19 април 2009

ЗАКОНИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ - БЕТОНИРАХА И ПОЛИТИЧЕСКОТО СТАТУКВО

Бетонът още е пресен, можем да го разрушим!

Източник: www.bulgariangreens.org

На 31 март българският парламент повиши депозита за участие в евроизборите от 15 000 на 50 000 лв. Повишението на депозита за участие в националните избори от 20 000 на също 50 000 лв вече е факт. И докато всички медии коментираха разпалено други промени в изборното законодателство, никой не обърна внимание на тази простичка, но ефективна тесла. Изобретателните ни депутати хвърлиха прах в очите на обществото със скандалната поправка за 8 % избирателен праг за коалиции – поправка, която отзивчивият ни президент със сигурност ще спре. За депозитите обаче – ни гък.
Промените съзнателно се направиха в последния момент преди изборите: и този парламент спази традицията изборното законодателство да се пипа в дванайсет без пет, според ситуацията на момента.
Едно бегло сравнение с другите страни-членки на ЕС по отношение на закона за явяване на европейски избори показва, че в момента най-бедната страна в ЕС изисква най-високия депозит. А в повечето страни от ЕС такъв депозит изобщо няма. Приложена отдолу към това писмо е таблицата с депозитите в различните страни.
Хайде замислете се сега, как би могла една нова, сега сформирана партия, която не разполага нито с държавна субсидия, нито с тежки спонсори, нито с черни каси, да събере тези 100 000 лв. за участие в двата избора. Според духа на изборното ни законодателство тази сума трябва да бъде събрана чрез малки граждански дарения. Възможно ли е това? Да, възможно е! Ако се събудим и всеки от нас направи каквото трябва, за да има за кого да гласуваме!
В България съществува една-единствена партия, която действително събира средствата си по този начин, и това е партия ЗЕЛЕНИТЕ. Поради естеството на нашите каузи и поради факта, че сме решили да правим нещата така, както трябва да се правят, ние не разполагаме с олигарси и олигарсите не разполагат с нас. Българската олигархия обаче измисли добър механизъм да изхвърли от политиката не само ЗЕЛЕНИТЕ, а изобщо всички потенциални нови партии, алтернатива на статуквото, които биха могли да застрашат начина, по който тя феодализира страната. Схемата е проста: имаш пари – имаш гласове; нямаш пари – нямаш гласове, защото не те пускат на избори. Особено тъжно е, че предложенията за тези увеличения бяха внесени не от партиите, които обикновено асоциираме с олигархията, а от онази, която се нарича Съюз на демократичните сили.
ЗЕЛЕНИТЕ събираме подписите, необходими за да ни допуснат до изборите на улицата и пред нашите щандове често има опашки от желаещи да се подпишат. Това явно се забеляза. Има ли у нас друга партия, която няма проблем да събере подписите в своя подкрепа, но не разполага със 100 000 лв.? Няма. Подписите, които събираме ежедневно, са достатъчно свидетелство за обществена подкрепа и сериозни намерения. Общ депозит от 100 000 лв. обаче е равносилен на имуществен ценз и лишаване от право на глас.
Може да не харесвате ЗЕЛЕНИТЕ. Може да сте сигурни в желанието си да гласувате за друга партия или в това да не гласувате изобщо. Но дайте си сметка по какъв начин се нарушават с този депозит от 100 000 лв. вашите граждански и избирателни права. Това е опит на олигархията, бетонирала Черноморието и планините, да бетонира и политическото статукво в нашата страна. Да премахне от корен възможността за гражданска партия, несвързана по никакъв начин с нейните схеми. Да сложи точка на надеждата за промяна.
Препратете това писмо на своите приятели, добавете го във форумите, в които пишете, защото медиите не говорят за това посегателство срещу демокрацията. Ако искате да помогнете на единствената партия с истинска кауза в България да се яви на изборите, направете своето лично дарение от поне 10 лв.

Каузата на ЗЕЛЕНИТЕ -
Да защитим природата на България!
Да върнем държавата на гражданите!
За да останат хора в България!

www.bulgariangreens.org

Приложение:
Сравнение с депозити изисквани по закон за изборите в другите Европейски страни
Австрия -- 3600 евро
Белгия -- Няма
България -- ~ 25 000 евро
Великобритания -- 5000 лири на регион
Германия -- Няма паричен депозит – но има някакви допънителни условия
Гърция -- 2934.70 евро
Дания -- Няма
Естония -- 5 минимални заплати (1390 евро) на кандидат
Ирландия -- Няма
Испания -- Няма
Италия -- Няма
Кипър -- 470 евро
Латвия -- 1300 евро
Литва -- 20 средни заплати (~11 000 хил евро)
Люксембург -- Няма
Малта -- 90 Евро
Полша -- Няма
Португалия --(няма информация)
Румъния -- Няма
Словакия -- ~1750 евро(50 000 крони)
Словения -- Няма
Унгария -- Няма
Финландия -- Няма
Франция -- Няма паричен депозит, но има някакви допънителни условия
Холандия -- 11500 евро за непредставените партии в настоящия европарламент
Чехия -- ~600 евро(15 000 крони)
Швеция -- Няма
Източник: http://www.europarl.europa.eu/elections2009/countries/default.htm?language=BG

Няма коментари:

Публикуване на коментар