06 октомври 2008

Комунистите предвиждат шумен провал, готвят отново диктатура

В статия от блога "Хроники" на Люба Манолова можем да прочетем много добър анализ на поведението на Серго Станишев и неговата партия през последните няколко седмици.
Премиерът е признал пред съпартийци, че държавата е на "кръстопът" и "всеки момент може да се свлече надолу". Серго прокарва онази стара вредна практика от времето на Бай Тошо - за вкарване на обучени комунистически кадри във висши държавни постове. Вероятно много от хората, които четат този текст си спомнят онова време и едва ли изпитват носталгия за комунистическите простотии.
Какво следва? Нов закон за ръководната роля на БСП в управлението на държавата ли? А, не - благодаря! Това вече съм го виждал!
Георги Димитров - първият български комунистически диктатор, известен на целия свят като подпалвач на германския Райхстаг
Тодор Живков - последният (до момента) български диктатор, известен с клоунски звучащите си речи
Сергей Станишев - за момента е просто некадърен премиер от класата на проваления му предшественик Жан Виденов, но с мераци за нов диктат

Тъй като съм израснал в годините на Голямата комунистическа простотия, си спомням как първите два портрета висяха навсякъде и едва ли не тези два алабаша се издигаха в божествен култ. На всеки празник (или на важен за комунистите ден) бяхме принуждавани да маршитропаме с портрети или с червени байряци, докато съсипани от старческа склероза типове дремеха на специално построена трибуна. Вероятно лицето от третата снимка се изживява като заместник на тези двамата. Дали има данни? По мое мнение - да! Първо - живял е дълго време в Русия (като чокондурa от първата снимка) и даже е наполовина руснак. Второ - доказал е с действията си, че е тотално некадърен, но може да наизустява предварително подготвени речи, даже има несполучлив PR като "човек от народа" (като правешкия идиот в средата). Ще му позволим ли?

Няма коментари:

Публикуване на коментар