30 ноември 2012

Прес-съобщение на партия 'Зелените', във връзка с предстоящия референдум

Бойкот на референдума? Не, мерси!

Партия „Зелените“ изказваме безпокойство от внушенията в политическото пространство за бойкот на референдума против АЕЦ. Те разколебават главно хората, които биха гласували с “Не” и реално накланят везните в полза на ядрената енергетика.

Бихме желали да поясним, че бойкотът може да доведе до провал на референдума само ако избирателната активност е по-малка от 20%. Това категорично няма да се случи, най-малкото защото част от българските избиратели, првърженици на големите партии, ще отидат да гласуват “под строй“ – както и под строй се подписаха за провеждането на референдума. При по-голям брой гласували, но по-малко от 4,3 млн. души, законът прехвърля правомощия на Народното събрание, което да може да потвърди решението, ако мнозинството от гласувалите са изразили вот „Да“. Именно за да не може Народното събрание да изземва това право на решение от бългаските граждани, всеки убеден противник на ядрената енергетика и на схемите с източване на милиарди левове през нея би следвало гласува с “Не”.

Внушенията за предизвестен вот „Да“ в изказването на Меглена Кунева преди няколко дни са само и единствено защита на статуквото. Няма как да се определи какво е мнението на българите по поставения въпрос, преди да е имало информационна кампания и преброяване на гласовете от вота. Референдумът в Литва по същия въпрос, от преди месец, доказа, че предварителните очаквания могат да бъдат опровергани. Същото се случи и в Италия година по-рано.

Независимо от сложната и неравностойна среда по отношение на ядрената енергетика в България, „Зелените“ изразяваме своето убеждение, че в този референдум може да надделее отговор „Не”. Това ще сложи край на проекта “АЕЦ Белене“, ще прекрати и проектите за нови мощности в “АЕЦ Козлодуй“. Ще отекне като звучен шамар за българския политическия картел, който при всяко свое възпроизвеждане измисля нова схема в ядрения сектор, за да източва средства от бюджета на държавата. Вярваме, че именно заради наглостта и подценяването от страна на властимащите отрицателният вот от този референдум може да се окаже решаващ за бъдещето на “мирния” атом не само в България, но и в цяла Европа. Имаме всички шансове това да се случи, ако всеки отговорен български гражданин изрази своето информирано мнение. Затова “Зелените” казваме: Ядрена енергетика? Бойкот на референдума? Не, мерси!


ПП 'ЗЕЛЕНИТЕ'
www.zelenite.bg

27 ноември 2012

В Банско вече не харесват Цеко

Във Facebook ми попадна едно писмо, в което личи, че даже Банскалии вече са усетили колко ги пързалят от ПИБ и Юлен АД.
Според споделената информация, писмото е изтеглено след натиск от Цеко Минев писмото е изтеглено. Цеко Минев се обаждал и рязал глави.

По-долу е това изключително интересно писмо:


До г-н Икономов
До г-н - Цеко Минев

Безспорно е, че дължим много на фирма ”Юлен”,”Балкан Холидейс” и г-н Минев за смелостта и визията, които показаха, инвестирайки в Банско. Нямаше да е същото Банско, ако не бяха милионите е
вро инвестирани в нашия град. Мисля, че е важно никога да не забравяме важността на тяхната инвестиция.

Бихме искали обаче да обърнем внимание на важността на малкия местен бизнес в Банско. Банско, като курорт, има нужда от разнообразие за да остане жив и интересен курорт. Уникалната култура, атмосфера и стил на Банско са толкова важни, колкото лифтовата инфраструктура. Защото инвестицията е направена точно за това ,че Банско (не Добринище , Пампорово , Боровец ) и планината са едно уникално съчетание на дух и природа,което се среща само в Банско на много малко други места в света .

Напълно разбираме, че Юлен трябва да защитава инвестициите си, но усилията да се премахне малкия местен бизнес от туристическия пазар са притеснителни. Затварянето на всички местни ресторанти в планината изглежда са началото на тенденция, която води към монопол. Тази година натискът върху ски гардероби и училища е невероятно голям.Ски карти за инструктори от 5000лв. са непосилни за местните ски училища и ще ги доведе до фалит.Освен това, новата организация за преориентиране на движението на хората до кабинковия лифт , ще спре достъпа до техните обекти .
Отстъпките, които „Балкан Холидейс” за ски ваканции с включени ски карти са невероятни, което пък прави ски почивките в местните хотели непривлекателни.
Бихме искали да знаем цените на ски картите преди откриването на сезона –поне два месеца по- рано, да има отстъпки за семеен пакет, ученици и студенти.

Бихме искали да има бонусна схема за продажба на ски карти за хотелите и облекчена схема за издаване на ски карти за гости на хотелите ни , когато хотелът се ангажира със закупуването им.Бихме искали ски карти да се продават за следващия ден в края на предишния през всички дни от седмицата.

Цифрите са като мисия за избутване на местния бизнес извън уравнението.

В същото време сме помолени да подписваме петиция за подпомагане на Юлен за да имат повече писти и лифтове. Каква полза от тези писти и лифтове, ако нашите гости не могат да си позволят да ги използват. Няма ли да е по-добре за нас да запазим планините за летен туризъм, ако не сме допуснати до зимния.

Ако Юлен, Балкан Холидейс и г-н Минев наистина се интересуват да работят с хората от Банско, ние напълно ще подкрепим техните планове за разширяване на курорта. Обаче ще ни е трудно да подкрепим разрушаването на Национален парк Пирин, ако от това няма по-голяма полза за местните хора. В момента работим 3 месеца в годината, но тук помним Банско като развит курорт за летен и културен туризъм.

Гр.Банско
26,11,2012
Туристическа Асоциация Банско
Съюз на туристическия бизнес
Асоциация на ски училищата

20 ноември 2012

Днес Босия беше арестуван от 40 ченгета, защото хвърлил домат

В идиотска държава живеем. Днес дисидентът Николай Колев - Босия хвърлил домат по Парламента в знак на протест. За неуважителното отношение към зеленчука бил арестуеан от цяла глутница от 40 ченгета. Подробности можете да прочетете в Биволъ

В знак на солидарност с Босия слагам този домат:

и препечатвам текста на неговото отворено писмо:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

НА РАПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕЗИДЕНТА

НА РАПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

НА РАПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР

НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР

НА БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

Всички вие ръководите институции, които са пряко свързани със състоянието на страната ни за последните години. Затова и смятам, че вие сте основни виновници за ужасното състояние на страната и обществото.В страната цари корупция, престъпност, безотговорност, информационна мъгла, слугинаж, деморализация. Празните приказки и театрални пози и монолози ежедневно замъгляват съзнанието и надеждите на обществото като цяло, както и на всеки един български гражданин отделно.

Преди време някой хвърли по Съдебната палата доматено пюре. Не одобрявам това по две причини. Първата е, че го направи през нощта и си закри лицето, за да не го познаят. Втората причина е, че не обяви причината за хвърлянето на пюрето.

Аз ще направя това през светлата част на деня след като оповестя с това писмо всички вас, както и българските граждани относно причините за моите действия.

А те са следните:

За 23 години след вътрешнопартийния преврат не е направено нищо, за да могат българските граждани да живеят по-спокойно, по-заможно, по-сигурно и по-щастливо.

Напротив!

Българите напускат страната и отиват да живеят в други държави, където животът им е по-лек, по-сигурен, по-добре е заплатен труда им и здравето и образованието им са по-качествени. Напоследък започнаха да се закриват болници, цели екипи напускат клиники и отделения поради ниско заплащане, лоши условия на труд и административен произвол. България остава без най-добрите си кадри в здравеопазването. Предвид високата заболеваемост и върхови проценти на тежки заболявания липсата на достъп до качествени лекарства и лекарска помощ ситуацията стана твърде опасна за останалите живи българи.

Бизнес климатът у нас също е на невероятно ниско ниво. Законодателството и изпълнителната власт изпълняват поръчки на монополите и картелите. Банките унищожават малкия и средния бизнес, а администрацията задушава производството на стоки и услуги. Всъщност, ако трябва да бъда още по-конкретен, у нас администрацията управлява, а не обслужва.Тя не работи за гражданите, а ги прехвърля на различни институции като топка за тенис.

За образованието и културата не мога да кажа нищо добро. От година на година се експериментират все по-нискокачествени програми и учебници, които съвместно с настъплението на субкултурата доубиват бъдещето на младите хора. Високата безработица, включително и на висшисти е пряко изгонване на младите и енергични хора от страната.

Полицията е корумпирана, бездействена и непрофесионална. Ръководството е затънало в корупция, слугинаж и прикриване на престъпления. Многократно съм писал за престъпления вътре в полицията, но не съм получил нито един отговор. Например, за директора на РУП-г. Раковски. Пълна тишина и безхаберие. Ние сме на първо място по брои на служители в МВР в Европа и на последно по ефективност. Предлагал съм на ръководството на МВР в някои софийски управления да дойдат с мен да им покажа къде се прави контрабанда, проституира и краде. Никакво внимание!

Същата е ситуацията във МО, МИЕТ МВнР и останалите държавни институции. Същото е и в президентството, където бяха назначени партийни комунистически функционери и лица с ниски професионални качества.

Същото е и в общините.

В Съдебната система е още по-зле. Там справедливостта е изгонена от съдебните зали, а прокуратурата и следствието се занимават изключително с измъкване на пари срещу прикриване на престъпления. Тук не искам да давам примери, защото ще трябва да спомена цялата им дейност.

В основата на това състояние е отказът на политическата класа да зареже стария комунистически модел на управление и да създаде нов модел със съответните стратегии и програми, с подготовката и повишаването на професионалната квалификация на работещите. Управлението е свръхцентрализирано и поради това недемократично и неефективно.

Всичко това ме отвращава и ме принуждава да протестирам. За последните 30 и повече години се занимавам изключително с това, но търпението постепенно изчезва. Не съм спирал да пиша статии, фейлетони, сигнали и декларации. В тях поотделно и заедно съм описвал слабостите, липсата на професионализъм и морал, абсурдността на нашето съществуване в България. От цялата тази работа си заработих отказ от публикации по медиите, както и страх на журналисти да ме канят в техните предавания.

ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

Предвид това, че атмосферата у нас става все по-смрадлива от корупция, престъпност, беззаконие, деморализация, безотговорност, грабежи и липса на информация, реших да протестирам пред вашите институции по следния начин:

На 20 ноември /вторник/ ще закупя от пазара 6 /шест/ развалени домата и ще ги разпределя по един за шестте институции, към които съм се обърнал. В 10 ч ще бъда пред Народното събрание, където ще хвърля един домат по фасадата, с което ще изразя протеста си срещу липсата на ориентация, професионализъм и патриотизъм при изготвяне на законите. Ще запратя домата протестирайки срещу лошите текстове на законите, носещи само нещастия на обществото и отделния български гражданин. Законът трябва да бъде обществено полезен, а не изработен срещу човека.

След това ще отида пред президентството и ще запратя по фасадата му следващия домат. Той ще бъде срещу нищоправенето от страна на президентската институция, наведената поза при среща с представители на великите сили и назначението на отрепки за дипломати. Срещу безкритичното отношение при подписването на укази за влизането на законите в сила.

Третият домат ще бъде хвърлен срещу сградата на МС заради цялостната му политика и действията му срещу обществото и националните интереси.

Четвъртият домат ще бъде хвърлен от мен срещу съдебната палата. За моите съотечественици не е необходимо да обяснявам защо.

Петият и шестият домат ще хвърля по БНТ и БНР поради това, че с нашите пари те обслужват една малка шайка от политически престъпници и мафиоти.

Знам, че ще се опитате да ме спрете и подведете под отговорност за хулиганство. Това, обаче, е политическо действие от моя страна и ако имате наглостта да го определите като хулиганство, ще трябва да отговаряте пред обществото, ЕС и пред Бога.

Знаете, че както поотделно, така и заедно за мен не сте достатъчно авторитетни, за да ме спрете. Ако употребите сила, ще ви съдя и ще ви осъдя.

Няма да ви оставя на мира, докато не покажете програма за действие в близките 10 години ден по ден и не ми покажете програма за смяна на модела, както и административна, съдебна и политическа реформа на България. Понеже вие нямате такива програми, няма да преговарям с вас и няма да се съглася на компромис. Такъв компромис просто ще заздрави статуквото и ще обрече българските граждани на безбъдеще и оскотяване.

Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието.

Вървете по дяволите!

14 ноември 2012 г.

София