29 октомври 2008

Почистване по повод Международния ден на Черно море

Българско дружество за защита на птиците, с подкрепата на Община Бургас, организира почистване на защитена местност Ченгене скеле.
Инициативата е по случай Международния ден на Черно море – 31 октомври.
Той отбелязва годишнината от подписването през 1996 г. на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона.
Приетият стратегически план е символ на надеждата за по-добро бъдеще на милионите жители на държавите, населяващи крайбрежието му. Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.

Защитената местност, която природолюбителите ще почистят, не е избрана случайно. Тя е орнитологично важно място, на чиято територия са установени 180 вида птици, от които 52 са включени в Червената книга на България. Мястото е с много малка територия, поради което е силно чувствителено към всички видове човешки дейности осъществявяни вътре и около територията. Замърсяването с боклуци е сред основните проблеми на местността. Най-често източник на отпадъците са корабите, които чакат да влязат в двете бургаски пристанища. Те изхвърлят боклуците в морето, а водата след това ги донася до брега.

За да могат да се включат повече хора в инициативата, тя ще се проведе в събота, на 1 ноември 2008г.
Община Бургас е осигурила специален превоз до защитената местност.
Автобусът ще тръгне от автогара юг, от 10.00ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар