21 март 2007

Представители на ски-зона Банско изгониха екип на телевизия Euronews

Представители на ски-зона Банско изгониха екип на телевизия Euronews
21.03.2007
www.bluelink.net/index.shtml?x=15227
Източник: За Земята
Коалицията от природозащитни организации „Спасете Пирин” отправя покана за пресконференция, на която ще бъдат съобщени подробности за нови незаконни действия в Национален парк Пирин. Пресконференцията ще се проведе в четвъртък, 22 март от 11 ч. в Пресклуба на БТА.
Ще участват Цвета Христова от Екологично сдружение “За Земята”, Катерина Раковска от международната природозащитна организация WWF и жители на град Банско.
Във вторник, 19 март, представители на коалиция „Спасете Пирин“ разкриха нови незаконни сечи над 60 дка вековни гори в Национален парк Пирин. „Това е поредното скандално доказателство, че под мълчаливото наблюдение на институциите и администрацията националният парк се „приватизира“ под шапката на концесионния договор с фирмата „Юлен”“, коментират от коалицията.
Във вторник на посещение в ски зона Банско беше екип на телевизия Euronews, който е в България, за да направи репортаж за проблемите с изграждането на европейската екологична мрежа Натура 2000 и застрояването на защитените природни територии. Въпреки предварителното обещание на концесионера на ски зона Банско, екипът на Euronews не беше допуснат да снима и беше изгонен от охраната от Бъндеришка поляна и Шилигарника. Изпълнителният директор на фирма „Юлен” Иван Обрейков отказа да даде предварително уговореното интервю.
На пресконференцията в четвъртък в БТА за първи път интелектуалци от Банско ще се осмелят да излязат открито срещу беззаконията в града, който по техните думи се е превърнал в „държава в държавата“. За първи път местни хора, наследници на видни възрожденци, ще покажат свидетелства за незаконни присвоявания на земя, строежи и финансови престъпления, събирани през последните 4 години и изчаквали своето време.
След десетки сигнали от коалицията „Спасете Пирин“ за нарушенията и престъпленията в националния парк в продължение на седем години, едва преди дни прокуратурата разпореди проверка на ски-зона Банско. Междувременно Национален парк Пирин страда от необратима ерозия и загуба на животински и растителни видове.
Развитието на ски-зоната се отразява драстично върху живота на банскалии. Цените се покачиха до нивото на софийските. Снабдяването с вода и електричество е вече проблем поради огромното количество строежи. На възрастните банскалии е забранено да извеждат стоката си, за да не пречат на туристите. По думите на местните хора, появилата се проституция и лесният достъп до наркотици, са превърнали тихото историческо градче в „клоака”.
„Легендата Банско и нейната романтика изчезнаха, но опитът от ски-зоната трябва да бъде пример за над 13-те потенциални ски зони, които са планирани в много от българските национални и природни паркове“, добавят още от коалицията.

подробности - тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар