22 юни 2007

Иракли отново е арена на конфликти

Трескаво се подготвят строежи, а протестите били прах в очите
източник: Дневник.bg

След като общинският съвет в Несебър гласува Подробния устройствен план (ПУП) на Иракли, а министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров удължи срока на забраната за строителство там, в края на миналата седмица собствениците на земи в местността Иракли-Емона отново блокираха за час пътя към плажа. Tе протестираха този път срещу решението на министър Джевдет Чакъров да удължи срока на забраната. "Долу ръцете от курорта" и "Искаме да строим" пишеше на плакатите на протестиращите. В същото време по дърветата на мястото на протеста стояха други надписи "продава се". До плажа дори има и офис на агенция за недвижими имоти.
През август миналата година екоминистърът наложи мораториум върху издаването на строителни разрешения и забрани както новото, така и вече започнатото строителство в предложената за защитена местност Иракли-Емона и в землища на Емона и Обзор. Тогава Чакъров разпореди да се преустанови за срок една година издаването на всякакви документи, свързани с промяна предназначението и начина на трайно ползване на земите и горите. Забраните се отнасят за територии с обща площ 39 201.782 дка, от които 34 368.676 дка в землището на Емона и 4 833.106 дка в землището на Обзор, като имотите са изрично посочени по номера в заповедта.
Преди дни обаче общинските съветници на Несебър гласуваха изменение на ПУП на Иракли и така на практика дадоха зелена светлина пред застрояването веднага след като отпадне мораториумът. Отсега обаче с просто око се вижда, че в Иракли се копае и се прокарва инфраструктура. По думи на местни хора, се прокопава път за яхтено пристанище (значи на Иракли, освен бетониран бряг, ще правят и пристанище.....?). Според природозащитничката Соня Кехлибарева протестите и табелите са само за заблуда, а строителството на практика е започнало. По думите й инвеститори плашели местните хора, че ако не си продадат земите, държавата ще им ги вземе - познат сценарий от груги места в страната.
Собствениците на имоти са обявили, че ако министър Джевдет Чакъров не ги посети, за да им обясни с какво право управлява техните имоти, и то в техен ущърб, те няма да спазят заповедта. В деня на протеста собствениците, начело с Донка Китанова, не са допуснали колите на летовниците в къмпинга и туристите, желаещи да стигнат до плажа. Според протестиращите, туристите не зачитали правото на частна собственост. В същото време, обаче, собствениците са забравили какво пише в българските закони, включително и в Конституцията.
Иракли-Емона е сред онези 37 зони, които правителството отложи за "прецизиране" до октомври, преди да ги включи в европейската мрежа на защитени територии. Същевременно кабинетът даде срок на общините дотогава да одобрят общи и подробни устройствени планове. Старият план за местността Иракли- Емона е изработен и приет още през 1997 г. Според него тук е предвидено изграждането на курортна зона. Това е и основният аргумент на собствениците да протестират. Според действащите по онова време нормативни документи статут на защитена зона има малка част от местността, но е предвидено включването на много по-голяма територия в европейската мрежа "Натура 2000". По тази причина е наложен мораториум на строителството, както е предвидено в директивата от ЕС.
(оригиналната статия - тук)

Няма коментари:

Публикуване на коментар