15 ноември 2007

Странджа е спасена? Не и според община Царево!

БлуЛинк: Община Царево отново се опитва да застрои крайбрежието на Природен парк Странджа
Въпреки, че парламентът успя да осуети заличаването на Природен парк Странджа, община Царево не се е отказала от застрояването на най-голямата ни защитена територия.
Новият опит на община Царево е за изменение на общия устройствен план, който ще позволи да бъдат застроени всички земеделски земи в крайбрежната ивица на Природен парк Странджа. Поредното беззаконие се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството със средства от държавния бюджет. Приемането на новия ОУП може да доведе до узаконяване на скандалния строеж "Златна перла", който все още не е съборен. Община Царево иска да узакони застрояването на цялата крайбрежна ивица между Царево и Варвара, на половината от ивицата между Варвара и Ахтопол, на половината от ивицата между Ахтопол и Синеморец, на плажа Бутамята на юг от Синеморец и на няколкостотин метра от ивицата на север от Резово.
Изготвеният проект за изменение на Общия устройствен план засяга и 2 защитени местности – „Устието на Велека” (бреговата ивица между Ахтопол и река Велека, където се планира 50 % застрояване на ивицата) и „Нейчовото кладенче” (малка защитена местност до Ахтопол, която опазва блатни костенурки и ще бъде напълно унищожена).
В изготвения Общ устройствен план липсва реална оценка на алтернативи, а това е ключово изискване в процедурата по промяна на статута на земя в природен парк. Липсва и оценка на алтернативни начини на туристическо ползване на земеделските земи, несвързани със застрояване. Липсва въобще оценка на нулевата алтернатива.
Исканите от общината промени в ОУП значително ще засегнат редки видове животни, както и крайморските скали, които са защитени от европейската екологична мрежа Натура 2000.
Изменението на ОУП и екологичната му оценка ще се разглеждат на местно ниво от РИОСВ – Бургас, а не от ММОСВ. Ще се направи всичко възможно планът и оценката да се разгледат и приемат преди влизането в сила на Закона за Черноморското крайбрежие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар