29 март 2007

Незаконните строежи в Банско

източник: в. Дневник
Забрана за ползване на два ваканционни комплекса и спиране на строителството на един. Това са първоначалните данни за резултатите от първата фаза на проверката за законността на строежите в Банско, която приключва в петък. Обобщените изводи от началния етап ще са готови след седмица. Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, която разпореди проверката. Данните ще бъдат предоставени и на местната власт, която е издала над 400-те разрешителни за строеж в периода 2004 - 2006 г. Цялата проверка трябва да приключи до края на юни. Ако времето не стигне, може да продължи и през есента.
Според местни жители апартаментите в тези обекти са собственост предимно на чужденци, които най-вероятно ще бъдат неприятно изненадани. По време на проверката в комплексите е имало туристи и дори се е наложило те да бъдат извадени оттам, твърдят проверяващи.
Гражданските организации не вярват в ефикасността на акцията.
Хората от Банско настояват да се направи публичен регистър на общинските и държавните имоти на територията на общината, който да отразява всички сделки от 1994 г. В града действа схема, при която много имоти, някои от тях общински, са се оказали в ръцете на хора, които строят хотели, а истинските собственици не могат да получат земите си. Така са заграбени имоти за милиони евро, а никъде не могат да се видят реални сделки. Затова публичният регистър трябва да съдържа извършителите на всяка сделка и нейните параметри. Шефът на отдел във Върховната административна прокуратура Цони Цонев признава, че е бил впечатлен от сигнал на жена, която отишла в Банско да си види наследствения имот и открила, че върху него се строи огромен хотел. Жената започнала да се оплаква пред инстанциите. Тогава се появили собствениците на хотела и тръгнали да я убеждават да си продаде мястото на посочена от тях цена. Направо й казали, че ако заведе дела, ще ги загуби, защото те са силни и мощни. Подобен случай имаше и в столичния квартал Бояна.
вижте целият текст тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар