08 май 2009

Коя е българската „къртица” в ЕК?

ЗЕЛЕНИТЕ: Кой саботира работата на Европейската комисия по нарушенията в НАТУРА 2000? Коя е българската „къртица” в ЕК?
източник: www.bulgariangreens.org
Отговора ще научите от зелените Шерлок Холмс и доктор Уотсън в ПЕТЪК, 8 май, от 11.00 ч. – 12.00 ч. пред представителството на Европейската комисия на ул. Московска 9
Решението на Комитетът по петициите към ЕК е голяма победа за нас! Нека да го отпразнуваме както трябва. В този момент, когато имаме 5 дни до последния срок за събиране на депозита за изборите, когато ни гледат под лупа дали и кога ще се откажем, нека се съберем - колкото се може повече от нас и покажем кои сме, че сме много и че вярваме в успеха на това, което правим! Ще има и малко представление, и музика, и песни... ;) Чакаме ви там!
В навечерието на Деня на Европа ЗЕЛЕНИТЕ ще внесат протестно писмо срещу бавната реакция на Европейската комисия по петициите срещу нарушенията по европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000”. ЗЕЛЕНИТЕ питат и дали забавянето на наказателните процедури за нарушенията по НАТУРА 2000 са пример за недобра администрация или поредният пример за внедряването на “вътрешни” хора на подходящото място.

ПОБЕДА В БРЮКСЕЛ
На 30 април 2009 г. Комисията по петициите в Европейския парламент разгледа петиции от български граждани срещу унищожаването на българската природа в границите на НАТУРА 2000. Трите петиции, изпратени от името на коалиция “За да остане природа в България”, бяха разгледани в присъствието на представители на коалицията: Вера Петканчин от “Граждани за Рила”, Нели Арабаджиева от федерация “Зелени Балкани” и Андрей Ковачев - съпредседател и водещ евролистата на партия “ЗЕЛЕНИТЕ”. Исканията на петиционерите за спешни наказателни процедури за унищожаване на зони по НАТУРА 2000 като Странджа, Иракли, Камчийски пясъци, Калиакра, Рила и Пирин бяха подкрепени от евродепутатите Душана Здравкова и Дейвид Хамерщейн. Острата реакция на евродепутатите дойде в отговор на изказването на Любомила Попова – настоящ служител в Европейската комисия (и бивш служител на Министерството на околната среда и водите !), че Европейската комисия все още разследва всички жалби на българските природозащитници.
Комитетът по петициите към Европарламента излезе с решение да бъдат изпратени остри писма до Еврокомисията и Ставрос Димас с искане за бързи наказателни процедури по случаите с нарушения по НАТУРА 2000 в България. Комитетът по петициите ще поиска и от Европейския омбудсман да разследва Европейската комисия за пасивната позиция и бавна реакция по отношение на нарушенията в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар