24 април 2007

Българското правителство два месеца не предприема нищо за „отложените” зони от мрежата Натура 2000

24.04.2007

Източник: За да остане природа в България
От писмо на правителствената Национална служба за защита на природата до коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” става ясно, че през последните два месеца българското правителство не е предприело никакви стъпки по „отложените” зони от европейската екологична мрежа Натура 2000.

В началото на март 2007 г. българското правителство „отложи” близо половината територия на зоните, предложени за включване в европейската екологична мрежа Натура 2000. Идеята на правителството беше те да бъдат „прецизирани” с помощта на БАН до края на октомври 2007 г. В писмото обаче се казва, че се „очаква сключването на договор между МОСВ и БАН”, както и че се уточняват параметрите му. Точни дати не са посочени.

Неколкократно досега учени от БАН, които са участвали в набирането на научната информация по изграждането на мрежата Натура 2000, заявиха, че вече предоставената информация от тях е пълна, както и че при повторно „прецизиране” на мрежата не очакват да получат нови данни, които да доведат до окончателно изключване на предложените зони. Учените от БАН заявиха също, че досегашните данни са набирани в продължение на години и едва ли няколкото месеца от сега до октомври ще дадат цялостен поглед върху бъдещата мрежа.

От писмото на Национална служба за защита на природата не личи правителството да е взело мерки по превантивното опазване на зоните, предложени за мрежата Натура 2000, които са били „отложени” за октомври. Това обаче е изискване на европейските директиви.

Писмото на правителствената Национална служба за защита на природата е в отговор на заялвение за достъп до обществена информация от страна на член на коалицията „За да остане природа в България”

Междувременно хиляди българи излязоха по улиците на български и европейски градове в Деня на Земята – 22 април, за да призоват за опазване на Българската природа и покажат, че са против орязването на мрежата Натура 2000 в страната. На централен площад в Кьолн, Германия, български студенти подредиха композиция от 100 бели пластмасови чаши, “посадени” със стоманена тел между каменните плочки. Младежите разказваха за проблемите с природата в България.

В Бургас беше проведено протестно шествие с факли под мотото “Не на тъмно за природата”. Особено внимание беше отделено на Природен парк ”Странджа”, който е заплашен от заличаване заради инвеститорски интереси.

Акции имаше още в Амстердам, София, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен и други градове. Те бяха част от кампанията Младежка активност ЗА природата на България, инициирана от кампанията „За да остане природа в България”, сдружение Доброволци – България и фондация Заедно - общуване за подкрепа и развитие. За повече информация и снимки www.forthenature.org
Повече за акциите - тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар