03 октомври 2008

Цеко Минев безнаказано взривява морени на Витоша, а пардон - "бере боровинки"

източник: Капитал.бг
Част от морените в природен парк Витоша са взривени, за да се разшири ски път.
Това място е известната писта Витошко лале, която се намира на територията на Национален парк Витоша. Хората работили на мястото са заявили пред служител на паркова дирекция "Витоша" (подчинена на Държавната агенция по горите) и на придружаващия ги полицай, че се занимават с.... бране на боровинки, нямат документи за самоличност, както и документи за багерите и камиона на пистата. Не са били предоставени и никакви документи, които да доказват правото на тези хора да извършват подобни дейности на Витоша. Камионът е с временни регистрационни номера, не е ясно чия собственост са машините, превърнали част от Витоша в строителна площадка. Причината завзривяването на морените по пистата най-вероятно е желанието на концесионера (дружеството "Витоша ски", което има общи собственици с печално известното "Юлен") да заравни терена, за да може да се използва като ски писта и при
по-ниска снежна покривка. От Паркова дирекция Витоша поясниха, че са били издадени разрешителни за разрушаване на 19 (деветнадесет) камъка, намиращи се на пистата, която от своя страна се намира върху национален парк и в зона от Натура 2000. Смисълът на подобно разрешение също е спорен (според плана за управление на парка не могат да се разширяват съществуващи писти или да се увеличава капацитетът на лифтовете и влековете), но повече от очевидно е, че става въпрос за незаконни действия, които драстично се различават от първоначално разрешените. Ако през почивните дни отидете на Витоша, тези машини вероятно още ще са там.

В оригиналната публикация можете да видите и снимки на машините за "събиране на боровинки", както и надробените морени в резултатит от "събирането". Май сега е моментът да си спомним как Цеко Минев стана концесионер - неговата фирма "Витоша ски" участваше в търг срещу другата негова фирма - "Юлен". Други нямаше как да знаят, защото общината обяви търга "публично" при "максимална прозрачност" - с бележка, залепена на табло в коридора. Този търг даде на Цеко Минев всички писти, влекове и лифтове, т.е. превърна го в планински монополист. Това е второто незаконно взривяване във Витоша, дирижирано от Минев. Невъзможно е "разрешителните" за взривяване да са законни, тъй като в територията на парка са забранени всякакъв род експлозиви.
Ясно е, че Минев ще съсипе Витоша точно както направи с Пирин. Банско му беше само пилотен проект - Минев тестваше до колко ще го търпи местният кмет Краваров. Сега Минев знае колко ще го търпи Борисов - много! И как иначе? Нали точно Бат'Бойко бутна в ръцете на Цеко цяла Витоша?

Няма коментари:

Публикуване на коментар