04 юни 2008

Граждани за Рила: Съобщение за медиите

Белогърбият кълвач е пред унищожение
Правителството насърчава гибелта на уникалните птици в Рила като ги изключва от списъка си за защита и ги хвърля в ръцете на арогантни секачи на гори и търговци на вилни апартаменти

На 05.06.2008 г. / четвъртък / от 12.00 до 13.00 ч. в София Прес / ул. “Славянска” 29 / ще се проведе пресконференция на Граждани за Рила, Еко Рила и Зелени Балкани.
Ще бъдат представени научни аргументи за включванвето на полите на Рила в Натура 2000 и за необхдимостта от разширяване на границите на Националния парк Рила до подножието на планината.
  • 50 % от популацията на белогърбия кълвач у нас живее в горите по склоновете на Рила. Това са 2.5 % от популацията на птицата в Европейския съюз. Белогърбият кълвачът е защитен вид съгласно Европейската директива за птиците. Склоновете на планината бяха изключени от правителството от Натура 2000. Така то обрече белогърбия кълвач на гибел поради унижожаване на обитанията му за ски писти и вилни селища.
  • Това е основание за наказателна процедура от ЕК спрямо България, защото според директивата за птиците не може да се изключват от Натура 2000 територии, където чрез изключването обитателите намаляват до под 1 % от европейския брой на застрашената популация.
  • Кълвачите от вида Белогърб кълвач в горите по склоновете на Рила са повече от 1 % от европейската популация, те са 2.5 %, но изключени от защита, тези 2.5 % са обречени на гибел. Поради това те безусловно следва да бъдат защитени чрез включване на склоновете на планината в Натура 2000.
  • Инвеститорите в ски курорти и вилни селища, които планират урбанизиране на тези склонове, следва да преосмислят плановете си, защото Европейската Комисия разполага с научни аргументи за това, да изиска от България ревизия на предложението и за изключване на склоновете на Рила от мрежата Натура 2000.
  • Но не само белогърбият кълвач е в списъка на ЕК за Рила – там са и други птици, които обитават горите по склоновете на планината и чиято защита чрез включване на склоновете в Натура 2000 също се налага императивно от Европейската директива за птиците, това са : врабчовата кукумявка, сокълът скитник, пернатоногата кукумявка, орелът змияр, трипръстият кълвач, лещарката и др.
Граждани за Рила ще продължат контактите си с Европейската Комисия и Европейския Парламент докато Натура 2000 не обхване цялата планина Рила и границите на Националния парк не бъдат разширени до логичното им място – подножието на планината.
Иван Вазов, покрай чийто паметник минават всеки ден лимузините на правителството, ни завеща, че трябва да пазим Рила за бъдещите поколения.

За контакти:
Васил Къдринов / “Граждани за Рила” /: 0889032954
Владимир Топчийски / “Еко Рила” / : 0877005288
Нели Арабаджиева / “Зелени Балкани” /: 0896614312

Няма коментари:

Публикуване на коментар