08 април 2012

Шествие Какво ще отсечете, господа депутати? Корупцията или гората?

източник: forthenature.org

Приятели, на 10-ти април от 10 сутринта и после пак от 19 часа излизаме в защита на гората!
В 10 часа се събираме пред Министерски съвет (сборен пункт пред бившия партиен дом),
А в 19 часа - ще направим шествие, което ще тръгне от Министерския съвет, за да стигне до парламента!
ЗАЩО?
Защото едни от най-лобистките поправки, които някога сме виждали в Закон за горите, минаха безпрепятствено на второ четене в парламентарната комисия по земеделието и храните. Преди това да се случи и в Парламента ние ще изкажем своето възмущение от тях за 15-ти ПОРЕДЕН ПЪТ от декември насам!

КАКВО ЩЕ НАПРАВИМ?
Излизаме на улицата и този път ще носим БРАДВИ! Една истинска и 240 хартиени. Истинската - ще внесем в Министерски съвет за подарък на Бойко Борисов! Хартиените - ще поставим на стълбите на парламента, символично - за депутатите. Ще го направим, за да може най-накрая депутатите и нашият премиер да изберат - дали да разсекат мафиотските връзки, сраснали се с държавата, които точат зъби да застрояват безплатно, безсрочно и без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора, като гласуват готвените промени в Закона за горите!
Подаръкът за нашия премиер ще бъде връчен в 10 ЧАСА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ (събираме се пред бившия партиен дом), а после от 19 ЧАСА ще тръгнем отново от Министерския съвет (събираме се пак пред бившия партиен дом) на кратко шествие до ПАРЛАМЕНТА, където ще оставим и 240-те хартиени брадви и за депутатите.

ЕЛАТЕ С НАС, АКО ВИ ПУКА, ЧЕ:
- Освен писти и лифтове, управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които също ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд. Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и др., което съвсем НАМАЛЯВА ШАНСОВЕТЕ НИ да се радваме на ИСТИНСКА ГОРА!
- Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води ГОРА „НА ХАРТИЯ”.
- Отново бяха разрешени и сечите на малки частни горски имоти – до 20 декара. Този текст вече беше отменен с досегашния Закон за горите, защото доведе до ИЗСИЧАНЕ до голо на почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина! Но явно това не им стига и искат отново да секат на друго място!
- Управляващите правят жест след жест, за да облагодетелстват МОНОПОЛИСТИТЕ за наша сметка и за сметка на дребния и средния бизнес!
- Законопроектът запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Това дава възможност на министъра на земеделието и горите да определи кой точно ще получи това право по административен път и отваря възможности за КОРУПЦИЯ.
- За ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ от 1934 г. насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, какъвто е Природен парк Витоша, най-старият на Балканите.
Ще се опитаме за пореден път да накараме депутатите да направят правилния избор и да им напомним, че... днес избират те, утре... ще избираме ние!

Няма коментари:

Публикуване на коментар