23 август 2010

Държавата напълно забрави за порочните замени

За една година кабинетът не разтрогна нито една сделка, а лобисти в НС работят за облажилите се.
източник: "Сега"
Драгомир Николов

Държавата тотално загърби скандалните замени на гори и земи, пренебрегвайки заплаха от ЕС за солени санкции, ако се докаже непозволена държавна помощ към едрия бизнес. За една година правителството на ГЕРБ не разтрогна нито една порочна сделка, а със законадателните си инициативи дори опита да възроди тези порочни практики и да пусне отново строежите в масивите, взети на безценица.
"Министерство на земеделието предаде 5000 сделки за замени за проверка в прокуратурата още през април и очакваме резултати от там", коментираха лаконично пред "Сега" от пресцентъра на ведомството. Всъщност на прокуратурата бяха предадени не сделките, а списък, който се намира на сайта на ведомството, със замени на земи в периода от 1998 до 2009 г. Още тогава аграрният министър Мирослав Найденов уточни, че "ако прокуратурата се поинтересува от конкретна сделка, ще й предадем преписката по нея".
Отделни депутати от ГЕРБ пък не спират с опитите си да възродят порочните сделки. Само преди месец депутатът на ГЕРБ Любен Татарски предложи на инвеститорите да се даде възможност сами да избират държавни или общински терени и да получават предварително съгласие от министъра на земеделието или от съответния кмет, че могат да променят статута им, т.е. да ги превърнат в строителни площадки. След като инвеститорът за своя сметка промени статута на земята, общината или държавата могат да му я "продадат, заменят или да учредят ограничени вещни права", гласеше текстът. Депутатът обаче се отказа от възраждането на замените, след като гръмна т.нар. "лобистки скандал" дали арендаторите първи да купуват земя.
Публична тайна е, че бъдещият закон за горите предвижда в заменените терени отново да се строи, ако преди това собственикът им доплати реалната цена.

СПИРАЧКИ

Сегашните депутати от ГЕРБ Емил Димитров и Любен Татарски са с опит в порочните замени. Дружеството "Експрес турс" със замяна взе 11 дка до хотела си "Хавай" в Несебър. Собственик на фирмата е "Елеонора транс", в която по време на сключването на сделката 13% е имал депутатът на ГЕРБ Емил Димитров.
От фирмата не крият, че чакат мораториумът за строежи да падне, за да модернизират стария тризвезден хотел "Динамик" и да изградят петзвездния "Хавай" с тенис-игрище и басейн. Любен Татарски пък направи замени като кмет на Разлог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар