03 март 2008

Евродепутатката Маргарете Аукен видя на място незаконното унищожаване на Рила

източник: e-vestnik
3 Март 2008
Датчанката Маргарете Аукен e депутат от Групата на Зелените /Европейски свободен алианс в Европейския парламент. Член е на Комисията по петициите, Комисията по развитие и Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Тази седмица тя се срещна с представители на НПО и граждански еко-движения в България. В събота видя отблизо Рила, която се застроява незаконно.
За да и попречи, мафията организира "контра-протест" с тенденция за силов сблъсък в Сапарева баня, но маршрутът на визитата беше променен.
Пред медиите г-жа Аукен е казала: „Вчера видях, че има планове не само за “Рила Буфер”, а и вътре в самия резерват. Не знам за какъв тип ски курорти става въпрос, защото с промените в климата, които са налице в момента, това не е най-умната инвестиция, която съм виждала. Унищожавате природата и същевременно няма да имате развитие на ски курортите”.
На въпрос има ли друга страна в ЕС, която унищожава природата си по този начин, г-жа Аукен е отговорила: "Ние сме имали големи проблеми с този капитализъм на Дивия запад, в Испания имахме сериозни проблеми. Но това, което научих тук относно златодобива, заедно със строителството на атомна централа в сеизмична зона, ако прибавите всички тези неща, вие сте в много лоша позиция."
За икономиката, мегакурортите и защитата на природата: "Ако искате да имате здрава икономика, не би трябвало да унищожавате природата си. Защото парите, които се правят по този начин, са много бързи пари, а след това възможностите изчезват. Мисля, че много от местните хора са наясно с това. Въпросът е в това, правителството да развива модерни индустрии. Ако, например, се инвестира във възобновяеми енергийни източници, в повишаване на енергийната ефективност на сгради и т.н., там също ще се откриват много работни места, За такъв тип дейности не е трудно да се намерят пари от Европейския съюз. Това е един устойчив начин за създаване на работа. От това, което видях вчера, строителството не дава на местните хора работа и пари. Строителите идват отвън, построяват, абсолютно пренебрегвайки природата, оставяйки местните хора без природа, без нищо. А превръщането на Рила в едно блато е толкова тъжно.
За начините, по които се печели устойчиво: "Имате много добри възможности за отглеждане на зеленчуци, не сте в скандинавските страни. Имате добри възможности за устойчиво земеделие, за устойчив туризъм. И мисля, че модерните технологии могат да бъдат приложени в отдалечените райони. Неща като образование, здравна система също са много важни. Защото, ако загубите тази част от грижата за хората, ще останете бедни, дори и когато има много богати хора."
За съдебната ни система: "Това, което също ме шокира, е как вашата съдебна система не работи. Това е неприемливо. Имате нужда от съдилища, които са неутрални, на които може да се разчита. Разбирате ли, това не е Европа. Мисля, че този проблем трябва да се реши много бързо и много строго."
За спасяването на Рила г-жа Аукен е подчертала ролята на медиите и НПО: "Хората трябва да имат чувството, че някой го е грижа и че някой дава гласност на техните страхове, защото основната работа трябва да бъде свършена от самите българи. Направете го видимо, направете го така, че да бъде чуто, така че тези от правителството да започнат да се страхуват от хората. Това е демокрацията.
(вижте цялата статия тук)
А къде са другите медии? Защо това събитие - визита на евродепутат с особено критични бележки, беше отразено само от e-vestnik? Толкова много ли корпоративни интереси са застъпени в Рила, че нито една друга медия не пожела да отрази визитата на Маргарете Аукен?

Няма коментари:

Публикуване на коментар