10 декември 2009

Закриха ВАК, защото сме бягали в свински тръс


Така според министър Игнатов изглеждаме всички, които сме защитили през ВАК. Благодаря Ви, г-н Министър
снимка: Надбягване в свински тръс - Sibir.bg

Вчера закриха Висшата атестационна комисия. Била тромава. Със своята тромавост ВАК гарантираше качество на науката и в същото време не позволяваше негативна селекция в университетите. От тук нататък всичко ще е мафия и половина.
На всичкото отгоре министърът на образованието и науката обяви, че ние (които сме защитили през ВАК), сме, цитирам: "бягали в свински тръс". С други думи: ние, които сме работили по 7-8 години за да защитим научна специалност, сме тъпи прасета. Никой обаче не обясни как "бягалите в свински тръс" ще си получим дипломите, които все още чакаме. Да, бягал съм "в свински тръс", защото законът беше такъв. По време на "свинския тръс" научих доста полезни неща, мисля че успях да се запозная с много колеги. При предлагания от министерството "спринт" това просто не може да се случи.

Виждам, че от тук нататък нивото на науката рязко ще падне. Всяко протеже и всеки мазен червей ще стане доктор по някакви измислени местни изисквания. Всеки неудобен за съответното университетско ръководство ще остане в начална фаза, добре премазан от протежетата и червеите. Дипломата за доктор ще падне на нивото на студентска дипломна работа, а хабилитирането ще се превърне в атестиране от типа "наши/ваши".
Разбирам, че министърът е от един университет с не-много добра репутация. Преди 15 години време съшият този университет беше родил култовите специалности "бюротика" и "космическа лингвистика" - явно толкова могат хората, но е престъпление да принизяват конкуретните университети към нивото си с помощта на закон.
Новият закон няма да гарантира никаква форма на наука, нито на образование. При липса на научни специалности ще може всеки нов доктор-менте да преподава в университета всичко, което му скимне, без значение какво е защитил. За наука - как ще се случи, като няма стимул? А за преподаването - тежко им на студентите.

Преди две седмици изпратих няколко въпроса по новия законопроект, но, за съжаление не получих ясни отговори.
Попитах как точно ще се гарантира тежестта на една местна докторска диплома и как ще се запазят научните специалности при липса на шифри. Простички въпроси, на които не получих отговори. Само поредното просташко свинско изявление.

9 коментара:

  1. Анонимен10.12.09 г., 10:29

    Браво на министъра! Стига ви толкова национално надбягване отрепки такива! Заравяйте си зурлите в местната кочина, лапайте кал и ще станете местни професори!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10.12.09 г., 14:09

    И аз ще кажа БРАВО на министъра. Най-сетне светлина в тунела. Може да не е толкова добър този Проектозакон, но се намери кой да внесе промяна. Има доста неща за доизглаждане. На мене лично не ми харесва да се изпращат докторите за асистенти чрез изпит по специалността освен ако не е различна от тази по която е защитен доктората. Западен език естествено че трябва да се знае, но нека не се слага комуникацията пред професионализма. А за ВАК, радвам се че е вече история.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, определено се вижда светлина в тунела, но дали не е от приблжаващ влак?
    Със сигурност има сериозни аргументи за смяна на системата, но историята показва, че всяка смяна води до хаос за определен период.
    Според мен няма никаква гаранция за стойността на сега съществуващите степени и звания.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10.12.09 г., 20:00

    Начи министърът вече може да се обръща към всички учени с "Гъци-Гъци"!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22.12.09 г., 20:59

    Браво за министър Игнатов!
    Окончателно падна сталинистката измишльотина ВАК. Всички защитаващи докторска степен ще го правят това чрез съответния Университет и там ще се прави истинската диференциация. Нали тези които получават наични титли от Оксфорд или Харвард на минават чрез Висши атестациони комисии на Великобритания или САЩ? Дано с това да се закрият всички третокачествени "университети" в България.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23.12.09 г., 16:24

    Май точно третокласните "университети" ще пробият
    В новия закон не се говори изобщо за шифър. Доктор по какво? Не е ясно.
    Университети-ментета ще бълват доктори-ментета по право, медицина, икономика...
    В същото време университетите с репутация ще се опитват да прецеждат, но с това редовните докторанти ще бъдат пренасочени към ментетата.
    В момента се случва същото с редовните бакалаври и магистри. Университетите се надпреварват кой по-лесна програма да измисли и колко дипломи да избълва, само и само да хване и следващия випуск. В момента се произвежда количество и точно това количество ще стане проблем и в докторските степени.

    А за добрите намерения за опростяване на излишно тромавата процедура -ок, поздравления.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5.01.10 г., 10:01

    Доктор по какво? Явно сме доста далеч от света. Доктор по философия (PhD)приета в целя ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия (и мн. др.) означава, че имаш философията да правиш някакви собствени проучвания. Така е в нормалния свят. При Йосиф Висарионович има доктор по свиневъдство, доктор по аграрни науки и т.н. Така е за да се контролират всички сфери на живота от ПАРТИЯТА. Най-голямата мафия от всички известни по света. Разбира се и Държавната ни сигурност, която приюти "водещите" учени от ВАК. Има един мислион причини да се приобщим към света и нито една да стоим извън него.

    ОтговорИзтриване
  8. Добре де, да предположим, че "по света е така", и че научната специалност е "комунистическа отживелица". Само че в момента в науката и образованието няма особено голям хаос, защото докторската степен (независимо дали е PhD или DSc) е свързана с определена научна специалност. И това е в целия свят регламентирано по някакъв начин - дали с шифър, дали с категория науки, или просто с тематична област на публикациите, но е регламентирано.
    С новия закон не е ясно как ще се овладее лудницата която ще настъпи от страна на амбициозни пишман-доктори. Как например ще бъде спрян един доктор по литература (изобщо не подценявам тази специалност) да преподава по медицина в някой пишман-университет. Освен това, при ВАК имаше и няколко научни съвета, които бяха получили прозвището "ТЕЛК", защото от там минаваха онези, които не можеха да защитят по нормалния начин. Няма да изброявам кои са тези ТЕЛК-ове, но всеки който работи в институт или университет ще се сети за такива.
    По новия закон, ако няма научна специалност, миналите през "ТЕЛК"-а ще станат равни с онези, които са защитили по нормалния начин.
    Пиша с недомлъвки, но предполагам, че всеки запознат с проблема може да разбере.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3.05.10 г., 14:25

    закрили сте вак друг път. докато са живи бабите, които работят там, червените им другари няма да ги изпратят на улицата. квалификацията им не позволява да работят друго освен като експерти, раздаващи документи в зависимост от предлагания им реванш - пари, услуги, самочувствие, подаръци .... така че... имайте търпение - жените доказано живеят по-дълго :))))

    ОтговорИзтриване