15 февруари 2007

Правителството помага за съсипването на природата

Коментар към статията от "Дневник", 5.02.2007:
Решението на кабинета: В "Натура" без природа
След планините, в защитените зони не влязоха и резервати

И така, какво се случва? Правителството "отлага" приемането на защитените зони в Натура 2000, уж за потвърждаване на данните. Какво се очаква да се потвърди?
1. Трябва да се потвърди дали Калиакра е резерват и дали степта Калекайря съществува. Освен това трябва да се провери дали Камен бряг е скалист.
2. Някой трябва да разбере дали нос Емине е на мястото си и дали плажът Иракли не е промишлена зона
3. Трябва да се потвърди или отрече, че Камчийски пясъци е най-големият плаж
4. Трябва да се потвърди или отрече, че Мелнишките пирамиди съществуват
5. Породените съмнения, че в Родопите е Триградското ждрело трябва да се изяснят
6. Трябва да се даде и отговор на големия въпрос: онова там до Дуранкулак езеро ли е? Ама май на никого не му пука, че Дуранкулашкото езеро е под закрила на UNESCO....
7. Наистина ли Славянка е резерват, или това е само оптическа измама?
8. Ще се прецизира и факта, че национален парк Пирин е от край време национален парк.
9. Ще бъде потърсен резервата "Червената стена" на Добростанския рид и ако не е там, няма да бъде обявена тази Натура-зона. Само за сведение - в "Червената стена" е единственото находище на най-голямата българска орхидея - венерино пантофче (Cypripedium calceolus) и най-голямото находище на известния в целия свят ендемичен вид родопски силивряк (Haberlea rhodopensis).
.... и т.н.
Тук може да видите фотогалерията на "Дневник" с местата, които според нашите министри нямат природозащитна стойност: http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=312046
В същото време не е наложен ограничителен режим на отложените Натура-зони.
Каква е целта на "отлагането"? Елементарно - очертава се година на бясно презастрояване и бетониране на "отложените" Натура-зони. А след това на никого няма да му пука. След като кметът на Каварна застрои мястото на снимката с къщи в арабски стил, ще му е все едно дали съсипаната степ ще остане в Натура 2000, или ще отпадне. Същото се отнася и за всички други места.
Гответе се за поредното циментово лято - този път и на последните места, заради които все още почивате на море или на планина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар