16 ноември 2010

Шествие за българската гора, 21 ноември, неделя, 14 часа, НДК

източник: forthenature.org

Проектозаконът за горите влиза за разглеждане в парламента. Сегашният закон за горите има нужда от промени, но между добрите идеи са се промъкнали и някои много тревожни. Например:
- Някои от заменените гори ще могат да се застрояват, а обещаваха, че заменените гори ще останат "бутикови гори".
- Държавните гори в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. А преди 76 години държавата е купувала частни гори, за да може да обяви Народен парк Витоша.
- В горите ще може да се строят например ски писти и вятърни централи, но изсечените терени ще продължат да се водят гори.
- Управлението на природните паркове ще мине от държавата към общините. Представете си община Царево да управлява Природен парк Странджа.
В дните преди шествието WWF и приятели ще внесем петицията "Гората не е само дървесина" при председателя на парламента Цецка Цачева. Вече събрахме над 70 000 подписа - електронно и на хартия!
Много е важно обаче колкото се може повече хора да дойдат на шествието. Неделя следобед - какво по-удобно време от това!

Кажете на приятели!

Който няма възможност да дойде на шествието, може да се снима с послание за опазване на българските гори и да ни изпрати снимката на pictures@forthenature.org. Ще публикуваме вашите послания в галерия на www.forthenature.org.
Ето примерна снимка, като вие можете да напишете свое послание за горите или за любимо място в България, което е застрашено: http://forthenature.org/upload/articles/news/save_rila_paris1.JPG
Самото становище по закона за горите можете да прочете тук: http://forthenature.org/attitudes/31
Събитието във facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=106590589411495

Няма коментари:

Публикуване на коментар