30 ноември 2012

Прес-съобщение на партия 'Зелените', във връзка с предстоящия референдум

Бойкот на референдума? Не, мерси!

Партия „Зелените“ изказваме безпокойство от внушенията в политическото пространство за бойкот на референдума против АЕЦ. Те разколебават главно хората, които биха гласували с “Не” и реално накланят везните в полза на ядрената енергетика.

Бихме желали да поясним, че бойкотът може да доведе до провал на референдума само ако избирателната активност е по-малка от 20%. Това категорично няма да се случи, най-малкото защото част от българските избиратели, првърженици на големите партии, ще отидат да гласуват “под строй“ – както и под строй се подписаха за провеждането на референдума. При по-голям брой гласували, но по-малко от 4,3 млн. души, законът прехвърля правомощия на Народното събрание, което да може да потвърди решението, ако мнозинството от гласувалите са изразили вот „Да“. Именно за да не може Народното събрание да изземва това право на решение от бългаските граждани, всеки убеден противник на ядрената енергетика и на схемите с източване на милиарди левове през нея би следвало гласува с “Не”.

Внушенията за предизвестен вот „Да“ в изказването на Меглена Кунева преди няколко дни са само и единствено защита на статуквото. Няма как да се определи какво е мнението на българите по поставения въпрос, преди да е имало информационна кампания и преброяване на гласовете от вота. Референдумът в Литва по същия въпрос, от преди месец, доказа, че предварителните очаквания могат да бъдат опровергани. Същото се случи и в Италия година по-рано.

Независимо от сложната и неравностойна среда по отношение на ядрената енергетика в България, „Зелените“ изразяваме своето убеждение, че в този референдум може да надделее отговор „Не”. Това ще сложи край на проекта “АЕЦ Белене“, ще прекрати и проектите за нови мощности в “АЕЦ Козлодуй“. Ще отекне като звучен шамар за българския политическия картел, който при всяко свое възпроизвеждане измисля нова схема в ядрения сектор, за да източва средства от бюджета на държавата. Вярваме, че именно заради наглостта и подценяването от страна на властимащите отрицателният вот от този референдум може да се окаже решаващ за бъдещето на “мирния” атом не само в България, но и в цяла Европа. Имаме всички шансове това да се случи, ако всеки отговорен български гражданин изрази своето информирано мнение. Затова “Зелените” казваме: Ядрена енергетика? Бойкот на референдума? Не, мерси!


ПП 'ЗЕЛЕНИТЕ'
www.zelenite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар