29 ноември 2007

Според правителството Рила не е природа

източник: НетИнфо
Министерският съвет одобри допълнително 47 защитени зони - 26 за опазване на дивите птици и 21 за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
Така приетите от правителството защитени зони с предмет на опазване на дивите птици стават общо 114, а за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна - 228. Това е окончателният списък, който ще бъде представен в Брюксел.
Въпреки това, от списъка окончателно отпадна спорната зона "Рила-буфер". Мотивите - инвестиционните намерения на братя Милен и Георги Велчеви (за "Супер Паничище") и бившите величия от "Мултигруп" под шапката на Оман (за "Супер Боровец").
Протестите с тампони от памук в ушите пред правителството символизираха нежеланието на управляващите да се вслушат в призивите за съхраняване на българската природа.
По никакъв начин не бяха защитени и вече приетите зони, които и в момента се разграбват с "вратичката", гласувана от продажните ни министри - възможността за изключване на Натура-зони, ако са с устройствени планове.
Според началника на отдел "Защитени територии" в Министерството на околната среда и водите Михаил Михайлов, цитиран от БНР, Европейската комисия не се интересува от това колко места включва Натура, а какъв е процентът на защитените територии (???).

Няма коментари:

Публикуване на коментар