04 април 2008

СПЕШНО! ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗХВЪРЛЯ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ОТ УЧИЛИЩАТА!

Чл. 16, т. 4 от действащия сега Закон за народната просвета гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.
Горният текст е приет безропотно на първо четене!
А медиите мълчат...

Подпишете тук за да спрем това погазване на българското национално достойнство!
Ние сме български граждани и нашият официален език (по Конституция) е български. В училищата се изучава български, за да може всеки да комуникира свободно и да продължи образованието си на територията на България. С тази промяна Парламентът ще обрече децата на неграмотност и липса на възможност за нормален живот. Продължете тук>>>

още по темата: Позиция на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (doc);
Позиция на Шуменския университет

2 коментара:

  1. Анонимен5.04.08 г., 17:16

    В коментарите в петицията видях много коментари, че това е за да се създаде комфорт на турците. От една страна е така, защото Лютфи Местан е направил поправката в закона. Обаче това няма да доведе до нещо добро за турците в България, а само за партията за която са гласували - ДПС. Защо мисля така: Официалният български език се учи във всяко българско училище, защото всеки жител на България, независимо от етническата му принадлежност, трябва да е равнопоставен с всички останали. А това става само ако всеки български гражданин може да чете и пише грамотно. Спирането на българския език като задължителен предмет в училищата ще доведе до изолация на децата от малцинствата. Ако не могат да говорят и пишат грамотно на български, те няма да могат да работят добре платена работа в български фирми, нито пък ще могат да продължат образованието си в България. Ще имат предимство само като черноработници във фирми от обръча на ДПС. Извод: ДПС не се застъпва за избирателите си, а ги изолира в "дупка" н неграмотност. Законопроектът е еднакво пагубен и за нас Българите, и за представителите на българските малцинства, включително и турците.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11.05.09 г., 11:36

    Предлагам да направим митинг пред парламента!!! Веднага!!!
    В Германия протестираха за 1-ви май при условие, че държавата им е 10 пъти по добра от нашата, а ние за 1-ви май си гледахме телевизия. Защото нямаме повод за протест вероятно. Ами нека и сега гледаме телевизия, голяма работа, някакъв си български език! Какво толкова...

    ОтговорИзтриване