24 август 2010

EurActiv: Дивият капитализъм руши природата в България

24.08.2010 18:25 Eлектронното издание EurActiv посвещава материал на унищожението на естествените местообитания у нас и строителството в защитени зони
източник: vesti.bg

Дивият капитализъм унищожава естествените местообитания в България, пише електронното издание EurActiv в материал, посветен на строителството в защитени зони у нас.
Екоактивистите от много време призовават ЕС да вземе мерки срещу придобилото широк мащаб унищожение на защитени зони в България, припомня изданието.
Ако не се вземат мерки, ситуацията може да се повтори в Румъния и в бъдещите еврочленки като Сърбия и Македония, предупреждават еколозите.
Много неправителствени организации не спират да изпращат жалби до Европейската комисия (ЕК) заради нарушения на ангажиментите, поети от България по директивите на европейската програма "Натура 2000", припомня изданието.
Значителен брой подписки са изпратени и до Европейския парламент. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е изпратило добре документирана петиция, в която съобщава за 16 вандалски нарушения на директивите на Натура 2000 у нас
Изглежда българските предприемачи често пренебрегват задълженията на държавата по екопрограмата заради бизнеса си, коментира EurActiv.
Те строят вятърни ферми на места, през които минават прелетни птици, строят ваканционни комплекси, ски писти, голф игрища, добиват пясък и баластра от защитени зони, строят мини водноелектрически централи и експлоатират безотговорно горите за добив на дървесина, обобщава публикацията.
ЕurActiv изброява и някои от нарушенията, за които БДЗП алармира ЕП.
На черноморския нос Калиакра, откъдето минават хиляди прелетни птици на път за Близкия изток по т.нар. Via Pontica, българските власти значително намалиха размерите на защитената зона, за да могат да бъдат построени ветропаркове и да се развива масов туризъм.
В Рила е в ход унищожение на защитени от "Натура 2000" зони, в които ще бъдат построени осем ски комплекса, предупреждават още от БДЗП.
В Пирин ски комплекса в Банско се е разрастнал много над позволеното. Безпрецедентните наводнения в града са резултат от обезлесяването, посочват екозащитниците.
Едно от уникалните кътчета по българското крайбрежие – Иракли, също е под угроза заради строителството на ваканционно селище, финансирано от вдовицата на бизнесмена Емил Кюлев, застрелян в София през 2005 г., и Петър Диков, главния архитект на София.
Планината Родопите и местността Ломовете в Русенско също са в опасност заради добив на полезни изкопаеми.
Ирина Матеева от БДЗП коментира за EurActiv, че в месеците след публикуването на доклада за нарушенията почти нищо не се е случило.
По нейните думи причина за това донякъде е икономическата криза, но вина имат и посолствата и правителствата на по-старите държави членки, които лобират за проекти, унищожаващи околната среда у нас.
За пример тя дава германския канцлер Ангела Меркел, която лобирала сериозно в полза на ЕВН, една от фирмите, които искат да развиват ветропаркове в Калиакра. След натиск от Европарламента лобирането спря, допълва Матеева.
В други защитени райони обаче, като например долината на р. Камчия, подобни проекти все още се развиват, твърди тя.
На устието на Камчия ще бъде построен огромен хотелски комплекс. Проектът е на фирми, дъщерни на австрийската "Райфайзен банк", казва Матеева.
По думите на Матеева проектът е одобрен със съучастието на българското екоминистерство, което подминало факта, че не е направена оценка за евентуалното влияние върху околната среда.
Ирина Матеева изрази съжаление от мълчанието на ЕК по тези проблеми.
Една от причините България да се провали в опазването на девствената си природа е липсата на зелена партия в парламента, която да влияе на политиката на държавата, пише още EurActiv.

Няма коментари:

Публикуване на коментар