02 септември 2007

Резултатът от акцията "Да свършим работата на инситуциите"

източник: Кампания "Спасете Рила"
Днес, 2 септември 2007 г., малка група граждани и представители на неправителствени организации (Федерация на природощитни сдружения Зелени Балкани) се качи до строителната площадка на път и лифт над Паничище в Рила.
Проверката категорично установи, че 1/3 до 1/2 от трасето на лифта попада на територията на Национален парк "Рила". За лифта няма няма издадено нито разрешително от МОСВ, нито концесия ѕа полѕване на държавната собтвеност. До дни ше бъдат оповестeни реѕултатите от замерването с GPS-апарати, които ще покаже къде и колко пътят влиза в парка. От работници на строителната фирма стана ясно, че противоероѕионни мероприятия на отсечените склонове на пътя няма да бъдат предприемани. Това вероятно ще причини свлачища и ерозия.
Още с пристигането си групата граждани беше посрещната от пазителите на обществения ред и заместник кмета на община Сапарева баня - инж. Васил Maргин. Полицията се беше отзовала мигновено на сигнала, че група граждани може да блокира пътя. На въпроса защо няма кой да спре неѕаконния строеж, на природоѕащитниците беше обяснено само, че сигналът им трябва да се подаде в писмен вид и действия ще бъдат предприети в едномесечен срок.
След това бяха събрани личните карти (на тези, който си ги дадоха) и съставен списък с непокорните граждани. Заместник кметът на Община Сапарева баня , г-н Maргин, гузно избягваше да отговори на въпросите на гражданите и безочливо иѕглъга, че било провеждано обществено обсъждане ѕа въпросния проект. Освен това твърдеше, че са издадени необходимите раѕрешителни, които не можа да цитрира, тъй като не ги носел в себе си.

За подробности щракнете тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар