04 юни 2018

"Протест в защита на Кресненското дефиле и Национален парк „Пирин“

Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле” и „Да спасим Пирин”

Бездействието и двойният стандарт на Европейската комисия към нарушенията на европейското природозащитно законодателство в България обричат природата на страната на унищожаване

София, 4 юни 2018 г. – Протестите в защита на природата и на Национален парк „Пирин“ продължават.

Протестът на 5 юни е началото на серия от протестни действия, насочени срещу двойния стандарт на Европейската комисия (ЕК), който обрича природата на България на унищожаване, срещу бездействието ѝ при нарушаване на европейското законодателство в случая с Кресненското дефиле и магистрала „Струма“, както и при приемането на изменения в действащия план за управление на Националния парк „Пирин“ без екологична оценка ЕО). В други случаи и страни, например случаите Роспуда/Виа Балтика и Беловежката гора в Полша, Европейската комисия действа стриктно, съгласно договора за Европейския съюз и следи за спазването на европейските директиви.

Въпреки доказаните нарушения на директивата за местообитанията, още от 2008 година при строителството на магистрала „Струма“ и унищожаването на Кресненското дефиле и неговата уникална фауна, Комисията продължава да мълчи. Не се интересува и от факта, че местните хора остават без локален път и без възможности за устойчиво развитие и доходи. Мълчанието на ЕК окуражи българските власти и на 23 май Върховният административен съд даде окончателна зелена светлина за строителство, при което половината от магистралния трафик, завинаги ще остане през Кресненското дефиле, а местните хора ще бъдат оставени без локален път.

Същото е положението и с Националния Парк „Пирин“, където Комисията си затвори очите пред ясните разпоредби на европейското законодателство, изискващо всяка промяна на план за развитие да минава екологични оценки. Нещо повече европейски комисари приветстваха публично в Банско тези закононарушения.

Заради тези два случая излизаме на протест пред Европейската комисия и искаме тя да приложи същите стандарти в България, както и в Полша, и да наложи на българското правителство спазването на европейското законодателство и опазването на ценни за страната и Европа природни обекти.

До момента, Европейската комисия е предоставила над 600 милиона евро за построяването на всички отсечки за автомагистрала “Струма”, с изключение на участъка на Кресненското дефиле, който е най-трудно изпълнимият, и от където трябваше да започне самото строителство на магистралата. За съжаление, липсата на дългосрочна и устойчива визия както от страна на Европейската комисия, така и от страна на българските отговорни власти, доведе до това, че се образува “тапа” в участъка на дефилето, катастрофите се увеличиха, а биоразнообразието вече е изключително застрашено.

На протеста ще предадем на представители на ЕК петиции, подписани от над 1,000 души от региона на Кресна, които се противопоставят на решението на правителството и настояват за алтернативен вариант.

В петък, 8 юни, когато ще се проведе и срещата на високо равнище в София, част от европредседателството на България, за бъдещето на Европейската кохезионна политика, ще бъде предадена и международната подписка от над 140 000 души в защита на Кресненското дефиле и адресирани до комисарите Кармену Вела и Корина Крецу, и до председателя Жан-Клод Юнкер.

Във вторник, 5 юни, протести ще има в:

В София (пред представителството на ЕК)
и Пловдив (хотел Санкт- Петербург, на мястото на среща на ЕК за опазване на природата) от 17,30

Варна от 18,00 (пред общината)

Няма коментари:

Публикуване на коментар