23 януари 2014

Природозащитници настояват за бързи законови промени, които да спасят Природен парк Странджа от застрояване

София, 23 януари 2014 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към парламента, правителството, главен прокурор и омбудсман за бъдещето на Природен парк Странджа.

След шестгодишни съдебни спорове и обрати по делото срещу застрояването на Природен парк Странджа на 15 януари 2014 г. Върховният административен съд разреши строителството по крайбрежието на парка. С решението се допусна влизането в сила на общия устройствен план на община Царево, въпреки че самият съд признава факта, че планът е нищожен (невалиден) и приет без екологична оценка. Само такава цялостна оценка може да гарантира защитата на Природен парк Странджа и защитените зони от европейската мрежа Натура 2000 в община Царево.

източник: forthenature.org

Коалицията „За да остане природа в България” се обръща към:
- парламента да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие:

1. Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.
2. Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

- министър председателя да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.

Очакваме горните промени да се случат в рамките на до 10 дни, защото във всеки един момент може да бъде издадено ново разрешително за строеж от рода на „Златна перла“. Наред с това общините вече могат да издават устройствени планове в цялата страна без задължителните процедури.
Искания за разрешаване на проблема са отправени към главния прокурор и омбудсмана.
Призоваваме гражданите да изразят позицията си в защита на българската природа на протестите. Довечера от 18 на Часовника в Бургас и на 28 януари 2014 г., вторник, в София, Пловдив, Бургас, Русе и Сливен. Подробности ще бъдат обявени допълнително.

В Пловдив протестът е на 28 януари, в 18:00 пред общината. Заявете участието си и поканете приятели.
Повече информация за готвените протести в страната

Моят коментар: Случващото се е поредно доказателство, че властващата в момента хунта разграбва и разпродава България. Ясно е, че нито един от действащите в момента министри и зам.министри няма да остане в страната след изборите. Ясно е, че са се продали на мафията за много пари, и са продали и нас. Затова, единственото решение е да ги свалим от власт и да ги пратим там, където им е мястото - в Пазарджишкия затвор. Включете се в протестите. Трябва да сме наистина много, като в Украйна. В момента хунтата разчита на овчедушието на нацията и на активната подкрепа от неграмотни цигани и наркомани. Трябва да ги махнем, да ги изметем. Колкото по-бързо, толкова по-добре! ОСТАВКА!

Няма коментари:

Публикуване на коментар