08 юли 2011

Цветан Цветанов: В България няма тежка организирана престъпност

Току що Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, умно заключи по "Панорама" (по БНТ), че в България вече няма тежка организирана престъпност.
Ок. В такъв случай, ако една фирма (например Юлен АД) открадне от държавата 70 хектара държавна земя от национален парк (например НП Пирин) и след това правителството (например правителството на ГЕРБ) предлага на Народното събрание да промени закона за концесиите, за да узакони действията на престъпника (например Юлен АД), който в същото време е спонсор на министерство (например на МВР)?
Има ли някой идея как наричаме тази поредица от действия, ако не е организирана престъпност? Министерска престъпност? Парламентарна престъпност? Други идеи?
За да не звучи като клевета, ето малко повече факти:
През месец юли 2010 г., "Юлен" за пореден път изсичат 25 дървета (ела и бяла мура) от гората над Банско, за разширяване на седалковия лифт. Екоминистерството (при управлението на Нона Караджова от ГЕРБ) чрез "техническа грешка" позволява незаконно строителство, а след това на основание "поръчано оборудване от инвеститора" узаконяват действията на "Юлен". В края на 2010 година, хеликоптери на "Юлен" наливат бетонните основи на нов незаконен лифт, уж официално спрян от МОСВ. По данни на МОСВ от 2011 г., Юлен АД са присвоили незаконно 64.7 хектара от територията на Национален парк Пирин. Същият този министър (Нона Караджова) на основание техническата си грешка от 2010 г. и следващото си решение (за оборудването) в момента предлага узаконяване на всичко заграбено. Въпросът ми е: случайна ли е техническата грешка на Нона Караджова през 2010 г? В този случай защо никой в министерството не е наказан, и защо Караджова продължава да е министър? Защо при установяването на "техническата грешка" договорът не е обявен за нищожен, вместо на базата на същата грешка да се узаконяват престъпления?
Накратко: Министър от ГЕРБ съдейства на фирма нарушител да краде държавна земя, след това фирмата нарушител спонсорира друго министерство (при управлението на ГЕРБ), и при установяване на кражбата правителството (на ГЕРБ) предлага уаконяване на нарушенията. Да... тежката организирана престъпност явно е ликвидирана. Остана само мафията.

1 коментар: