11 февруари 2009

Новият Проектозакон за висшето образование: "Преклонена главица сабя не я сече"

Както вече алармираха синдикатите, тихомълком са подготвени текстове в проектозакона за висшето образование, които ще буквално ще ликвидират малкото останало качествено образование в България...
Как по точно:
Значи, това за което масово бият тъпана е, че вече няма да има доценти, а всички ще са професори. Друг път! Ще има и доценти и професори, само че вече ще ги наричаме с по две думи за улеснение. Ще наричаме доцентите с думите "университетски професор", а професорите - с думите "национален професор".
До тук ще кажете "кво пък - козметични промени!", обаче сега следва черешката на тортата:
Предвижда се всички, които не са "национални професори" да преминат на срочен трудов договор. На пръв поглед нищо работа, но единствената причина все още да има качествени преподаватели в България е фактът, че са на постоянна работа. Реално, дори и постоянният договор по силата на сегашния закон е със срочни условия. Всеки университетски преподавател задължително защитава работното си място с атестиране (асистентите през 3 години, доцентите - през 5). И в момента отрицателното атестиране означава прекратяване на трудовия договор.
Какво ще се случи обаче при преминаването на срочен договор:
Университетските преподаватели (които и без това са с мизерно заплащане спрямо средната работна заплата) няма да могат да теглят никакви кредити. Още по-страшно ще бъде положението за тези, които са разчитали на постоянния си договор и вече имат задължения към банките.
В края на всяка година ще стане възможно политическо прочистване на висшите училища - ще остават на работа или политическите протежета, или овчите душици. Мислещите хора с мнение ще бъдат изгонени по най-лесния начин - просто договорите им няма да бъдат подновявани.
До тук ще кажете "какво пък - на повечето места е така". Само че, тук нататък слагаме още една черешка върху тортата - званията (с други думи - придобитата квалификация) няма да се признават извън университетите. Как ще си намери работа човек, който през целия си живот е специализирал по определена група от научни проблеми?
В момента желаещите да работят във висшите училища се броят на пръсти. Получило се е така, че в работата в родните университети не е особено атрактивна. Какво ще се получи, ако този закон бъде гласуван? Кой ще поиска да работи в университет, да хвърли цялата си енергия в разцвета на силите си, за да се занимава с наука и в същото време с преподавателска работа, и в същото време да знае че на следващия ден може да е на улицата? Аз не познавам такива хора.
Още в края на първата година ще бъдат "отрязани" работещите университетски преподаватели, за да не представляват конкуренция за неработещите, но послушни политически протежета. След това всяка година ше се подменят тези, които "не слушат" с такива които "слушат".
Ползата е чисто политическа - в момента висшите училища са своеобразни места за (относително) свободно мислене и изразяване на мнение. Ако стане възможна подмяната на университетски преподаватели "от горе", тази свобода ще бъде смачкана.
Някой ще каже - добре де, ако това стане, нали няма да има научна дейност и университетите ще се самоунищожат? Точно това е идеята на другаря министър и неговите приятели. Не е тайна, че в България са се нароили огромен брой частни колежчета и "университетчета", които предлагат дипломи със съмнителна тежест за образование със съмнително качество. С този закон ще бъдат отрязани възможностите на държавните университети.
Моето мнение е, че с тази промяна се цели дългосрочна негативна селекция точно на местата, в които това не трябва да се случва. Защото ако това бъде прието, в българските държавни висши училища ще останат само онези, които са съгласни да изгубят достойнството си и в замяна да получат мизерна порцийка.
Самият проектозакон е изпълнен с противоречия, несъответствия, даже и с правописни грешки. Надявам се да не бъде приет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар