30 януари 2008

Спряха строителството в Иракли

източник: www.burgasinfo.com
"След дъжд - качулка"! След редицата нарушения покрай "Суис Пропъртис", чак днес РИОСВ Бургас реши все пак да си изпълни сфункциите на регионална инспекция и да издаде заповед за спиране на строителството на гето със звучното "българско" име "Ривърсайд Вилидж" в района на Иракли -местността Кладери, землище на с.Емона, Община Несебър, с инвеститор „Суис пропъртис” ЕООД. Оказа се, че разрешителното за строеж на обекта е незаконосъобразно - издадено от община Несебър на 20 септември 2007 г. без да е представено Решение по оценка за съвместимост и разрешително за заустване на отпадъчни води, издадено от Басейнова Дирекция – Черноморски регион. За допуснатото нарушение ще бъде съставен акт на община Несебър.
Започналото строителство се прекратява до произнасяне на Директора на РИОСВ - Бургас с решение по оценка за съвместимост, съгласно Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони от „Натура 2000” и Приложение 2 на Закона за опазване на околната среда. РИОСВ е издала решение по преценяване необходимостта от ОВОС от 20.06.2005 г. РИОСВ – Бургас не е издавала решение по оценка за съвместимост за този обект. През август 2007 г. инспекцията е уведомила с писмо инвеститора за необходимостта от такова решение. Едновременно с това е уведомена и община Несебър, че издаването на разрешения за строителство в местността Иракли без процедура по оценка за съвместимост, ще бъде считано за нарушение на Закона за биологиочното разнообразие.
Заповедта за спитране на строежа е била връчена на „Суис пропъртис” ЕООД, на кмета на община Несебър и на началника на РДНСК за сведение и изпълнение. Оспорването на заповедта не спира нейното изпълнение. За случая ще бъде сезирана и Окръжна прокуратура.
(оригиналната публикация е тук)
Заповедта от РИОСВ съвсем "случайно" съвпадна по време с информацията, че номерът с орязването на Натура-2000 няма да мине. Въпросът обаче е: къде бяха РИОСВ Бургас през периода от 2005 до 2008, след като са знаели, че на Иракли се строи незаконно? Днес ли разбраха? Това е поредната (май трета или четвърта) заповед за спиране на строежа и n-та подред констатация на груби закононарушения от страна на "Суис Пропъртис". Кратка хроника се вижда в предишната тема. Кога тази фирма ще бъде наистина санкционирана? Не съм ровил закона, но ми се струва, че когато един собственик нарушава едновременно 6 закона (вкл. и Конституцията), държавата би трябвало да е в състояние да конфискува земите в които е станало нарушението. Освен това, във всяка нормална държава незаконните строежи се събарят и заличават, а увредената територия се възстановява за сметка на закононарушителя. Нашата страна нормална ли е? Бих искал да е така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар