембург, Нова Зеландия, Перу, Южна Австралия, Боливия, Русия, Франция, Швейцария и др. държави и региони. На 25-ти май целият свят се изправя срещу него. България също ще се присъедини към "Маршът срещу Монсанто", за да покажем, че ГМО няма почва у нас

Събота, 14:00 в София, площад Независимост-МОСВ-МЗХ

12 май 2013

Изборите са днес. Не си стойте у вас, а направете промяната!

Вече гласувах.
Не е трудно. Обаче секцията отново гъмжи от т.нар. "твърд електорат". Мобилизирани са всички. Някои не могат да ходят сами, но гласуват за столетната си партия.
Ще е тъжно, ако отново пенсионери и група купени лумпени решават съдбата на останалите. Ще е идиотско, ако здрави, прави, работещи млади хора не гласуват и не променят идиотската система.
Решението "няма да гласувам" не е никакво решение. За да бъде променена системата трябва да бъдат избрани хора, които да я променят. За да бъдат избрани такива хора, недоволните от сегашната система трябва да гласуват. Иначе нямат право на недоволство.

09 май 2013

Ако всички гласуваме, ще изгоним мафията и изкуственият "двуполюсен" модел ще бъде разчупен


Отново предизборна лудница, и отново безсмислени предизборни акции. Познати мазни мутри ходят по села и паланки, обещават светло бъдеще, разясняват че държавата е окрадена (от кого ли?) и че хората са бедни (все едно че на тях това не им е ясно). По телевизията същите тези мошеници се опитват отново да ни убедят, че управлението на страната трябва да е двуполюсно. Даже и скандал за подслушванията си измислиуха, само и само да се върти скандал между ГЕРБ и БСП.
Лидерът на БСП Серго с мазни устенца изтъква как е изобличил аферата "дюнигейт", но забравя, че не той е открил това. Забравя още, че точно при неговото управление бяха раздадени Рила, Пирин, Витоша и Черноморското крайбрежие. Забравя че точно неговото правителство заличи статута на защитена местност Камчийски пясъци и след това я продаде. А ГЕРБ забравиха, че продължиха с продажбите на тези държавни ресурси.
Нещо повече - Серго се опитва да ни убеди, че ако не гласуваме за БСП, гласуваме за ГЕРБ. Лидерите на герб пък твърдят точно обратното. Вчера Серго заяви недвусмислено, че ако спечели изборите, ще направи отново тройна коалиция с ДПС и бившето НДСВ. И БСП и ГЕРБ хвърлят всякакви възможни средства да ни убедят, че не трябва да гласуваме за партия, която не е представена в сегашния парламент. Избирателният закон им помага, защото малките партии нямат право на глас по масмедиите, освен ако не си платят. И някои си плащат, например една архонтска партия.
От друга страна, постоянно се чуват призиви да не гласуваме, понеже мачът бил купен. Напротив. Мачът ще е купен, ако не гласуваме. Според социологическите проучвания 25% от хората са сигурни гласуващи. А останалите 75%? Ако са недоволни от сегашните партии, могат лесно да променят това, като отидат и гласуват за някоя от т.нар. "малки партии". Тогава процентите ще се сменят. ГЕРБ и коялицията БСП/ДПС ще са общо 1/4 от Парламента. Останалите ще са нови хора и реално ще има шанс за промяна на това, което не харесваме. Ако всички разочаровани гласуват за нова политическа сила, ще има промяна.

Мият избор личи от блога ми. Ще гласувам за ПП "Зелените" (номер 26 в бюлетината). Те отдавна са доказали какви са целите им. Толкова добре го доказаха, че даже БСП им открадна мотото от предишните избори - "Да върнем България на хората". Но познатият на всички девиз "За да останат хора в България" няма как да бъде откраднат. Предизборната им платформа е публикувана много отдавна и звучи реално и разумно. Който се интересува може да види тук.
Не правя агитация за "Зелените". Ясно ми е, че не всеки може да разбере предизборната платформа на експертна партия. Зелените партии печелят в държави и в градове, където хората са достатъчно образовани. Например Зелените в Австрия са четвърта политическа сила, а в някои градове са мнозинство. У нас простотията и невежеството са култивирани десетки години до турбочалга култура. Все пак се надявам образованите хора да разберат колко е важно да има зелени в парламента. Има реални шансове партия като "Зелените" да бъде представена в Народното събрание.

Надявам се също всички избиратели да гласуват. За който си искат, но да гласуват. Без да се водят от "социологически проучвания" по поръчка. Глупави са призивите "гласувайте за еди кой си, щото ще е мнозинство". Щом ще е мнозинство, защо са му повече гласове? Също толкова глупави са призивите "не гласувайте" - ефектът ще е в полза на "мнозинството".

Единственото разумно решение е: ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОГОТО СИ ИСКАТЕ!
На 12.05 изберете някоя извънпарламентарна партия, която ви допада и пуснете нейния номер. Ако не знаете за кого, можете да видите тук glasovoditel.eu - онлайн анкета, която съдържа предизборните платформи на всички партии в изборите. Попълнете анкетата и ще видите класация на партиите според това, което очаквате от тях. Изберете извънпарламентарната партия, която най-добре съвпада с вашите възгледи и на 12.05 гласувайте с нейния номер. Ако не ви се занимава, просто отидете и задраскайте случаен номер на извънпарламентарна партия. По този начин вотът ви ще е отрицателен, но ще е преброен, за разлика от негласуването.