01 май 2010

Решение на съда доближава с още една крачка унищожаването на Природен парк Витоша

източник: forthenature.org
София, 30 април 2010 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изразява сериозно безпокойство от решение на Върховния административен съд, което може да позволи Природен парк Витоша да бъде застроен с нова, голяма ски зона.
Как се стигна дотам? Офшорната фирма „Витоша ски” АД обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решение на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), с което беше прекратена процедурата на фирмата за специализиран подробен устройствен план (сПУП) на ски-зона Алеко.
Този план предвижда строителство на нови лифтове и писти, заради които ще бъдат изсечени 400 декара гори в Природен парк Витоша и ще се урбанизират 600 декара ливади и пасища. Миналата есен МОСВ отхвърли решението на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)– София, което съгласува устройствения план за новия ски курорт.
Решението на тричленния състав на съда разглежда само някои части от решението на МОСВ и изобщо не коментира изложените нарушения във връзка с екологичната оценка и оценката за съвместимост на устройствения план на новата ски зона на Витоша. Планът предвижда нарушения на закона в Природен парк Витоша, подкрепени от некачествена и непълна оценка за съвместимост, при която не са разгледани ефектите върху цели биологични групи.
Казусът е ясно нарушение на природозащитното законодателство на Европейския съюз. Коалицията «За да остане природа в България» подготвя сигнал до Главна дирекция «Околна среда» на Европейската комисия. При подобен казус миналата година Европейската комисия стартира изключително бързо наказателна процедура за нарушения на европейското природозащитно законодателство - заради новия общ устройствен план на Община Царево, който предвиждаше застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа.
Председател на съдебния състав, взел решението за Витоша, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г., в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в решението, което доведе до заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци на брега на Черно море, където има инвестиционни интереси, припомнят природозащитниците.
ВАС постанови, че агенцията по горите (собственик на държавния горския фонд на Витоша) и дирекцията на Природен парк Витоша (която прилага плана за управление на парка) са участници в административното производство, по тази причина те не са заинтересовани лица и съответно техните жалби по случая са недопустими. В нарушение на принципа за прозрачна администрация ВАС лишава от правен интерес двете държавни институции да следят и проверяват законосъобразността на резултатите от процедурата по одобрението на частния проект, в която са въвлечени. ВАС не само лишава двете институции да понесат лична отговорност за спазването на закона, но ги задължава да приемат незаконосъобразния акт на друг контролен орган, без право да упражнят административен контрол, а напротив да станат съучастници на нарушителя – РИОСВ-София.
Витоша, Пирин, Странджа и Камчийски пясъци са включени и в европейската екологична мрежа Натура 2000.
Решението ще бъде обжалвано от коалицията „За да остане природа в България” пред по-горна инстанция.

1 коментар:

  1. Анонимен6.05.10 г., 23:39

    Ако софиянци не се вдигнем да си защитим планината - хак да ние,нека изорат нови писти около "Алеко". Бас държа че като изсекат, врзивят и застроят хектари дива природа, после ще нарекат ски-зоната си "Алеко Константинов". Щото Бай Ганю така прави, миличкият.

    ОтговорИзтриване