03 септември 2013

Политически рокади създават предпоставки за нови злоупотреби в системата на горите

източник: forthenature.org

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България'' изразява категорично възмущение и несъгласие с уволнението на доказани професионалисти, директори на горски стопанства, и с политическите назначения на нови директори.

Лесовъди като инж. Венелин Радков (Държавно горско стопанство (ДГС) 'Кости') и инж. Вергил Байкалов (ДГС 'Доспат') бяха уволнени с мотив за неизпълнение на финансовия план за първите 6 месеца на годината. В същото време не се отчитат високи професионални постижения като факта, че и двете горски стопанства притежават международния FSC сертификат, което означава, че горите там се стопанисват по отговорен и устойчив начин, при спазване на баланс между икономическите, социалните и екологичните аспекти. На територията на ДГС 'Кости' и ДГС 'Доспат' се опазват някои от старите гори в страната. Понастоящем една част от тях е отделена като гори без стопанска намеса и ползване, във връзка с изискванията на FSC сертификата.

Междувременно, за директор на горско стопанство 'Царево' е предложен Петко Арнаудов, чието име, в качеството му на бивш кмет на Царево, се свързва с опитите за масово застрояване на крайбрежието на природен парк 'Странджа'.

Отстраняването на професионалисти с опит и преди всичко с грижа за гората, и назначаването на хора със спорна или откровено лоша репутация, е предпоставка за поощряване на непрофесионализма, корупцията и политическата зависимост, което винаги е за сметка на доброто управление, този път по отношение на горите, подчертават от коалицията.

По делата им ще ги познаете…:

Благодарение на инж. Венелин Радков, в ДГС Кости е създадена и функционира система за своевременно регистриране на пожари и нарушители в горите. По времето на Радков, в ДГС Кости се прилага на практика т.нар. Саарландски метод за природосъобразно стопанисване на горите, а запазените вековни гори на територията на стопанството са безспорно доказателство за далновидно управление и принос към бъдещите поколения.

Инж. Вергил Байкалов стана известен, след като успя да възстанови на държавата близо 1 250 декара гори, неправомерно върнати през 2002 г. чрез документна измама. Освен това, той заведе и дела срещу реститутите за пропуснати ползи и заради извършената сеч във вековните гори.

Петко Арнаудов, три поредни мандата кмет на Царево (избиран с подкрепата на БСП), е известен с прозвището 'ликвидаторът на Странджа'. Той се прочу с редица безобразия, сред които незаконното селище 'Златна Перла', устройствените планове на плажа 'Корал' и презастрояването на местността 'Бутамята' в Синеморец, натиска за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи масирано строителство в защитените територии на парк 'Странджа'.

Няма коментари:

Публикуване на коментар