19 юни 2007

Хотел "Наглост"

Три хотела на Слънчев бряг трябва да бъдат съборени
източник "Капитал"

Бездействие: 36 са общо контролните органи в България, показва проверка на прокуратурата.
Борба: 7 месеца са нужни на прокуратурата, за да убеди контролните органи, че построените на брега хотели са незаконни.
След близо седеммесечна битка с изпълнителната власт Върховната административна прокуратура (ВАП) успя да убеди контролните органи в държавата, че в Слънчев бряг има незаконно построени сгради и те трябва да бъдат премахнати. В резултат от проверка на държавното обвинение преди около месец Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за премахването на три сгради в курорта, разположени буквално на плажната ивица. Това са прочутият хотел "Дюн" на покойния шеф на "ВАИ холдинг" Георги Илиев, хотелоподобната постройка "Апартаменти "Хевън" на Георги Славов-Главата (син на взривения сикаджия Стоил Славов) и "Оазис ВИП домове" на пловдивския холдинг "Галакси пропърти груп".
...
Всичко започва с писмо, което държавното обвинение изпраща до ДНСК. В него се задава логичният въпрос как така трите сгради са изградени на плажа. Според конституцията крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост и върху нея не може да се строи. Въпреки това спорните постройки са построени на десетки метри от морето. Този факт, освен че е забележим с просто око, може и да се констатира и в рекламите на хотелите в интернет - така например в рекламата на "Оазис ВИП домове" с гордост се казва, че "само 25 м делят сградата от кристалните води на Черно море". За апартаменти "Хевън" - "буквално на самия плаж, между пясъка и пешеходната алея [...] разполага със собствен плаж с дължина 100 м"...
...
Държавните органи са направили всичко възможно, за да убедят прокуратурата, че хотелите, построени на брега на морето, са законни. От държавното обвинение успяват обаче да се сдобият с информация, която е била скрита до този момент - от нея става ясно, че са налице сериозни разминавалия между реално построеното и това, което е посочено в разрешителните за строеж. Така например Ел Би Джи - фирмата, собственик на хотел "Дюн", е получила разрешение да построи на три етажа "ресторант, жилища, постройки с обслужващи функции и паркинг". Проверка показала, че вместо това е изграден хотел със 155 легла, без паркинг и на 3+1 етажа, като категорично се отбелязва, че в устройствения план въобще не е предвидено изграждането на хотел.
Апартаменти "Хевън", които по план се водят "представителна сграда с апартаменти за сезонно ползване", е изградена в несъответствие с разрешените максимална допустима височина и брой етажи. Идентичен е и казусът с "Оазис ВИП домове", които се водят "представителна сграда с офиси, апартаменти и КОО" (КОО = комплексно обществено обслужване). Разрешението в единия случай е за четири етажа, а са реализирани 5+1 плюс един подземен.В нито едно от разрешителните не става дума за хотел, а в действителност проверката е открила три действащи хотелски комплекса. Това е все едно на място, което по план е предназначено за строителство на детска градина, да бъде построена електрическа централа. И за трите сгради в интернет съвсем лесно могат да бъдат открити различни предложения с цени за нощувка и т.н. Две от тях - Heaven и "Оазис ВИП домове", предлагат също така и закупуването на апартаменти в сградите.
След като държавното обвинение получава тази информация, започва поредната вълна от кореспонденция с МРРБ, като последните предлагат оригиналното решение - прокуратурата да изпрати цялата преписка на община Несебър (случая е основен нарушител), която да се произнесе. "Искаха да ни кажат да помолим органа, който е допуснал всички тези очевидни нарушения, да се произнесе по проверката ни", коментираха безумната ситуация от държавното обвинение. "Топката се прехвърля няколко пъти между различните институции", коментира висш магистрат. В крайна сметка обаче от МРРБ признават, че постройките са незаконни и описват разминаванията. И в трите случая заключението е, че "отклоненията са в хода на цялата процедура". От ВАП коментираха, че това практически означава, че надзорните органи просто не са изпълнили своите задължения по време на строежа, когато разминаванията са били поправими. На базата на констатациите ДНСК съставя констативни протоколи. Някои от собствениците правят възражения. Тук обаче следва нещо интересно - в единия от случаите възражението идва не от представител на спорната сграда, а от служител на РДНСК - Бургас. "Явно е станало ясно, че някой трябва да връща нещо", иронично коментира странната ситуация висш магистрат. На 17 април, след близо седеммесечна борба с държавната институции, заповедите на ДНСК за премахване на трите обекта са факт. "В закона съществуват две хипотези, обясняват от ВАП - тази на чл.224 от ЗУТ, според която се спира изпълнението, и чл.225, според която се премахват незаконни строежи или части от тях." Трите заповеди са именно по чл.225. Те подлежат на съдебен контрол, а ако не бъдат обжалвани или пък съдът ги потвърди, подлежат на незабавно изпълнение. Според закона първоначално собственикът сам ще бъде поканен да изпълни заповедта, след което се преминава към принудително премахване.
Независимо от решението на съда цялата тиха война между държавните институции е повече от показателна. Тя за пореден път извади наяве факта, че бездействащата и корумпираната бюрокрация в повечето случаи е част от проблема, но не от решението му.
(цялата статия - тук)

1 коментар:

  1. Анонимен2.07.08 г., 23:35

    super statia, absolutno viarna informacia,iavno ne sluchaino,chastno zakupenite apartamenti se prodadoha tolkova barzo,za da moje drug da izgori

    ОтговорИзтриване