08 януари 2010

РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ И ПРИРОДНИТЕ ПАРКОВЕ У НАС ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, А НЕ МАРИОНЕТКИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КОНЮНКТУРА

Становище на партия ”Зелените” във връзка с подготвяното уволнение на директора на Природен парк ”Сините камъни”

През последните дни в медиите беше анонсирано предстоящото уволнение на инж. Иван Иванов от поста директор на Природен парк ”Сините камъни”. Под безупречното управление на инж. Иванов ПП ”Сините камъни” досега е една от най-добре запазените природни територии у нас, с представителни за цяла Европа горски екосистеми.
Уволнението се подготвя под натиска на членове на Областния съвет на ГЕРБ-Сливен, на кмета на града Йордан Лечков и на шефа на Регионално управление по горите - Сливен инж. Пейчо Върбанов. Единственият обявен в медиите мотив за това уволнение е принципа “нова партия-ново ръководство”.
През декември Лечков започна публична кампания целяща управлението на Природните паркове да бъде прехвърлено от Изпълнителната агенция по горите на общините. Тази кампания засега претърпя неуспех и завърши със скандално напускане на кабинета на Министъра околната среда и водите, станало обществено достояние благодарение на медиите. Подготвяното уволнение на директора на Парк „Сините камъни” идва непосредствено след и явно е свързано с неуспеха на кампанията на кмета на Сливен.
Известно е, че на територията на Природен парк "Сините камъни" са направени незаконни замени на 20 дка от неговата територия и за тези територии има проекти за застрояване спрени от Дирекцията на парка. Акцията срещу ръководството й започва именно след отказа на директора да съгласува това строителство и след подаване от негова страна на сигнал в прокураурата срещу незаконната замяна.

Партия Зелените декларира:
1. Природните паркове на България - Витоша, Рилски манастир, Русенски лом, Персина, Беласица, Странджа, Златни пясъци, Врачански Балкан, Сините камъни, Шуменско плато и Българка са национално богатство, притежание на всички български граждани и е недопустимо държавата да абдикира от тяхното управление и да го прехвърля на общините. Тези паркове изискват единно управление и обхващат територии на повече от една общини.
2. Желанието на ГЕРБ-Сливен и на г-н Лечков да кадруват в Изпълнителната агенция по горите и в Дирекцията на един природен парк е брутална намеса в природозащитното дело с цел защита на лични интереси. Природните паркове следва да се ръководят от професионалисти, отговорни пред закона, а не от политически марионетки на партията на деня удобни за нечий местен частен интерес.
3. Евентуално уволнение на директора на Природен парк ”Сините камъни”, повтаря действията на правителството на Сергей Станишев, което чрез заплаха за уволнение на директорите на парковете Витоша, Странджа и Врачански Балкан се опита да прокара тяхното застрояване.

www.zelenite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар