27 март 2009

Окончателното решение на съда - комплексът "Златна перла" е незаконен и трябва да бъде премахнат

източник: mediapool
Върховният административен съд (ВАС) окончателно постанови, че ваканционният комплекс “Златна перла” край Варвара в природния парк Странджа е незаконен и трябва да бъде премахнат. С това решение се отменят десетте строителни разрешения, издадени от кмета на община Царево Петко Арнаудов, с които е дал право за изграждането на мегакомплекса.
Следващият етап след съдебното решение е районната дирекция за строителен контрол (РДСК) в Бургас да издаде заповед за премахване на строежа. В документа трябва да се посочи срок, в който фирмата инвеститор - "Краш 2000" да премахне незаконните постройки и да рекултивира мястото, както е било преди застрояването. Ако фирмата не изпълни заповедта, премахването на постройките и възстановяването на района ще се извърши от РДСК, а компанията трябва да заплати направените разноски по тези дейности.
Дали фирмата-нарушител ще се съобрази със съда, е не особено ясно. Това е офшорна компния, на която трудно се хващат следите. Собствениците и са в сянка, а като поставени лица са известни Краш Абделхамид, Бахтишен Ехлиманова и Емил Иванов.
Незаконният строеж беше започнат още през 2006 г., като беше подсигурен от серия далавери на Царевския кмет Петко Арнаудов и министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. За запазване на незаконната инвестиция беше направен опит за заличаване на природния парк Странджа. Тогава само гражданският натиск успя да спре заплануваната вандалщина.

Значи може да мръдне работата. Честито на адвокатите на “За да остане природа в България” за добре свършената работа. Честито и на ВАС, че започнаха да си вършат работата. Сега да видим дали РДСК ще си свърши работата навреме.
"Златна Перла" е само един от многото незаконни коплекси, които се появиха по брега на морето. Други подобни нагли бетонни недоразумения са "Ривърсайд вилидж" и "Св. Влад" (Иракли), "Свети Тома" (Аркутино), "Голдън валлей" (Батова), "Марина Роял Палас" (Дюни), "Обзор бийч" (Обзор), "Блек сий рама" (Каварна), незаконните хотели на местата на къмпингите "Смокините", "Веселие", "Оазис" и "Нестинарка", и още много, много други. Иска ми се да дойде денят, когато всичко това ще бъде изравнено със земята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар