06 юли 2011

Позицията на ПП Зелените по повод последните скандални действия на българското правителство, във връзка с НП Пирин, както и за други действия на ГЕРБ

Правителството на България предаде държавното управление в ръцете на олигархията!
източник: zelenite.bg
Повече от 10 години български неправителствени организации (НПО), граждани и Зелените водят кампания за опазване на Национален парк „Пирин“, обект на Световното природно наследство и част от Натура 2000 и спиране на беззаконието в тази изключително ценна природна територия. През есента на 2010 г. Зелените поискаха оставката на Министъра на околната среда и водите и нейния екип, поради издадени разрешителни за нови съоръжения в парка, но това не спря бездействието на правителството за спиране на беззаконието.Нещо повече – продължи държавната финансова подкрепа за олигарха Цеко Минев и провеждане на състезания от световната купа по ски върху незаконните съоръжения и писти.
След множество сигнали от посочените по-горе организации и граждани, официална проверка, поръчана от Правителството потвърди, че концесионерът на ски зона в Национален парк„Пирин“ (офшорна компания с неясни собственици) е изсякъл, застроил и ползва неправомерно почти два пъти по голяма площ от територията на парка в нарушение на националното и европейското законодателство и международните конвенции за опазване на природата.
Вместо да отнеме правото за ползване от концесионера на територията и да приложи цялата тежест на закона,правителството предлага да узакони ползването на незаконно завзетите и ползвани безвъзмездно територии от парка с промени в Закона за концесиите.
По този начин за пореден път правителството на ГЕРБ демонстрира своята пълна зависимост от олигархията и организираната престъпност в страната. От невнесени концесионни такси и пряко финансиране в периода 2007-2011г. правителствата на страната са оказали нерегламентирана държавна помощ за олигархията в Пирин на стойност над 22 милиона лева.
Досега Зелените и НПО в България организираха множество протести в защита на Пирин и подадоха жалби до Европейските и националните институции и ЮНЕСКО за нарушаване на националното и европейското законодателство, включително и за предоставяне на нерегламентирана държавна помощ към олигархически кръгове в страната.
Това действие на правителството на ГЕРБ става на фона на множество други сериозни законови нарушения и подриване на европейските стойности и пренебрегване на дългосрочни европейски политики. Скандалното представяне на Министъра на околната среда и водите на последната среща на министрите от ЕС и безпрецедентното решение за проучване на шистов газ без екологична оценка са само два примера от последните седмици.
Настояваме за незабавната оставка на правителството на ГЕРБ и разследване на неговите криминални деяния. Зелените ще направим всичко възможно да се прекрати систематичното уронване на демократичните фундаменти на нашето общество. Ние сме готови да работим съвместно с всяка организация или граждани, които искат въстановяването на законовата държава и отнемането на де-факто управление на олигархията на държавните институции.
Зелените вече уведомиха ЕК, Европейският парламент, представители на дипломатическите мисии на страните от ЕС в София, Европейската Зелена Партия и множество национални и международни неправителствени организации. Ние се надяваме на тяхното съдействие за спирането на беззаконието в България.

За контакти:
Георг Тупарев (съпредседател) – 0899188251
Андрей Ковачев (член на националния съвет) – 0887788218
Борислав Сандов (член на Националния съвет) – 0887096757

ПП Зелените

Няма коментари:

Публикуване на коментар