12 май 2010

Постната пица на ГЕРБ - МОН убива науката в България

Лоши новини се появиха напоследък. Оказва се, че след като по новия закон бяха бастисани научните специалности, и след като беше разбичкана системата на БАН, идва ред и на университетите.
Та, този месец бюджетът на университетите беше смъкнат почти наполовина. Ако МОН продължат да режат със същото настървение, в края на годината се очаква да си плащаме, че работим наука и че обучаваме студенти.
А ... в същото време нефункциониращата структура на Селскостопанската академия остава непокътната.
Явно, нашият министър има "коварен план", който се състои в следното:
1. Поставеното условие за плащане на брой студенти остава, т.е. остава задължението ни да приемаме и бълваме излишни количества специалности и студенти.
2. Заплащането намалява, т.е. мотивацията да се работи спада, или иначе казано пада качеството на обучението. С други думи, получава се нещо като плана за уморяване на селскостопанските институти с глад, който беше изпълнен преди 10 години.
3. Падането на шифрите (научните специалности) довежда до уравниловка - учени в областта на физкултурата стават, например, преподаватели по мозъчна хирургия.
4. Липсата на договорено финансиране по научни проекти води до липса на наука (все още МОН не са допуснали финансиране на договорените научни проекти за тази година).
5. В резултат на т. 1-4 пада научното ниво на държавните университети и техните преподаватели се насочват към частни университети, какъвто е НБУ (А! Ама министърът не беше ли от там?).
6. Следва масово закриване на държавните университети и запазване на частните, които, въпреки ниското си ниво, остават незасегнати.
7. Следва разцвет на платените "научни открития", които са особено важни за печалбите на големите корпорации и за терора над българското население.

Май е това... Плановете на ГЕРБ за разбичкване на науката и образованието в България за момента действат. Обаче не е отчетен един важен фактор - учените в България са големи инати и работят въпреки постоянните саботажи от страна на политиците.
И, въпреки че вече сме официално подслушвани и преследвани, няма да млъкнем!

Няма коментари:

Публикуване на коментар