19 април 2012

Събарят "Златна перла"? Не бързайте да се радвате - ще бетонират!

Вижте тук:

На мястото на "Златна перла" може да бъде построен нов комплекс
В новия устройствен план на община Царево, който в момента се обжалва в съда, е предвидено строителството на ново вилно селище

Територията, на която е разположен ваканционният комплекс "Златна перла", който в момента е в процес на събаряне, е включена в обхвата на новия устройствен план на община Царево.
Това каза пред Би Ти Ви директорът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев.
По думите му зоната е предвидена за изграждане на вилно селище, което означава, че на мястото на сегашния комплекс може да се появи нов, но с други параметри.
Заповедта, с която е приет устройственият план, в момента се обжалва в съда, уточни той.
Георгиев посочи, че все още там не може да се строи.
Директорът на РДНСК добави обаче, че ако се приеме устройственият план, ще може строителството да се поднови, макар и не в сегашния мащабен вид.
Възможността нов комплекс да замени стария беше потвърдена и от кмета на Царево Георги Лапчев.
Незаконното вилно селище "Златна перла", чието разрушаване започна вчера, попада в чертите на природен парк Странджа. То е разположено на самия бряг на морето.

Така че вече се изясни защо "Краш 2000" събарят незаконния си строеж - те просто ще построят по-високи сгради на мястото на съборените

08 април 2012

Шествие Какво ще отсечете, господа депутати? Корупцията или гората?

източник: forthenature.org

Приятели, на 10-ти април от 10 сутринта и после пак от 19 часа излизаме в защита на гората!
В 10 часа се събираме пред Министерски съвет (сборен пункт пред бившия партиен дом),
А в 19 часа - ще направим шествие, което ще тръгне от Министерския съвет, за да стигне до парламента!
ЗАЩО?
Защото едни от най-лобистките поправки, които някога сме виждали в Закон за горите, минаха безпрепятствено на второ четене в парламентарната комисия по земеделието и храните. Преди това да се случи и в Парламента ние ще изкажем своето възмущение от тях за 15-ти ПОРЕДЕН ПЪТ от декември насам!

КАКВО ЩЕ НАПРАВИМ?
Излизаме на улицата и този път ще носим БРАДВИ! Една истинска и 240 хартиени. Истинската - ще внесем в Министерски съвет за подарък на Бойко Борисов! Хартиените - ще поставим на стълбите на парламента, символично - за депутатите. Ще го направим, за да може най-накрая депутатите и нашият премиер да изберат - дали да разсекат мафиотските връзки, сраснали се с държавата, които точат зъби да застрояват безплатно, безсрочно и без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора, като гласуват готвените промени в Закона за горите!
Подаръкът за нашия премиер ще бъде връчен в 10 ЧАСА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ (събираме се пред бившия партиен дом), а после от 19 ЧАСА ще тръгнем отново от Министерския съвет (събираме се пак пред бившия партиен дом) на кратко шествие до ПАРЛАМЕНТА, където ще оставим и 240-те хартиени брадви и за депутатите.

ЕЛАТЕ С НАС, АКО ВИ ПУКА, ЧЕ:
- Освен писти и лифтове, управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които също ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд. Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и др., което съвсем НАМАЛЯВА ШАНСОВЕТЕ НИ да се радваме на ИСТИНСКА ГОРА!
- Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води ГОРА „НА ХАРТИЯ”.
- Отново бяха разрешени и сечите на малки частни горски имоти – до 20 декара. Този текст вече беше отменен с досегашния Закон за горите, защото доведе до ИЗСИЧАНЕ до голо на почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина! Но явно това не им стига и искат отново да секат на друго място!
- Управляващите правят жест след жест, за да облагодетелстват МОНОПОЛИСТИТЕ за наша сметка и за сметка на дребния и средния бизнес!
- Законопроектът запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Това дава възможност на министъра на земеделието и горите да определи кой точно ще получи това право по административен път и отваря възможности за КОРУПЦИЯ.
- За ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ от 1934 г. насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, какъвто е Природен парк Витоша, най-старият на Балканите.
Ще се опитаме за пореден път да накараме депутатите да направят правилния избор и да им напомним, че... днес избират те, утре... ще избираме ние!