09 април 2008

Джевдет Чакъров узаконява пълното унищожаване на нос Емине

източник: "Дневник"
Джевдет Чакъров е разрешил разработване на каменна кариера на самия морски бряг, с чудесно изложение към Несебър, в защитената зона "Иракли-Емине" от мрежата Натура-2000.
Мястото е "Пальо Манащеро" - между Иракли, Емона и курорта "Елените" с площ 1000 декара (3 пъти повече от площта на Емона). В конкурса за дейността е участвала само една компания - "Барон" от Хасково, със собственик Иларион Чилингиров. Земите са частни и вероятно далаверата ще стане с отчуждаването им според закона за подземните богатства (сиреч - ще бъдат иззети на смешни цени), след което ще попаднат в "инвеститорски" ръце, подобно на земите по северния склон на Рила.
Невероятно нагло е разрешаването на подобна каменодобивна дейност в Натура-зона, при това с толкова много проблеми за опазването и.

5 коментара:

  1. Анонимен10.04.08 г., 11:06

    http://bludetina.blogspot.com/2008/04/blog-post_10.html - това е само хипотетичен сценарий, но по него систрува да се помисли. няма да е зле да го представим и на местните собственици...

    ОтговорИзтриване
  2. Да, този път министърът реагира с впечатляваща скорост. Значи можело. Защо обаче реакцията му не беше същата при многобройните протести срещу бетонирането на Иракли? Къде е Чакъров в защитата на Рила, Пирин и Родопите?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11.04.08 г., 14:24

    ама, какво значи реагира??? той сам предложи местността за каменна кариера, предложението дойде от него!

    ОтговорИзтриване
  4. Точно така. По този начин се внася комичния елемент. Сам си одобрява незаконна дейност и сам си я спира :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11.04.08 г., 15:39

    Дали Джев Чакъров може да спре само незаконните проекти които е одобрил, или може да спре и онези незаконни проекти, които никога не е одобрявал?

    ОтговорИзтриване