05 юли 2012

Пожарът на Витоша и реакцията на държавата - Позиция на 'Зелените

източник: zelenite.bg

Политическа партия 'Зелените' е силно притеснена от липсата на капацитет в държавата за гасене на горски пожари в труднодостъпни местности. Липсва специализирана летателна техника, която би могла с няколко курса да загаси пожара още в зародиш, не работи кризисният компютърен център, създаден още по времето на министър Емел Етем, който би могъл за кратко време да изготви професионални и обективни планове за действие, съобразени с местните теренни дадености, инфраструктура, метеорологични условия. Липсват специализирани екипи за действие в трудни терени със съответната техника, екипировка и обучение, включително защитна екипировка. Само спомен са организираните доброволчески отряди към БЧК, снабдени с нужната екипировка, за да не се рискува техният живот и едновременно да могат да помогнат ефективно в гасенето на пожара.

Разгневени сме от множеството 'празни' обещания на правителството за скорошното потушаване на пожара, както и от нежеланието да бъде приета чужда помощ под формата на специализирани самолети. Силно съмнение будят и разказите на доброволците за тоталната дезорганизация, което повдига подозрения за нежелание за справяне с бедствието.

Едновременно с това пожарът на Витоша показа, че има голям брой хора, които са будно гражданско общество сред местните хора, сред жителите на София, готови да се притекат на помощ в подобни ситуации, включително с участие в Координационния щаб. Гражданско общество, което в този момент следва да бъде мотивирано и привлечено трайно в помощ на гората, а не обратното.

ПП 'Зелените' сме силно притеснени от опасността пожарът в „Бистришко бранище“ да напусне района на мъртвата гора и младата растителност, където той все още е овладяем, и да стигне до жива възрастна иглолистна гора над Бистрица, където ще стане трудно овладяема стихия, затова призоваваме към спешно подобряване на организацията и мотивиране, а не отблъскване на доброволците.

ПП 'Зелените' публикуваме приблизителна карта на изгорялата площ и фронта на пожара от обяд на 04.07.2012 година, като от всички посоки е бил практически изгасен с изключение на посоката към село Бистрица, където фронтът е в непосредствена близост с живата гора.

За повече информация: Андрей Ковачев (Член на Националния съвет на 'Зелените') - 0887-788-218 Борислав Сандов (Съпредседател на 'Зелените') - 0887-096-757 Петър Кърджилов (доброволец огнеборец) - 0886-473-288

Няма коментари:

Публикуване на коментар