24 септември 2010

Реформите за образованието в България: няма образование - няма проблем


В Пловдив има един квартал Тракия. Това е най-големият квартал в града. В него има три училища. Навремето бяха направени така, че да поемат децата от целия квартал.
В този квартал има едно училище "Софроний Врачански", известно като "60-класното". Това е най-голямото училище в Пловдив.
Ще се зачудите, като е най-голямото, по колко паралелки има от всеки клас?
Отговорът е: в осми клас има само една паралелка. Защо? Защо ли...
Вероятно отговорът може да бъде даден само от директора на училището - Пенко Рисков. След започването на учебната година този човек закри без предупреждение една от паралелките и изхвърли 18 деца на улицата. Оправданието му е, че според заповед от МОМН няма право да оставя паралелки с 18 деца.
Странно... Цял ЖК, с натъпкани един до друг блокове, без други близки училища и няма 20 деца за един клас!
То и други неща не са читави в това училище. Не става ясно как така столът на най-голямото училище в Пловдив се е превърнал в цех на "Форнети", например.
А още по-странни са наредбите на МОМН - ако децата не са достатъчно на брой, да не им се предоставя образованието, на което имат право по конституция. "До тук сте 24, от тук нататък - марш в калта!" - така се получава.
Дали това е пуснато "отгоре" с цел създаване на неграмотна и послушна нация?
Или, по-земното предположение: дали някой не е харесал сградата на 60-класното училище за да реализира налудничави "инвестиционни намерения" - я някой мол, я някоя чалгарница.... Май второто сме го виждали много пъти.
Чия директива изпълнява Пенко Рисков - на миниистерството за създаване на неграмотна нация, или на инвеститор за собствено облажване?

Няма коментари:

Публикуване на коментар