02 април 2009

СВЕТКАВИЧЕН ФЛАШ-МОБ ЗА РИЛА!

Елате на флаш моб (светкавична акция - блокаж) за Рила
в петък, 3 април, от 17,30 часа на площад Македония в София - бул. Христо Ботев 47
(до сградата на ДНСК, която издава финалното Разрешителното за ползване на лифта до 7-те Рилски Езера)

Носете плакати, свирки, тъпани, по двама приятели, домашни любимци и роднини.

За тези, които не са в София: нека прекъснем работата си за 5 мин в знак на подкрепа. Можем да протестираме онлайн на сайта feelfriendly.com и да съобщим на плакат/лист хартия, че 5 мин протестираме за Рила.

Скандалият лифт на Паничище е запланувано да бъде открит в събота, 4 април 2009 г., въпреки че е незаконен и разположен на действащо свлачище.
Обектът е построен без нужната оценка за въздействие върху околната среда и част от него се намира в границите на Националнен парк "Рила", за което собственикът му би трябвало да получи договор за концесия от държавата. Притежатели на съоръжението са община Сапарева баня и "Рила спорт", които имат проект за изграждането на мащабен ски курорт над Паничище.

В момента тече процедура по приемането на готовия строеж на лифта, уточниха природозащитниците. За целта е сформирана Държавна приемателна комисия (ДПК), в която основна роля има Дирекцията за национален строителен контрол(ДНСК). Въпреки че процедурата по приемането на лифта не е завършена, лифтът вече вози и деца. Съоръжението обаче не е преминало през технически тест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар