30 юни 2011

Протест срещу узаконяването на беззаконията

източник: forthenature.org
Държавата призна: Близо половината ски зона Банско в Национален парк Пирин е незаконна, ще я узаконим
Природозащитници настояват за разваляне на концесионния договор, конфискация на незаконно изградените съоръжения и рекултивация на незаконно застроените територии, а така и търсене на персонална отговорност от министрите отговорни за това решение. Организират протест в петък от 8,30 ч. пред Министерски съвет
Kоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призовава премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с „Юлен” АД, да конфискува в полза на държавата незаконно изграденото, както и и да се рекултивират незаконно застроените територии в Национален парк Пирин, част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Конфискуваните съоръжения да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия.
Коалицията настоява и за търсене на персонална отговорност по чл. 282 от НК на министрите Нона Караджова, Свилен Нейков и Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов.
Коалицията смята, че трябва да бъдат подведени под отговорност концесионера на ски зоната „Юлен” АД по чл. 278в и чл.352 и свързаните с тях текстове от Наказателния кодекс.
Коалицията „За да остане природа в България” организира протест пред Министерски съвет, утре, 1 юли, петък, от 8,30 ч.
повече по темата - тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар