14 септември 2011

Съдът реши: строежът на Иракли е незаконен

След 6-годишна "епопея" съд обяви строеж в Иракли за незаконен

източник: Дневник.bg

Съдебната сага около спорния проект за вилно селище край Иракли "Ривърсайд вилидж", който предизвика редица природозащитни протести в последните години, достигна нова фаза, съобщиха от гражданската група "Да спасим Иракли". Преди дни бургаският административен съд е обявил за незаконно решението на екоинспекцията (РИОСВ) в Бургас, с което в края на 2008 г. беше одобрен първият етап на строителството. Става дума за изграждане на триетажна сграда с апартаменти и басейн на р. Вая до плажа Иракли, която тогава беше одобрена от инспекцията с мотив, че няма да навреди на природата в местната защитена зона "Емине Иракли" от мрежата "Натура 2000".
Решението беше обжалвано от българския клон на екоорганизацията WWF (Световен фонд за дивата природа). Според WWF констатациите в екооценката на проекта, представена на РИОСВ - Бургас и одобрена, са неверни и непълни. Съдебна експертиза в хода на делото е потвърдила становището на жалбоподателя. Според решението на бургаския съд мотивите на решението на екоинспекцията са общи и непълни. Не е бил разгледан кумулативния ефект от бъдещата реализация на целия проект "Ривърсайд вилидж" (в доклада по екооценката, приет от инспекцията е било споменато само, че 1 жилищна сграда няма да окаже негативен ефект върху природата, но целият проект се състои от повече сгради). Събраните впоследствие доказателства по делото напълно опровергават твърдението, че проектът няма да навреди на видовете и местообитанията, които зоната трябва да опазва, се казва в решението на съдиите. Оказва се, че проектът би унищожил около 17 % от естествената заливна гора в района на р. Вая, голяма част от местообитанията на блатни костенурки в района, както и на видрата.
В заключение, според бургаския съд "осъществяването на инвестиционното намерение е несъвместимо с предмета и целите на защитените зони". Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. "Дневник" не успя да се свърже с фирмата за коментар. Справка във фирмения регистър Дакси показа, че междувременно "Суис пропъртис" се е преименувала на "Ес пи ем - суис проджект мениджмънт" ЕООД, но фирмата не е публикувала телефони за контакт.
Проектът на фирмата е свързан с една от наказателните процедури срещу България, открити от Европейската комисия. През 2008 г. тогавашният министър на бедствията и авариите Емел Етем беше разпоредила прочистване на речното корито на Вая и укрепване на брега във връзка с летните наводнения тогава. Впоследствие се оказа, че за целта е изсечена голяма площ от естествената лонгозна гора и е построена бетонова дига, очевидно предпазваща евентуалните бъдещи строителни проекти около нея от заливане.


Сега остава да разберем какво ще се случи във ВАС, защото явно мафията от "суис пропъртис", или както са се нарекли последно, няма да спрат с опитите да строят незаконно. Предвид поведението на ВАС до момента, можем да очакваме абсолютно всичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар