12 март 2010

Одобрени изменения налагат "тотална забрана" за ГМО

Комисията по околна среда и води разглежда предложения за прецизиране на закона, с което се забранява освобождаването и отглеждането на ГМО за всякакви цели
12.03.2010 11:19 vesti.bg
Лъчезар Тошев

Парламентарната комисия по околна среда и води (КОСВ) подкрепи единодушно предложението на депутата Костадин Язов от ГЕРБ, с което се забранява освобождаването на генно-модифицирани организми в околната среда, както и отглеждането им за всякакви цели и пускането им на пазара.
С измененията в чл. 80 на Закона за ГМО (ЗГМО) те не се допускат и в границите на защитените територии и зоните от "Натура 2000", както и на отстояние 30 км от тях.
На извънредното си заседание днес депутатите от комисията разглеждаха предложенията на Язов, както и на народния представител Лъчезар Тошев от Синята коалиция за прецизиране на текстовете в ЗГМО.
Тошев поиска с допълнителния документ да бъдат изяснени по своята същност понятията "освобождаване в околната среда" и "пускане на пазара".
Писмено становище по предложението на депутатите трябва да представи и екоминистерството.
С последните промени в чл. 80 на ЗГМО се забранява абсолютно всичко свързано с ГМО на територията на България, коментира зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред журналисти
още по темата
Закон няма, той не работи, всичко е забранено, каза Манева, според която с решението на комисията на практика не се прилага нито една от клаузите на закона, а само чл. 80.
По думите й така се обезмисля съществуването на мораториум, тъй като на практика законът играе тази роля.
Ако получим наказателна процедура за тоталната забрана, имаме готов закон, в който, ако се наложи, ще трябва да се направи само малка корекция в чл. 80, посочи тя.
Зам.-министърът изрази недоволство, че три месеца се разглеждат промените и е загубено много време.
Прецизираме текстовете в ЗГМО с цел да защитим биоразнообразието в защитените територии и в националната мрежа "Натура 2000", обясни по-рано в интервю за БТА Лъчезар Тошев.
"Ограниченията, които депутатите наложиха за отглеждане на ГМО в 30-километровата зона около защитените територии, на 10 км около пчелини и на 7 км от биологично производство, трябва да се отнасят и за разрешените за пускане на пазара ГМО, а не само за тези, които са в процес на изпитание", поясни исканията си депутатът.
По думите му въпреки, че тези отстояния покриват цялата територия на страната, това не забранява продаването на храни от ГМО в магазините - за тях е предвидено да има големи етикети с ясни надписи.
Тошев се надява Европейската комисия да отрази нежеланието на много от страните членки да култивират ГМО, като им даде правомощия сами да решават дали това да става на тяхна територия с промени в съответната директива през лятото.
Надяваме се, че Европейският съюз не е Съветският съюз, и ние ще постигнем тази цел, шегува се той. Разбира се, това означава, че и ние не можем да повлияем или попречим на някоя друга страна да отглежда ГМО, ако реши.
След промени в директивата според депутата България би могла да вземе и още по-радикално предложение, тъй като в момента нямаме генерална забрана, а редица условия, които не допускат разпространение на ГМО у нас.
Народният представител се надява, че общественото вълнение ще се успокои.
Костадин Язов предлагаше редакция на член 80 от закона, който в момента се отнася до действията, които предприема министърът на околната среда, но не и на земеделието. Даването на разрешение за отглеждане на ГМО, което е одобрено от ЕС, става от земеделския министър.
Откакто през 2005 г. влезе в сила ЗГМО при нас не са постъпвали сигнали, че в лаборатории се извършват опити с ГМО.
Няма подобни констатации до момента, увери кратко и ясно по време на парламентарния контрол днес министърът на околната среда и водите (МОСВ) Нона Караджова.
Тя отговори на запитване от депутата Петър Курумбашев (Коалиция за България), според когото съществуват лаборатории, където се правят опити с ГМО в контролирани условия. Като пример той посочи Селскостопанската академия.
Екоминистърката призова народния представител ако има информация за подобни опити, да я предостави на ведомството, което ще я провери и ще предприеме необходимите мерки.

1 коментар:

  1. Язък за радостта - Евдокия Манева си остави вратичка за прокарване на ГМО в България:
    http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/03/12/872578_sds_ostavihme_vrata_za_navlizane_na_gmo_v_bulgariia/

    ОтговорИзтриване