03 юни 2008

Най-наглите унищожители на българската природа обвиниха природозащитниците в рекет

Коментар към статията от netinfo 03.06.2008

Един от най-наглите унищожители на българската природа, Красимир Гергов, обвини в рекет природозащитниците и предложи черна книга, в която ще вписва всички недоброжелателни към инвестициите организации. Унищожителят на степта при Топола и Божурец, известен с арогантното съсипване на Натура-2000 места, въведе термина "екологичен натиск", а законово обоснованите възражения на екоорганизациите бяха наречени от него с израза "популистки плакати".
Подобно изказване е направил и представителят на незаконно строящия се ски курорт "Супер Паничище" в Рила.
Поводът за реакцията на Гергов са протестите на екоорганизациите срещу проекти в курортите и скандалните замени на гори.

Ето и някои реакции на председатели на засегнатите граждански организации:
Тома Белев (Асоциацията на парковете): "Явно Гергов се е видял в черния списък на унищожителите на българската природа, затова реагира така" ... "ако има данни за рекет, Гергов би трябвало да ги предостави на прокуратурата."
Любомир Попйорданов (Българска асоциация за алтернативен туризъм): "Възмутително е, че председателят на борда по туризъм нарича рекетьори хора, които се борят за екологичната кауза"
Андрей Ковачев ("Балкани"): "Има организации, които рекетират, но тъкмо те обикновено се продават на инвеститорите и след това започват да защитават проектите им".


Август, 2006 г.: Красимир Гергов започна унищожаването на Калиакренската степ в района на Топола и Божурец. Днес това място е ж.к. с името "блек сий рама", опасано с постройки по самия морски бряг. Въпреки че застрояването на морския бряг се забранява според Конституцията, Гергов безсрамно твърди, че е рекетиран от еколози.

Няма коментари:

Публикуване на коментар